Само две партии са потенциалните мандатоносители при третия мандат след вече ясния провал на втория, според социолога Васил Тончев. Президентът ще избере между "Демократична България" и "Български възход", прогнозира той. Според анализатора обаче Стефан Янев е едни гърди пред ДБ заради по-голямата си диалогичност и отвореност към левицата, спрямо дясната коалиция на ДСБ и "Да, България". И все пак шансът за съставяне на редовен кабинет с експертен профил при третия мандат е не повече от 30%. Останалите 70%, според Тончев, накланят везните към поредните предсрочни избори.

- Третият мандат е последният шанс на този парламент за излъчване на правителство. Кой ще бъде избраникът?

- Два са вариантите. Ако се търси някакъв шанс да бъде използван третият мандат и да бъде излъчен кабинет, единият вариант е да го получи "Демократична България", а другият президентът да го даде на най-малката парламентарна група на "Български възход". Защото е ясно, че БСП няма как да обедини достатъчно гласове, на базата най-вече на предисторията, която имат с ГЕРБ. Не биха могли ГЕРБ да влязат в мандат, който да е на БСП. ДПС пък по-скоро е нежелан партньор, отколкото невъзможен. Така че, партии, които имат отворени опции към всички, за да преговарят евентуално, са тези две, които посочих.

- И все пак, според Вас, коя от двете формации има по-голям процент вероятност да стане мандатоносител?

- Според мен "Български възход" има по-голям процент шанс, тъй като някак са по-отворени и към левицата. И могат да проведат преговори. Освен това се държат и по по-диалогичен начин от самото начало. Някакси си Стефан Янев е по-конвентируем от всякаква гледна точка - и отляво, и отдясно.

- Вярвате ли на партиите, когато вчера всички, с изключение на "Възраждане", твърдяха, че искат редовен кабинет и гледат към третия мандат? Или вече се готвят за поредните избори?

- Всичко е вече предизборна обстановка. Всички поставят партийните интереси над националните и заиграват със съответните електорати.

- И все пак - кабинет или избори?

- Смятам, че има шанс с третия мандат. Той не е много голям, някъде, може би 20-30%, но такъв шанс. И той е най-вече заради това, че никой не иска да поеме отговорност. И че някак следващите избори не се очертава да развържат възела. Така че, това е едно компромисно решение, с което партиите ще избягат от отговорност да поемат властта в този тежък момент.

- Тогава оставащите 70% вероятност клони към предсрочни избори?

- Да, по-голяма е вероятността да отидем на избори и да не се разберат, но на база на всеобщия компромис има някакъв шанс. И той е най-голям, ако "Български възход" успеят да убедят партиите и да направят някакъв тип експертно правителство, което да ни изведе през зимата и през кризите.

- Вероятно когото и да избере Радев, все ще бъде упрекнат защо се е спрял на него.

- О, това със сигурност. Всъщност, преценката на Радев в момента тежи най-много, защото той трябва да реши кой най-вероятно може да състави кабинет, дали той го иска да бъде съставен, или предпочита да се отиде на нови избори.

- А той иска ли, според Вас, да има редовен кабинет?

- Според мен по-скоро да, тъй като не виждам при нови избори той да е подготвил някаква нова политическа сила, зад която да застане, която евентуално да набере скорост, както се случи с "Продължаваме промяната" на по-предишните избори.