Южна Корея от днес се отказва от традиционния си метод за броене на възрастта и ще приеме международния стандарт, което ще доведе до намаляване на възрастта на дадено лице с една или две години в официалните документи, съобщи Yonhap.

Според измененията на Гражданския закон и Общия закон за публичната администрация, многобройните системи за отчитане на възрастта ще бъдат обединени в рамките на международно признатата система, при която възрастта се определя въз основа на датата на раждане.

В момента в Южна Корея се използват три възрастови системи.

При най-често използваната система на така наречената "корейска възраст" човек навършва 1 година в деня на раждането си и добавя една година в първия ден на новата година. Например бебе, родено в навечерието на Нова година, става на 2 години веднага щом мине полунощ.

Втората система е международно признатата система, при която възрастта на човека се определя според датата му на раждане, докато третата добавя една година към възрастта на човека в първия ден на новата година, като дотогава той е на нула години.

Единният стандарт ще се прилага във всички съдебни и административни области, но не и за целите на военната повинност, изчисляването на законната възраст за пиене на алкохол или пушене, както и за училищната възраст.

Единната възрастова система беше едно от предизборните обещания на президента Юн Сук Йол, който се позова на ненужните социални разходи и объркване.

"Единната система за изчисляване на възрастта значително ще намали социалните разходи, които досега се дължаха на използването на множество системи за изчисляване на възрастта", заяви Лий Уан Кю, министър на правителственото законодателство.

Ли също така се позова на потенциални граждански жалби или съдебни дела, произтичащи от объркване при изчисляването на възрастта, например при определянето на правото на пенсия.

Традиционната за някои азиатски страни система за отчитане на възрастта произхожда от древен Китай. В Япония и Виетнам тя все още се използва при традиционни церемонии и религиозни процеси.

Както Китай, така и Япония (с два закона - от 1902 и 1950 г.) обаче официално се отказват от източноазиатската система за броене преди десетилетия.

Смята се, че в Южна Корея системата е оцеляла заради йерархичната й култура, в която възрастта играе важна роля в начина, по който хората взаимодействат помежду си.

Северна Корея се отказва от въпросната система през 1980 г.