Минути преди 12 часа протестиращите затвориха главните пътища Варна – Русе и Варна – София, съобщи БНР. Над 300 от работници от фирмата дойдоха на пътен възел "Белокопитово". Образуваха се 5 км колони автомобили в двете посоки.

Блокадата продължи 2 часа, въпреки че първоначално беше заявено, че ще продължи един час.

Вижте снимки>>>

Някои от изнервените шофьори опитаха да водят преговори с протестиращите да пуснат движението, но безуспешно, стигна се и до пререкания, но напрежението не ескалира заради 20-те полицейски служители, които охраняват, предаде "Фокус".

Недоволните строители планират и протести в София, но засега те се отлагат заради липса на средства за транспорт. Синдикалният лидер Господин Янков заяви, че отношението към тях е престъпно и 1000 семейства са оставени на произвола на съдбата.

Същевременно пред журналисти в Министерски съвет финансовият министър Петър Чобанов коментира, че Министерството на регионалното развитие "има хубав бюджет" и може да се справи с този въпрос.

Вчера отново по обяд над 250 служители на фирмата блокираха за 20 минути пътищата към Търговище и Русе при пътен възел Белокопитово на магистрала "Хемус".

Неразплатените средства спъват работата на строителите по новата отсечка на магистрала "Хемус", съобщи изпълнителният директор по финансовата част на дружеството Петя Стоянова, цитирана от БНР.

Вчера тя беше в София, за да се опита да разреши проблема, но вече е ясно, че превеждането на забавените пари към фирмата не е включено като точка в дневния ред на заседанието на Министерския съвет днес.

Според Стоянова от МРРБ и Агенция "Пътна инфраструктура" няма да изпълнят обещанията си към "Автомагистрали – Черно море".

Имахме обещание, че днес на заседание на МС ще бъде внесено постановлението, което урежда разплащането на всички суми, дължими на „Автомагистрали-Черно море“. Това не се случи. И днес то не е в дневния ред. Единственото, което научихме от синдикатите, е че на 27 юни е внесено постановление от страна на МРРБ към Министерството на финансите. Това означава, че министър Десислава Терзиева е лъгала в очите работници, журналисти и всички останали“, обясни Стоянова.

Вероятно работниците ще трябва да чакат назначаването на служебно правителство, за да получат заплатите си за май и юни т.г., а дружеството да разполага със средства, с които да продължи строежа на аутобана.