В края на миналата седмица директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е посетил тайно Киев, за да се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски и ръководството на украинското разузнаване, пише американският в. "Вашингтон пост", като се позова на правителствени източници, запознати с посещението.

Според сведенията Уилям Бърнс е информирал Зеленски за предполагаемите военни планове на Русия в Украйна. Американското разузнаване следи отблизо подготовката на Русия за нова мащабна офанзива в Украйна, която може да започне през следващите няколко месеца, пише изданието.

Междувременно САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна на стойност от близо 2,5 милиарда долара, включващо стотици бронирани машини и подкрепа за украинската противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на американското министерство на отбраната.

Новата помощ включва 59 бойни машини на пехотата "Брадли" и 90 бронирани машини "Страйкър", се казва в съобщението.

В пакета помощи са включени също допълнителни боеприпаси за ракетните системи "Химарс", 8 системи за противовъздушна отбрана "Авенджър", десетки хиляди артилерийски снаряди и около 2000 бронебойни ракети, съобщи министерството на отбраната.

САЩ са предоставили досега общо 27,4 милиарда долара помощи на Украйна в областта на сигурността, откакто Русия нахлу в страната през февруари миналата година, припомня Ройтерс.

Западните съюзници обещаха оръжие за милиарди долари на Украйна. Опасявайки се, че зимата ще даде възможност на руските сили да се прегрупират и да се хвърлят в масирано настъпление, Украйна настоява за още помощи, за да се бори с инвазията на Москва.

Руски разузнавателен кораб патрулира край бреговете на Хаваите, но засега продължава да плава в международни води, съобщи Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Според съобщението бреговата охрана на САЩ наблюдава плаващия през последните няколко седмици край Хаваите разузнавателен кораб "Карелия" от клас Вишня на Русия.

"Не мога да кажа защо руснаците плават с кораба точно сега, моментът е някак си несигурен", каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх и добави, че бреговата охрана още държи под наблюдение кораба, който оперира в международни води.

"Не сме забелязали някакво опасно или непрофесионално поведение и очакваме руснаците да оперират в района в съответствие с международното право", добави Сингх.

Асошиейтед прес отбелязва, че докато появата на руски разузнавателен кораб покрай американската тихоокеанска брегова линия не е нещо необичайно, този път на случая се обръща повече внимание поради засиленото напрежение между САЩ и Русия във връзка с нахлуването на Москва в Украйна и неопределените заплахи за използване на ядрени оръжия.