Изявлението Обама е направил след пристигането си във Варшава, където ще участва в започващата днес срещата на върха на НАТО.

"Афроамериканците в САЩ са спирани за проверка с 30 процента по-често от белите. Чернокожите и латиноамериканците са обискирани три пъти по-често от белите. А полицията открива огън по афроамериканци два пъти по-често, отколкото по бели", заяви Обама.

Той подчерта, че тези данни са основани на множество изследвания, извършвани в продължение на години.

В сряда в щата Минесота полицай застреля 32-годишния Филандо Кастиле зад волана на колата му, в която е имало също жена и дете.

Ден по-рано в щата Луизиана бе застрелян от двама полицаи 37-годишният Алтън Стърлинг. И двата случая бяха заснети от очевидци и предизвикаха масови протести срещу полицейския произвол.

Ройтерс предава следния коментар на президента на САЩ:

"Тези фатални стрелби не са изолирани инциденти. Те са симптом на по-големите предизвикателства в нашата правораздавателна система, на расовите различия, които се виждат в системата година след година и получаващата се в резултат липса на доверие между правоохранителните органи и твърде много от общностите, на които те служат."

"Признаването, че имаме сериозен проблем, по никакъв начин не влиза в противоречие с нашето уважение и признателност към огромното мнозинство полицейски служители, които всеки един ден рискуват живота си, за да ни защитят", подчерта още Обама.

"Вие стреляхте по него четири пъти"

БТА предаде подробности за убийството в Минесота, което сега проверява американското министерство на правосъдието.

Жертвата е 32-годишен мъж - Филандо Кастиле, работил в училищен стол. Прострелян бил, когато колата му била спряна за проверка в град Фалкон Хайт. С него пътувала и приятелката му, а според АП в колата имало и дете.

Жената - Лавиш Рейнолдс, започнала да снима с мобилния си телефон, веднага след като полицаят прострелял Филандо. На видеозаписа се чува как тя вика:

"О, боже мой, не ми казвайте, че е умрял! Не може моят приятел да си отиде просто ей така!". После жената се обръща към полицая с думите: "Та вие стреляхте четири пъти по него, господине!"

До нея в колата се вижда агонизиращият Филандо. Дете във видеото не се вижда, но се чува за кратко детски плач.

След излъчването на видеото във Фейсбук беше създадена страница "Справедливост за Филандо Кастиле".