Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще предложи правителство по модела на онова, което беше проектокабинетът "Габровски". По-малко вероятният сценарий е да излъчи кабинет на малцинството с фигури от ГЕРБ. Такава прогноза направи политологът, доц. Стойчо Стойчев пред Dir.bg. При първия вариант, според него, ще бъде трудно да се намерят гласове, защото само тези на ДПС и ИТН не стигат, а подкрепа на БСП е проблематична. Едва ли и "Възраждане" ще дублира "златния пръст" на Волен Сидеров от времето на кабинета "Орешарски", защото Костадин Костадинов бяга от подобни аналогии с предишните "патриоти", коментира анализаторът.

Стойчев обаче е категоричен, че най-малък шанс има правителство с втория мандат, след като ПП-ДБ вече отхвърлиха варианта да подкрепят участие на ГЕРБ в такъв. "Те се надяват на някакъв вид натиск от страна на американците върху ГЕРБ, за да подкрепят втория мандат", коментира политологът. Според него апелът с подписката за програмен проевропейски кабинет е бил адресиран към ДБ, но такъв вариант вече остава безпредметен. "Все по-вероятни са предсрочни избори през лятото", обобщи сложната политическа ситуация анализаторът.

- След като стана ясна позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепят кабинет с участието на ГЕРБ, какъв ход да очакваме да направи Бойко Борисов?

- Предполагам, че сега ще се опита да направи правителство, което да бъде подкрепено в залата от различни депутати. Нещо по подобие на кабинета "Габровски". Дали това обаче ще се случи, е друг въпрос. За мен остава проблематична подкрепата на БСП. Ако трябва тя да бъде договаряна, не знам на каква цена ще бъде. Иначе не изключвам подкрепа от ДПС или подкрепа от "Има такъв народ" на кабинет, предложен от ГЕРБ - но не на ГЕРБ, а предложен от ГЕРБ. Големият проблем остава в това кой друг ще подкрепи, тъй като сумарно депутатите на ГЕРБ, ДПС и ИТН няма да са достатъчни, за да бъде излъчено такова правителство.

- Какви са другите сценарии?

- Другият вариант вече е да се мисли в посока договаряне за подкрепа на ГЕРБ за кабинет, предложен с втория мандат. Това, разбира се, на фона на този категоричен отказ от сътрудничество от страна на ПП-ДБ на този етап, изглежда все по-малко вероятно, но не изключвам и това да се случи. Така или иначе, трябва първо да има развитие и развръзка по първия мандат. Аз очаквам да видя там опит да се договори някаква по-широка подкрепа, не на база на коалиционни преговори и разговори.

- Да не е коалиционен кабинет, а някакъв тип програмен или експертен кабинет?

- Точно така, както беше направено с кабинета "Габровски". Той не беше коалиционен кабинет. Беше предложен от ГЕРБ с техен мандат като надпартиен кабинет, който да търси по-широка подкрепа в рамките на парламента. Това е добра стратегия, пък и единствено възможната на този етап за ГЕРБ.

- Кабинет на малцинството на ГЕРБ има ли шанс?

- Кабинет на малцинството изцяло от членове и симпатизанти на ГЕРБ ще има много по-малки опции за успех, отколкото другия вариант. Но експертният пак ще бъде кабинет на малцинството, защото ще бъде подкрепен от партии, които няма да се ангажират с дълготрайна подкрепа, така че той няма да разчита на твърдо коалиционно мнозинство, подкрепено под формата на споразумение след преговори. Каквато и формулировка да има кабинетът, ще бъде много по-близо до кабинет на малцинството, отколкото ако е на коалиционно мнозинство.

- Казвате, че не стигат гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН, а дали е възможно "Възраждане" да подкрепят само сформирането му и нищо повече?

- ГЕРБ, ДПС, ИТН, дори да се съберат да подкрепят кабинет, няма да могат да го прокарат, освен ако не се намерят още пет-шест-седем гласа отнякъде. Или от БСП. Или пък от "Възраждане", ако Костадин Костадинов реши, че може да подкрепи, но без да се ангажира по-нататък с участие. Такъв беше случаят с кабинета "Орешарски" през 2013 г. - "Атака" с един глас на Волен Сидеров подкрепи да мине без да участва в мнозинството. Ако сега Костадинов реши да го направи, е възможно повторение, макар че ми се струва малко вероятно, тъй като той има памет за тези неща и бяга от подобен вид аналогии с предишните, преди него патриоти.

