Доналд Тръмп обяви вчера, че отново ще се кандидатира за президент на САЩ на изборите през 2024 г. Този негов ход е напълно очакван, като 76-годишният милиардер никога не е криел своите амбиции да се върне в Белия дом, а от няколко месеца изпращаше все по-ясни сигнали в тази посока. Третият опит на Тръмп да бъде избран за президент на САЩ обаче се очаква да бъде доста по-труден от предишните два, при все че последният се оказва неуспешен.

През 2016 г. ексцентричният магнат сензационно бе избран за 45-ия президент на САЩ като кандидат на Републиканската партия, след като победи явния фаворит - демократката Хилари Клинтън. Тръмп показа, че духът на времето е друг и американците искат различно управление, коментира "Дойче веле".

Президентските избори в САЩ през 2016 г. бяха произведени в обстановка на силна поляризация на американското общество, за която допринесоха феноменът на социалните мрежи и имиграцията. Самият Тръмп, за когото хапливият език и полемичните изказвания са запазена мярка, се превърна в символ на тази нова епоха на остри социални разделения и изигра главна роля за тяхното засилване. Тогава той бе новак в политиката и се понрави на мнозина с предполагаемата си откровеност в ерата на омръзналата на обикновените американци т. нар. политическа коректност.

Четири години по-късно, вече след четиригодишен престой в Белия дом, президентът републиканец обаче загуби от кандидата на демократите Джо Байдън, макар и след оспорвана надпревара. Тръмп така и не призна загубата си, която продължава да обяснява с предполагаеми измами - теза, в подкрепа на която не приведе никакви доказателства. Бившият президент на САЩ продължава да залага на своята изпитана тактика - полемичните изказвания и да залага на поляризацията. Само че този път Тръмп вече не е човек извън системата, който има картбланш да критикува порочната политическа класа във Вашингтон. Мнозина американци бяха отблъснати от неговите политически възгледи и конфронтационен стил. Показателно е, че въпреки пандемията от новия коронавирус, икономическите проблеми и инфлацията, демократите на Байдън се представиха неочаквано добре на междинните избори за Конгрес на 8 ноември. Прогнозираната "републиканска вълна" така и не стана факт, като Голямата стара партия на практика успя да си върне Камарата на представителите, но не и контрола върху Сената. При това подкрепени лично от Тръмп кандидати на междинните избори загубиха, а критиките срещу бившия президент от страна на консервативните среди се засилиха.

Има всички изгледи президентските избори през 2024 г. да са повторение на драмата отпреди две години. Демократът, който в неделя навършва 80 години, също загатна, че има амбиции за втори мандат в Белия дом. Само че този път шансовете на Тръмп да надвие Байдън и да стане 47-ият президент на САЩ изглеждат по-малки. Би Би Си изброява няколко причини за това.

Тръмп вече не е новак в политиката

Първо, през 2016 г. нюйоркският милиардер, познат на широките кръгове най-вече от шоубизнеса и приеман от мнозина на шега, бе съвсем ново лице в политиката. Тръмп не бе заемал никаква изборна длъжност и избирателите можеха да проектират върху него своите желания и надежди. Той можеше да обещава какво ли не, без критиците да го апострофират с минали грешки и неуспехи.

Това вече не е така. През четирите си години като президент на САЩ Тръмп постигна някои забележителни политически успехи, например понижаването на данъците и реформата на наказателното правосъдие, но в същото време бе сполетян и от известен брой явни провали, коментира Би Би Си.

Републиканците ще запомнят 45-ия американски президент с това, че той не успя да отмени знаковата здравна реформа на своя предшественик на поста Барак Обама, и с многократните му обещания за инвестиции в остарялата инфраструктура на страната, които така и не изпълни. След това дойде и пандемията, която засегна най-тежко Съединените щати, а бе подценена от Тръмп, който дори разпространяваше конспиративни теории за новия коронавирус. Демократите виждат "слабо място" в отговора на бившия президент, когото критикуват че не е реагирал достатъчно енергично, при все че броят на смъртните случаи в САЩ надхвърли 1 милион - най-много в целия свят.

Сянката на 6 януари 2021 г.

Над Тръмп неминуемо тегне и сянката на смъртоносния щурм на Капитолия на 6 януари миналата година. Той трябва да защитава своите действия в края на президентския си мандат, когато отказа да признае, че е загубил президентските избори, и на практика изигра роля за разпалването на размириците.

Кадрите от 6 януари 2021 г., с привърженици на Тръмп, държащи транспаранти с неговия лик, на фона на сълзотворен газ и сблъсъците в Конгреса, със сигурност нямат да бъдат забравени лесно и ще бъдат показвани от политическите противници на бившия президент по време на кампанията за следващите президентски избори в САЩ.

Като ранна индикация, много републикански кандидати, които застанаха твърдо зад милиардера в отказа му да признае победата на Байдън през 2020 г., загубиха на междинните избори. Други пък се представиха по-слабо от свои съпартийци, които не отрекоха загубата на Тръмп толкова гласовито, посочва Би Би Си.

