Според председателя на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов страната ни отдавна е загубила присъствието си на руския пазар, въпреки опитите през последните години тези позиции да бъдат възстановени, предаде Агенция "Фокус".

Сега фирмите, които са успели през последните години да продават отново на тези пазари, ще пострадат от това решение на руското правителство. По принцип, ние не изнасяме суровини за Русия, с изключение на плодове. Изнасяме главно вино, сирене и някои видове консерви“, посочи Върбанов.

По думите му, нито България, нито други страни-членки на ЕС могат да поискат компенсации за наложените санкции.

При тази ситуация е важно как ще реагира Европейският съюз – дали ще преразгледа своята позиция спрямо Русия или ще се стигне до взаимни ограничения и борба на търпение“, допълни Венцислав Върбанов.

Според него има възможност българската продукция, пласирана в Русия да се пренасочи към други пазари, но трябва да се има предвид, че там конкуренцията е много голяма.

Руските санкции могат да предизвикат криза на млечно свръхпроизводство

Спреният от Русия внос на продоволствия от Европа може да предизвика криза за европейските млекопроизводители. Така смятат експерти от Конфедерацията на млечната промишленост в Белгия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Според тях въведените от Русия търговски ограничения ще смъкнат изкупните цени на млякото и млечните продукти в Европа, от което ще пострадат преди всичко фермерите.

Ако вратите на руския пазар останат затворени, ще се стигне до криза на свръхпроизводстото, което в навечерието на отмяната на квотите за млечната продукция, предвидена за 1 април 2015 година, предизвиква особена тревога.

"Русия беше разрастващ се пазар, с когото свързвахме нашите очаквания. Затова се надяваме, че конфликтът в Украйна ще бъде регулиран бързо", заяви Ренат Деберг, представител на Конфедерацията на млечната промишленост в Белгия.

Анкета: Приемате ли налагането на икономически санкции с геополитически цели?