Българите ядат най-лошия хляб в Европа
Българите ядат най-лошия хляб в Европа. Преди време имаше три вида хляб, но хората знаеха с какво се хранят, докато в момента има над 30 вида с много по-лошо качество.
Мирослав Найденов уточни, че след като започне да работи Агенцията за контрол на храните, задължително ще бъде въведен стандарт за качеството на хляба.
Земеделският министър бе категоричен, че в страната няма зърнена криза. По думите му има резерв от 1,5 млн. тона зърно и то няма как да бъде изнесено.
"До новата реколта ни трябват под 1 млн. тона, така че имайки в момента около 1,5 млн. тона, имаме достатъчно зърно, за да осигурим баланса", коментира още Мирослав Найденов, цитиран от Дарик радио.
Той увери, че няма спекулации в цените на зърното, нито сключени картели между зърнопроизводителите. Но допълни, че не може да каже със сигурност дали цените на хранителните стоки няма да продължат да растат.
От 1 февруари обаче хлябът в три големи града - Пловдив, Пазарджик и Сливен поскъпна с 10 стотинки и вече се търгува за 85-90 стотинки за 650 грама.