Снимка: БТА/AP

Проблеми с правосъдието

Според наблюдатели една от причините, поради които милиардерът иска отново да се кандидатира за президент, е да се противопостави по-ефективно на многобройните съдебни разследвания срещу него. Самият Тръмп твърди, че проблемите му с правосъдието са политическа вендета. Неговата теза може и да е успешен пиар, но е факт, че той е твърде уязвим: разследванията може да доведат до шумни процеси, които да станат водещи новини в разгара на предизборната кампания и да сложат кръст на амбициите му. Едно такова дело в най-добрия случай би било скъпоструващо отклонение от кандидат-президентската кампания, а в най-лошия би довело до огромни глоби и дори до затвор, посочва Би Би Си.

По-труден противник

Когато обяви през 2014 г. амбициите си за номинацията на Републиканската партия, Тръмп имаше срещу себе си губернатор на Флорида, смятан за непосилен противник за него. Джеб Буш обаче се оказа "книжен тигър", припомня Би Би Си. Огромните финансови ресурси и известната фамилия не бяха достатъчни за сина на президента Джордж Буш-старши и по-малък брат на президента Джордж Буш-младши, който се оказа твърде далеч от републиканската база по въпроса за имиграцията и образователната политика.

На пътя на Тръмп към номинацията на Голямата стара партия и този път вероятно стои губернаторът на Флорида. Само че Рон Десантис изглежда много по-сериозен противник. Той бе преизбран на поста с огромно мнозинство на междинните избори, което навежда на мисълта, че е в унисон с ядрото на партията.

44-годишният Десантис все още не е бил тестван на национално равнище, но безспорно е изгряваща звезда в Републиканската партия. Неслучайно Тръмп започна в последно време да отправя нападки по негов адрес. Десантис впрочем не му остана длъжен, като отговори, че ефективните лидери не бягат от критиките, посочва агенция Блумбърг.

На този етап не е ясно дали губернаторът на Флорида ще се бори за номинацията на републиканците и изобщо кой освен Тръмп ще влезе в надпреварата. Десантис обаче би могъл да се окаже консенсусният кандидат на партията, като бъде приет от по-широк кръг нейни привърженици и изобщо от избирателите като цяло, особено на фона на ниския рейтинг на Байдън.

Снимка: Getty Images

Проблем с популярността

Поредица проучвания на общественото мнение, публикувани преди Тръмп да обяви президентските си амбиции, показаха, че той изостава с двуцифрена разлика от Десантис сред републиканските избиратели в Айова и Ню Хемпшър - двата щата, които гласуват първи на вътрешните избори за партийната номинация. Губернаторът на Флорида води с цели 26 процента в своя щат и с 20 пункта в Джорджия. Навсякъде в тези щати подкрепата за бившия президент намалява чувствително спрямо предишни допитвания.

Екзит пол проучвания по време на междинните избори показаха, че Тръмп просто не е много популярен, включително в т. нар. колебаещи се щати, които ще са от решаващо значение за победата през 2024 г., отбелязва Би Би Си. В Ню Хемпшър например само 30 на сто от избирателите искат Тръмп да се кандидатира, а дори във Флорида този дял не е много по-голям - 33 процента.

Ексцентричният милиардер не тръгна от високи изходни позиции и на изборите през 2016 г. Сега той обаче е добре позната политическа фигура и е много по-малко вероятно да успее да обърне тенденцията.

Възрастта като потенциална пречка

Ако бъде избран за президент през 2024 г., Тръмп ще е на 78 години. Той би бил вторият най-възрастен президент в историята на САЩ след Байдън.

Всеки остарява различно, но увеличаването на проблемите с напредването на възрастта е неизбежно, отбелязва Би Би Си. Няма гаранции, че Тръмп ще може да издържи тежката вътрешна битка за номинацията на Републиканската партия, в която срещу него вероятно ще бъдат много по-млади съперници.

Милиардерът е показвал забележителна издръжливост, но възможностите на всеки човек си имат граници, обобщава Би Би Си. Все пак Тръмп засега не прави гафове като тези, които повдигат въпроси дали Байдън е годен за най-високия пост в световната суперсила.

Снимка: БТА/АР

Предизборни шансове

До следващите президентски избори в Съединените щати има много време - цели две години. Според букмейкърите обаче към този момент е най-вероятно следващият президент на страната да е републиканец. "Бет365", дава коефициент 1,61 за победа на Голямата стара партия срещу 2,30 за демократите и цели 26 за независим кандидат (т. е. републиканец би спечелил в приблизително три от пет случая).

Показателно е, че Десантис вече е фаворит в надпреварата, като е изпреварил Тръмп, който бе с най-големи шансове преди междинните избори според тази водеща букмейкърска къща. Коефициентът за губернатора на Флорида е 3,25 срещу 4,50 за бившия президент. Байдън е трети с коефициент 5, като изпреварва други двама демократи, които са с коефициент 15 - вицепрезидентката Камала Харис и губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм.

И докато настоящият президент на САЩ е явен фаворит за номинацията на Демократическата партия - коефициентът му е 2,37 при 6,50 за Харис и 7 за Нюсъм, то надпреварата при републиканците се очертава далеч по-оспорвана. Коефициентът на Десантис е 2,20 срещу 2,50 за Тръмп. Далеч назад делят третото място с коефициент 17 бившият вицепрезидент при Тръмп Майк Пенс и Ники Хейли, която бе постоянен представител на страната към ООН по негово време.

Милиардерът, който е главната разделителна линия в политическия живот в САЩ, обаче е доказан боец и не бива да бъде отписван. Той ще е едва петият бивш американски президент, кандидатирал се отново за най-високия пост. Досега само един успешно - демократът Гроувър Кливланд в края на 19-и век.