В условията на повсеместна изолация Европа отбелязва по различен начин Международния ден на труда днес. Заради ограниченията на коронавирус пандемията традиционните шествия за празника са заместени от виртуални инициативи, които в разгара на тежката социална криза ще опитат да стигнат онлайн до сърцата на хората.

На 1 май тази година темата за ценностите отново е на дневен ред - непосредствено след съхраняването на човешкия живот. Бъдещето на икономики, държави и общества зависи от труда, условията на работа, работната ръка, солидарността и справедливостта в обществения договор между хората, бизнеса и институциите. Затова лявата политическа част от Европа приема за легитимно право и призвание да представи своите идеи за излизане от кризата. Днес социалистите и демократите ще се изправят заедно с работещите пред трудните въпроси за възстановяването след COVID-19 и ще им предложат решения, гарантиращи труда, човешкото достойнство и оцеляването на цели общности, сектори и съсловия.

Вместо традиционно организираните масови мероприятия, това ще се случи под формата на първо по рода си онлайн събитие. По инициатива на Партията на европейските социалисти (ПЕС) във Фейсбук от 18 часа днес президентът на ПЕС Сергей Станишев, Лука Визентини - генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите, премиерите Педро Санчес (Испания), Антонио Коща (Португалия), Стефан Льовен (Швеция), еврокомисарите Франс Тимерманс, Никола Шмит, Елиза Ферейра, Хелена Дали, Паоло Джентилони, Илва Йохансон, Марош Шефчович, Юта Урпилайнен и Жозеп Борел, както и председателят на ЕП Давид Сасоли и лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия ще говорят по най-важните европейски въпроси:

Освен здравната криза, защитата на работните места и опасността от авторитаризъм лявото семейство в Европа и неговите лидери ще обсъждат и всички останалите теми, превърнали 1 май в Международен ден на труда и се коренят още от работническите протести през 19-и век. Някои от тях са постигнати с цената на обединени усилия в целия цивилизован свят, но редица други въпроси не само остават отворени, а се изострят във вълните от икономически, социални и политически кризи през годините.

Очаквайте по-късно в Dir.bg: 1 май през годините с уникални архивни снимки от "Изгубената България"!