Те протестират срещу насилието и нарко-престъпността: обитатели на "свободния град" Кристиания, легендарен квартал в столицата на Дания, блокираха печално известната "уличка на наркотиците", научаваме от репортаж на германската обществена медия АРД. "Протестираме с надеждата, че Кристиания може да се освободи от тиранията на бандите и рокерите", заявиха организаторите в специално обръщение. Те реагират на цяла поредица от насилнически действия около така наречената "Pusher Street", които са пряко свързани с наркобизнеса.

Гангстерите от "улицата на дрогата"

Преди повече от 50 години датската армия се изтегли от казармите си на територията на пристанищния квартал "Кристиансхавн". Тогава този терен окупираха хора, мечтаещи за алтернативен, свободен начин на живот. Тъкмо те през 1971 година обявиха възникването на Кристиания. По-късно общината на Копенхаген създаде някаква законова рамка за мълчаливо толериране на тази общност, а днес "свободният град" се числи към най-посещаваните туристически атракции в датската столица, припомня АРД.

Но особеният юридически статут, както и тълпите от туристи породиха и редица проблеми. На печално известната "уличка на наркотиците" хора със забулени лица продават дроги в малки будчици. Живеещите наоколо се оплакват, че търговията с наркотици вече е преминала изцяло в ръцете на организирани банди. "Организираната престъпност изсмуква енергията от всички положителни неща, които искаме да осъществим в Кристиания", пишат гражданите в специалното си обръщение. Те твърдят, че наркобизнесът пораждал омраза и насилие и внасял разкол в този алтернативен град.

Протестиращите преминаха от думи към дела. С бетонни заграждения и метални решетки те блокираха достъпа до улицата. "Pusher Street е затворена", беше изписано на един бетонен блок. Протестите не бяха насочени срещу многобройните хора, които с чувство за отговорност ползват канабис за отпускане на нервите, изрично заявиха протестиращите. Но призоваха хората да не идват в Кристиания, за да си купуват наркотици, защото трафикантите на въпросната улица изобщо не се придържали към "ценностите на свободния град". Освен това наркопарите не отивали за облагородяване на Кристиания, а се вливали в джобовете на гангстери.

В обръщението се припомня, че към обитателите на Кристиания многократно е бил отправян апелът да затворят улицата на наркотиците. "Краткият отговор гласи, че не го правим, защото се чувстваме безсилни и уплашени. Ние сме нормални хора, които ходят на работа и сутрин правят сандвичи за децата си. А бандите вършат насилия, готови са дори да убиват, само и само да защитят приходите и териториите си", пишат жителите на Кристиания.

"Страх ни е"

Смелото им решение да блокират улицата на наркотиците ги поставя в много опасна ситуация. Те го знаят и признават: "Страх ни е от това, което вършим. Но още повече ни е страх да не вършим нищо". Те се обръщат към политиците и полицията с драматично послание: "Защо не затворите тази улица? Не искате ли? Или не можете?".

Вече много пъти са се проваляли опитите да бъде прекратена продажбата на наркотици в този легендарен копенхагенски квартал, припомня АРД. Тамошните хора не за първи път излизат на улицата, а през 2016 година един дилър откри огън срещу полицията, на което полицаите отвърнаха също с огън.

 

След тази престрелка обитателите на Кристиания излязоха на улицата с багери и сринаха будките за наркотици. Но те после отново се появиха.

И след последния протест барикадите бяха отместени още на другата сутрин, а уличката беше свободна за движение. И за наркотърговия...

Статията е публикувана ТУК >>