Отчайващото положение на украинската армия е актуална тема на конференцията по сигурността в Мюнхен: представителите на Киев настояват спешно за повече оръжия. Дрезгавият глас на Володимир Зеленски дава представа за това колко много разговори вече е провел.

Разбира се, украинският президент иска да вдъхне доверие. Разбира се, Володимир Зеленски иска да разсее съмненията, че страната му може да издържи в един конфликт с Русия, пред всички лица, взимащи решенията в Европа и САЩ. И все пак отчаянието му не може да не бъде забелязано, когато в събота сутринта тържествено се обърна към Мюнхенската конференция по сигурността. "...направете всичко, за да можем да победим", обръща се той към политиците, дипломатите и военните.

Отбранителната кампания на Украйна е основната тема на международната конференция по сигурността. Такъв беше случаят и през миналата година. Но този път тонът е различен.

В началото на 2023 г. Западът и Киев все още възлагаха големи надежди на предстоящата украинска контраофанзива. Говореше се за връщането на окупираните от Русия територии, може би дори Крим. Година по-късно стана ясно, че контранастъплението се е провалило. На украинците им е все по-трудно да удържат фронта. Перспективите за тази година едва ли могат да бъдат по-мрачни.

Затова Зеленски и неговата делегация са пристигнали в Мюнхен с една-единствена мисия: да убедят американците и европейците да доставят на Украйна повече оръжия и боеприпаси - и то възможно най-скоро.

Блед и изтощен президентът се появява пред събралите се политически ВИП личности. Зеленски споменава Алексей Навални, руския опозиционен политик, който почина в затвора в петък. Новината стана известна часове преди началото на конференцията.

Навални, както и Украйна, е жертва на Владимир Путин, заявява Зеленски. Украинският президент също живее в опасност, а мерките за сигурност не оставят никакво съмнение за това. Зеленски е охраняван толкова строго, колкото и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Зеленски казва, че войските му вече са били принудени да се оттеглят от някои части на фронтовата линия. Няколко часа по-рано новият украински главнокомандващ, Александър Сирски, обяви оттеглянето от град Авдеевка в Донбас. Президентът оправдава отстъплението: "Ако нашите командири могат да напредват само по труповете на своите войници, то това е безсмислено".

Зеленски казва с горчивина, че Русия има "военно предимство, а именно пълното обезценяване на човешкия живот". Владимир Путин безмилостно води войските си към сигурна смърт.

Това, което Зеленски иска, това, от което се нуждае неговата армия, са крилати ракети с далечен обсег и артилерийски боеприпаси. "Ние не разполагаме с оръжия с далечен обсег на действие. Русия ги има, а ние имаме много малко", заявява той. Ако тези оръжия най-накрая бъдат доставени, подчертава Зеленски, Украйна ще може да си възвърне територията.

САЩ преустановиха доставките на оръжие за Украйна до второ нареждане по искане на бившия и вероятно бъдещ президент на САЩ Доналд Тръмп, републиканците в Конгреса блокират помощта за Украйна в размер на 60 млрд. долара. Въпреки че европейците едва наскоро отпуснаха икономическа помощ на обща стойност 50 млрд. евро, доставките на оръжие са с прекъсвания. Така че би имало смисъл Зеленски поне да излее разочарованието си на сцената. Но той се държи дипломатично.

Зеленски хвали ангажиментите за сигурност, които е подписал в петък с правителствата на Берлин и Париж. И изразява увереност, че ще успее да убеди американските представители, пътуващи за Мюнхен, че конфликтът в Украйна е брутален и изисква по-нататъшна военна помощ от Запада.

Докато Зеленски се обръща към Запада на голямата сцена, неговият външен министър Дмитрий Кулеба разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. По-късно Кулеба съобщава на малка група, че е поискал от американците ракети с далечен обсег на действие ATACMS. Те били спешно необходими, за да се ударят руските позиции зад фронтовата линия и да се отрежат от линиите за снабдяване.

Германските крилати ракети Taurus също биха били подходящи за тази цел. Украйна ги иска от почти година, но канцлерът Олаф Шолц досега отказваше да ги предостави. Оръжията имат обсег над 500 км, могат да променят посоката на полета и да унищожават подземни цели, а програмирането им за целите е сложно.

На въпроса за Taurus Шолц отговаря уклончиво в Мюнхен. За Кулеба това е достатъчна причина да не губи надежда. "Фактът, че не чуваме ясно "не", вече е отговор", смята той. Той продължава: "Всички дебати за нова оръжейна система започнаха с "не"."

Първият дипломат на Украйна очаква европейците да се намесят, ако американците окончателно намалят помощта си за въоръжаване. Но той предупреждава: "Докато европейската отбранителна индустрия не вдигне обороти, ще плащаме с живота си".

При закрити врата става ясен истинският мащаб на катастрофалната ситуация, в която се намират украинските сили. В съседния хотел се събират ръководителите на разузнавателните служби на много западни държави. Скрити от погледите, те обменят заключенията си за ситуацията на фронта. Заключенията на службите са мрачни. От седмици насам те наблюдават как Украйна все повече се отбранява поради недостиг на боеприпаси. Руснаците, от друга страна, са в състояние да доставят нови въоръжения и войски на фронтовата линия, се посочва в анализа. Съществуват опасения, че през следващите месеци нашествениците ще продължат напред. Въпреки че е силно мотивирана, Украйна може да не успее да устои на натиска.

Макар че в Мюнхен се чуват призиви Украйна да спечели противопоставянето, служителите на разузнаването обсъждат дали Киев трябва да промени изцяло стратегията си за конфликта. Според ситуационния доклад недостигът на боеприпаси едва ли ще бъде решен през тази година. Затова украинската армия ще трябва да премине към чисто отбранителни операции и да се опита да удържи фронтовата линия, без да губи твърде много войници.

Представителите на украинската делегация тълкуват подобни анализи като преждевременна капитулация от страна на Запада. На вечеря, организирана от фондацията на украинския милиардер Виктор Пинчук в рамките на конференцията, домакинът предупреди да не се изоставя Украйна: "Украйна не трябва да иска оръжия, вие трябва да ги доставите по собствено желание". Но Пинчук също така обрисува мрачна картина на ситуацията: "Без оръжия и боеприпаси Украйна няма да може да удържи фронта дълго време". Тази година е моментът на истината.

На празнично подредени маси седят войници и споделят впечатленията си от фронта. Една лекарка разказва за ужасите, които е преживяла като военнопленник в Русия. Войник с протеза на крака разказва за кратката си разходка из центъра на Мюнхен. Тя е била безгрижна, без да се притеснява, че сирените за въздушно нападение могат да изсвирят отново. Липсва му това усещане за дом.

Сред гостите е и бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън. Американската демократка не очаква Конгресът на САЩ скоро да вземе решение в полза на Украйна. Тя призова европейците да увеличат помощта за Украйна и да инвестират повече в собствената си сигурност - "независимо от това какво се случва в САЩ".