Това съобщи лично премиерът Бойко Борисов след заседанието на Министерски съвет, предаде "Фокус".

Самият Плевнелиев заяви по-рано, че е дал своето предложение кой да го замени на поста във ведомството, но отказа да го назове. Оставял правото на решение на вицепремиера Симеон Дянков и министър-председателя. Досега
Лиляна Павлова отговаряше за оперативните програми в регионалното министерство. 
Другото спрягано име за поста бе това на министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

"Лиляна Павлова е много добре подготвена, с необходимите качества, отлична репутация в Брюксел и естествено се вдига на следващо стъпало", обяви Борисов. Според него нито за минута това министерство не трябва да забуксува и трябва да има титуляр, за да бъдат спокойни в Брюксел с приемствеността.
Премиерът добави, че е разговарял дълго за това как трябва да продължи работата във ведомството. "Завчера" водил разговор и със самата Павлова. Тя трябва да предложи 7-8 имена, за да бъде избран кой да я замести на поста зам.-министър.

Павлова поема ръководството на министерството в изключително важен момент от гледна точка бъдещето на магистралите.
"Сроковете са в наши ръце - колкото по-бързо подадем апликационната форма, толкова по-бързо европарите ще са в наши ръце и няма да се налага да използваме европейски. И ние ще направим всичко възможно до края на месеца апликационната форма да е готова, окомплектована и да очакваме само одобрението на ЕК", каза новият регионален министър, цитирана от БНТ

Преди заседанието на кабинета днес Росен Плевнелиев каза, че това е последният Министерски съвет, в който участва. Формално и парламентът трябва да одобри оставката му.
"Дойдох да благодаря на всички колеги за тези две години, в които работихме много. Постигнахме много по националните приоритети, гордея се с това, което направихме. Тръгвам с високо вдигната глава. Поемам нова, още по-голяма мисия и ще се радвам да мога да разкажа там какво смятам да свърша", каза той.

Плевнелиев определи като символично това, че последната точка, която днес  докладва на заседанието на МС, е свързана с магистрала "Струма", съобщи БТА. 
Премиерът пък заяви, че трябва веднага да се подават апликационните форми за лотовете. Правителството е взело решение за финансиране на отчуждителните процедури, които ще са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура”.
Самата Лиляна Павлова заяви, че колкото по-бързо бъде подадена апликационната форма, толкова по-бързо европейските пари ще са на разположение и няма да има необходимост да се вземат от бюджета.
"Всичко е в наши ръце и ние ще направим всичко възможно до края на месеца апликационната форма да е подадена, и да очакваме само одобрението на ЕК, надявам се още тази година, добави тя.

В същото време кандидатката за вицепрезидент на ГЕРБ Маргарита Попова вече заяви, че няма да се оттегли от поста, а ще излезе в полагаемия се за това отпуск. Днес Борисов уточни, че тя има да довърши няколко ангажимента, а докато е в отпуск по време на кампанията ще я замества някой от зам.-министрите.
По неофициална информация това ще бъде Даниела Машева.

Междувременно премиерът отрече обвиненията на Ахмед Доган, който заяви, че очаква манипулация и полицейщина на вота през октомври.
"22 години сме се нагледали на фалшификации и на какво ли не и те знаят какво са правили и си мислят, че ще направим същото. Аз ви гарантирам, че това няма да стане", каза Борисов.

На въпрос дали при евентуална изборна загуба Росен Плевнелиев би намерил място в правителството отново, но като вицепремиер, Борисов отговори, че е търсил трети вицепремиер, когато Симеон Дянков не е имал достатъчно опит. Тогава премиерът бил недоволен от бързината на работата му и от приходите. Но сега вече нямало нужда от трети вицепремиер.
"Координацията между министрите в момента е много добра. Тръгна (Дянков - бел. ред.)из страната така, както настоявах, защото той не беше живял дълго време в България и едно е да си чул, че в Созопол има разкопки, едно е да отидеш да ги видиш. Едно е да си чул, че Добруджа е житницата на България, съвсем различно е да минеш по блоковете. Едно е да си чул, че в Кърджали садят тютюн, съвсем различно е да видиш, че това е единственият поминък, когато правим дотация там", коментира министър-председателят .

По думите му за Плевнелиев няма път назад.
"Режеш моста зад себе си, за да е сигурно, че трябва да вървиш само напред, в противен случай винаги се колебаеш, категориен бе Борисов.


Лиляна Попова е родена на 06.12.1977 г. Доктор по икономика и магистър по „Публична администрация и европейска интеграция”. Завършила е Варненския свободен университет и е бакалавър по „Международни икономически отношения” в УНСС. Има специализации по право.
Работила е като началник на отдел в дирекция „Национален фонд” към Министерство на финансите, била е и експерт в Координационно звено по ИСПА в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Владее английски и руски език.