Безпрецедентни са мерките за сигурност във Вашингтон часове преди церемонията по инаугурация на американския президент, която започва в 17 часа българско време.

Топ-събитието на света ще бъде охранявано от 25 000 войници от националната гвардия, предава от САЩ специално за Dir.bg журналистът Цвете Тюлева.

След атаките в Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп, при които загинаха 6 души, цял свят е вперил поглед в Америка в днешния ден на смяна на президента. Очакваната церемония по встъпването в длъжност на новия държавен глава Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис ще протече различно.

"Обичайно церемонията е много пищна и на нея присъстват хиляди цивилни граждани. Всеки може да си купи билет за нея и да присъства. Тази година обаче няма да има нито такива билети, нито пищен парад, който иначе минава през целия град. Заради щурма, в който загинаха 6 човека - изключителен кошмар, какъвто никой тук не е виждал в мирно време да се случва по този начин. Днес ще охраняват 25 000 войници от националната гвардия - това също никога не е взимано като мярка за сигурност тук", казва Цвете Тюлева в анализа си от горещата точка за online предаването на Dir.bg - "Матине".

Въпреки рисковата ситуация и съветите на специалистите и ФБР, които официално изразиха опасения от възможни атаки, Джо Байдън и Камала Харис ще положат клетва на открито пред сградата на Капитолия, както повелява традицията досега.

"Немалка част от българите в САЩ признават, че симпатизират на Тръмп. По думите им - заради това, че е директен и защитава "чистата нация", каквото и да означава това. И най-вече заради собствения бизнес, който имат тук и гръмките обещания на президента, че ще намали данъците на по-богатите хора", посочва Тюлева.

Изтрит от мрежата, бойкотиран от защитниците си - ще влезе ли Тръмп в историята?

След като социалните мрежи заличиха профилите на Тръмп, се оказа, че адвокатите му не желаят да го защитават в обвиненията за щурма на Капитолия, разкрива детайли от щатската преса Тюлева.

Успоредно с встъпването в длъжност на Джо Байдън, сега предшественикът му на поста има шанс да влезе в учебниците по история като първия президент на САЩ с две процедури по импийчмънт. След като се спаси по време на миналогодишната процедура заради украинската афера с лични и политически облаги, сега Тръмп е на прага на втора процедура за отстраняване. Причината са именно събитията в Капитолия от началото на януари, за които се твърди, че президентът е подбудил своите привърженици, а обвинението срещу него гласи "подстрекателство към бунт".

"Както знаете, когато бяха огласени резултатите от изборите, Тръмп поиска повторно преброяване и не призна победата на Байдън и дори отрече всичко. Зарече се, че ще води дела, че той е победителят в изборите. Заради това, че заплахите му далеч надхвърлиха добрия тон и предизвикаха размирици в сградата на Капитолия, при които бяха отнети човешки животи, Тръмп е единственият президент, срещу когото процедурата по импийчмънт е задействана два пъти. След като на поста вече е новият държавен глава, ще започне делото по отстраняването от власт на Тръмп, в което решаващ глас има сенаторът от Кентъки - Мич Макконъл.

Така че е трудно да се каже дали Тръмп ще води дело за изборните резултати, въпреки че за целта екипът му събра цели 170 млн. долара. Ако бъде обвинен в подстрекателство към агресия и подтикване към бунт по време на службата си като държавен глава, Тръмп определено няма да е на свобода, за да води каквито и да е дела. Това, което се знае, е, че предишните му адвокати, както и потенциални нови негови защитници, не се съгласяват да го представляват по делото за импийчмънт, което ще започне веднага след като Джо Байдън встъпи в длъжност. Според тях това, което е направил Тръмп и за което ще бъде изправен пред съда, е невъзможно да бъде оправдано."

Цялото интервю с Цвете Тюлева и повече за най-важния ден в Америка през тази година можете да видите в новия епизод на "Матине" с Рени и Вяра.