„И миналата година не съм почивал, и тази не съм. Журналистите всеки ден вървят по петите ми и знаят какво правя. Беше една трудна година", посочи той. Според премиера България е интегрирана в Шенген, тъй като от месец май тази година ползваме шенгенската система. Всички колеги ни подкрепиха, особено президентът на Франция Никола Саркози, съобщи още министър-председателят.

Той обясни, че страната няма да се включи в новия фискален европейски пакт и разкритикува няколко европейски правителства, които харчели взети на заем пари.

„Богатите държави да си направят пенсиите като в България и тогава ще помагаме", каза Борисов.

Запитан как ще реагира, ако Росен Плевнелиев наложи вето на някой закон, приет от кабинета, Борисов отговори: „Това ще означава, че сме сгрешили много сериозно".

Премиерът обясни вдигането на пенсионната възраст от 1 януари в противоречие с постигнатото през миналата година споразумение, с мащабите на икономическата криза в Европа. "Тогава нямаше такава криза, нямаше такъв ужас сред европейските лидери. Виждате сега всяка държава в Европа - Великобритания, Белгия вдигат пенсионни възрасти над 65 години масово държавите, Италия, Гърция. Това е проблемът на кризата, това е кризисната ситуация, че във всеки миг се променя светът, във всеки миг става все по-лошо, това е криза. След една година може да се окаже, че е още по-лошо от сега. За какво съгласие говорим? Да, тогава имаше възможност и се разбрахме, че ще започнем от 2015 година. Сега обаче времето ни натиска и ние казваме "ОК, постепенно", коментира Борисов.

За палежите на коли в София Борисов заяви, че "с истерията на медиите са се включили и организирани групи". "МВР се справи добре и с тази дейност. След като задържаха двама от извършителите, които имат лични мотиви, няма какво да коментираме", отбеляза премиерът.

По отношение на проведените избори, Борисов каза, че Попова и Плевнелиев са много независими хора, принципни, експерти и могат много добре да си вършат работата.

За отношенията с ДПС премиерът каза, че спи спокойно. "Но омразата на Доган към мен е очевидна. Аз истински разчитам на ДПС да ни подкрепи по отношение на пакта за финансова стабилност", коментира министър-председателят.

Премиерът подчерта, че ще предложи забраната за тютюнопушене на обществени места, която се планира да бъде въведена от 1 юни догодина, да не важи за нощните заведения. "Според мен в баровете не бива да забраняваме пушенето. Който ходи на бар и без това за деня си е прецакал здравето - няма да си легне навреме, ще пие алкохол и да пуши няма да му дойде в повече. А иначе за ресторанти, за обществени места, кабинети, зали, спортни мероприятия категорично трябва да се забрани", отсече министър-председателят.

Бойко Борисов обяви в ефира на Дарик, че категорично иска втори мандат като премиер, „както канцлера Меркел, както Сапатеро, както Аснар, както много други, тъй като наличните партии и кандидати, които имат, ако се допуснат до властта, нито едно от тези неща, които се виждат, че стриктно си спазвам от обещанията и написаното, няма да се случат".