- При втория мандат, ако ПП и ДБ предложат кабинет на малцинството, имат ли шанс за подкрепа от другите?

- Те се надяват на някакъв вид натиск от страна на американците върху ГЕРБ, за да подкрепят втория мандат.

- Ще се поддаде ли ГЕРБ на такъв натиск, според Вас?

- Нямам никаква идея дали ще се поддаде, какви разговори ще се водят, кой ще ги води. На мен ми се струва малко вероятна такава опция - подкрепа на ГЕРБ за втория мандат на ПП-ДБ. Това би било вариант, ако ПП-ДБ си бяха свършили работата и бяха станали първа политическа сила. Те не успяха да го направят това. Втори са в момента и това прави този вариант - за безрезервна подкрепа на ГЕРБ към техен кабинет, изключително сложен. Най-малкото такава сделка за безрезервна подкрепа на ГЕРБ изглежда непочтена от гледна точка дори на страничния наблюдател. ГЕРБ им предлагат най-чистосърдечно да подкрепят кабинет, да договорят заедно не само политиките, но и персоналния състав на кабинета, и те категорично да отказват, а след това да очакват, някак си, безрезервна подкрепа на ГЕРБ за техния кабинет - това ми се струва много странно. И на всичкото отгоре поставя въпросния кабинет в изключителна зависимост от парламентарната група на ГЕРБ, защото тя ще може по всяко едно време да бламира това мнозинство.

Нали си даваме сметка, че когато няма никакво споразумение, няма никакво представителство... Е, хубаво, ГЕРБ ще подкрепят този кабинет, за да тръгне на този етап, и след това какво правим? Как си гласуват тези хора бюджета, как им минават законопроектите, при положение, че са зависими от ГЕРБ в залата.

- Може да се повтори предишното разпадане на властта, когато ИТН се оттеглиха, и във всеки един момент ГЕРБ може да се дръпне?

- Точно така, разбира се. Или пък ПП и ДБ ще станат зависими от ДПС в залата. Това по-добрият вариант ли ще бъде за тях?

- Тогава къде виждате мястото на един такъв програмен кабинет, за който призоваха с подписка интелектуалци и общественици от дясното политическо пространство?

- Тази подписка очевидно имаше адресат "Демократична България", за да може да се съгласят и такъв кабинет с мандата на ГЕРБ да бъде подкрепен. След като те го отхвърлят като вариант, не виждам основание да искат да реализират същото в собствения си мандат. Няма логика в тази работа.

- Пак ли към избори се накланят везните?

- Все по-вероятни са предсрочни избори през лятото. Както през 2021 г. - имахме през април, юли и после ноември. Смятам, че ще се върви по същия начин, все повече към предсрочни избори - юни, юли, август, както дойде таймингът на президента.

- А как да тълкуваме репликата на Бойко Борисов, че "с търпение се постига много повече, а не на инат"?

- То е очевидно, че Борисов е търпелив в момента, защото ако беше се включил в тази игра на нерви, досега доникъде нямаше да стигнем. Тъй като към хора, които те обиждат през цялото време и изначално вървят на нож с теб, проява на зверско търпение е това, че говориш с тях. Борисов чака - ако стане нещо, стане.

В крайна сметка, това е и послание към хората, към гласоподавателите. Отстрани погледнато, ще видим един човек, който очевидно търси някакво разбирателство и той е готов на много отстъпки пред това, което искат другите. А от другата страна имаме една твърде незряла позиция на хора, които очевидно искат само те да командват парада, без да имат сили обаче. "На гол тумбак чифте пищове" му казва на това народът. Или "Барабар Петко с мъжете" е тяхната работа. Аз разбирам да поставят стена, при положение, че имат основание за това. Като нямаш силата да си единствен и незаменим фактор на управлението, тогава трябва да сътрудничиш, ако искаш кабинет.

Ако не, влизаш във ролята на "Възраждане". Ако в момента ПП и ДБ саботират всякакъв опит за разумно правителство, това означава, че правят същото, което прави "Възраждане" - влизат в парламента просто за да бъдат некоалируеми и тотална опозиция на всичко възможно. Това е изцяло деструктивно по отношение на работата на парламента.