15 души - 13 мъже и 2 жени, бяха изпепелени при експлозията на 1 октомври 2014 г. в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом, известен като бившия завод "Миджур". Трима работници пострадаха, а щетите са за близо 500 милиона лева.

Четирима души са обвиняеми по делото - собственикът на завода Валери Митков, Ивелина Бахчеванова, директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност” в Министерство на икономиката, Божидар Василев - началник на сектор „Контрол на общоопасните средства“ в МВР и инж. Палма Иванова, експерт по безопасност на труда в завода.

Валери Митков е обвинен за това, че през май 2011 г. е изготвил част от технологично инвестиционен проект за ремонт и възстановяване на взривилия се цех „С“. При изготвянето му, в нарушение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд Митков не е разработил конкретни технически и технологични решения за разснарядяването на боеприпаси, което е най - рисковия етап от утилизацията им.

В проекта си той не е посочил важни за безопасността при извършването му параметри, като видовете боеприпаси, които ще се утилизират, пълно описание на производствения процес, избраното технологично оборудване, разположението на работните места и др. Тези нарушения са в причинно-следствена връзка с възникналия взрив, довел до смъртта на 15 души и нанасянето на средни телесни повреди на две работнички.

В хода на разследването са били събрани доказателства и за извършено от собственика на "Миджур" документно престъпление. Валери Митков е съставил официални документи до Министерство на икономиката, че фирмата му "Видекс" има възможност и готовност за утилизация на противопехотни мини, както и че производствената авария в завод „Миджур“ от 2010 г. не възпрепятства продължаването на процеса по демилитаризация на мините.

В действителност възможност за утилизация не е съществувала, тъй като при взрива от 2010 г. цехът за утилизация на боеприпаси в завода е бил разрушен.

Митков е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.

Палма Иванова - инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност“ в завод „Миджур“ е нарушила законови разпоредби за охрана и безопасност на труда на работниците в цеха и е обвинена в причиняване на смъртта на 15 лица, както и на средни телесни повреди на две жен.

Ивелина Бахчеванова е обвинена в две престъпления по служба. Тя е била директор на Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ при МИЕТ и е била длъжна да запознава председателя на междуведомствената комисия и нейните членове с всички заявления за даване на разрешение за сделки с оръжия, както и с приложените към тях документи.

Обвиняемата обаче на два пъти не е уведомила комисията за липсващи документи на фирма "Видекс" за трансфера и ликвидацията на противопехотните мини. Така, въпреки липсата на изискуемите документи, комисията е дала разрешение за трансфер на боеприпаси до завод "Миджур".

Божидар Василев също е привлечен като обвиняем за две престъпления по служба, в качеството си на началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства“ в Дирекция „Охранителна и пътна полиция“ при Главна дирекция „Охранителна полиция".

През 2009 г. и 2012 г. той е издал разрешения на „Видекс“АД за утилизиране на противопехотни мини, въпреки че същите са били боеприпаси с експлозивно действие. Тъй като те не са били загубили способността си да се детонират, е следвало да се унищожат чрез взривяване.

Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова са с мерки за неотклонение „Подписка“.

В хода на разследването са извършени множество процесуално-следствени действия - извършени са огледи на местопроизшествието, оглед на иззетите, както и доброволно предадените обекти като веществени доказателства, изготвени са множество експертизи - 20 съдебно-медицински, 120 ДНК - експертизи, 3 компютърно – технически, ситуативно – техническа, техническа и допълнителна техническа експертизи и пожаро – техническа експертиза.

Назначена е комплексна седморна взриво-техническа експертиза на експерти от БАН. Разпитани са повече от 50 свидетели. Материалите от разследването са общо 160 тома.

Предстои Окръжният съд във Видин да насрочи разглеждането на делото.