САЩ може скоро да преминат от ангажимент да подкрепят защитата на Украйна срещу Русия "колкото е необходимо" до толкова дълго, колкото е полезно за президентската предизборна кампания на Доналд Тръмп. Трудно е да се проумее несериозността на този акт, който ще струва животи, ще разяде вярата в американската надеждност от Тайван до Близкия изток и ще гарантира бъдеща нестабилност за европейския пазар, който осигурява 2,6 милиона работни места в САЩ. И все пак може да се случи.

Ако това стане и Камарата на представителите блокира пакет от помощ от 60 милиарда долара за Украйна, приет от Сената тази седмица след месеци на забавяне, това ще превърне Европа в единствената надежда на Украйна да получи подкрепата, от която се нуждае за защитата си. Това е ужасно положение за всяка нация и как да се засили подкрепата трябва да бъде основната тема за служителите на отбраната на годишната Мюнхенска конференция по сигурността, която започна в петък.

За тези, които твърдят, че украинците така или иначе ще загубят, така че защо да пилеят пари, това е пророчество, което вече е започнало да се сбъдва. Нова актуализация на Ukraine Support Tracker, поддържана от германския институт Кил, показва последните американски пари за Украйна през октомври миналата година, което означава дефицит от около 2 милиарда долара в оръжие на месец оттогава.

Последствията си личат на бойното поле. Скоростта, с която руските крилати и балистични ракети поразяват украински градове, се е повишила до 50% от около 10%, тъй като доставките на ракети за противовъздушна отбрана са изчерпани. На фронтовата линия, сега, когато Русия отново е в настъпление, тя се нуждае от около три пъти по-голяма сила от Украйна, за да пробие. По отношение на огневата мощ се доближава до това ниво, тъй като украинските артилеристи са принудени да разпределят боеприпаси за своите артилерийски оръдия. Руските жертви на метър напредване остават ужасяващи, но те напредват. Нищо от това не беше необходимо.

Последният път, когато американска администрация се отдръпна от конфликт в Европа, беше през 1991 г., когато бивша Югославия започна да се разпада. "Нямаме залог в тази битка", каза бившият държавен секретар Джеймс Бейкър по това време, предполагайки, че Европа ще може да управлява сигурността в собствения си двор. Външният министър на Люксембург беше този, който обяви, че часът на Европа е настъпил, което е всичко, което трябва да знаете за това какво последва.

Колкото и абсурдно да звучи разчитането на Европа да се справи със заплаха за сигурността от Русия, това не е невъзможно, но ще изисква комбинация от спешност, прагматизъм и стратегическа решителност, каквито блокът никога досега не е успявал да демонстрира. Институтът Кил установи, че Европа вече е обещавала два пъти повече помощ от САЩ, преди Конгресът да се намеси миналата година. Само около половината от тях обаче са изпратени. Кил изчислява, че доставките ще трябва да се удвоят тази година, за да запълнят празнината, оставена от САЩ - освен ако парите не дойдат.

Помолих заместник-управителя на централната банка на Украйна Сергей Николайчук да обясни финансовата страна. Международният валутен фонд изчисли, че Киев ще се нуждае от 41,8 милиарда долара бюджетна подкрепа тази година, а правителството очаква 37 милиарда долара от тях да дойдат от външна помощ. 8,5 милиарда долара от сумата трябваше да дойдат от американския пакет, който сега е замразен във Вашингтон, но недостигът би бил много по-голям, казва Николайчук, защото за Украйна войната е екзистенциална. Следователно правителството ще трябва да вземе пари от други части на бюджета, за да може да пазарува липсващите оръжия и боеприпаси, които представляват много по-голяма част от пакета от 60 милиарда долара от САЩ.

Европейският съюз най-накрая преодоля унгарската опозиция за помощ за Украйна по-рано този месец, като прие пакет от 50 милиарда евро. Парите са разпределени за четири години, но се започва силно, така че наличната сума за изплащане през 2024 г. се очаква да бъде 18 милиарда евро.

"Войната струва скъпо, особено когато си нападнат от глобална суперсила", каза Николайчук.

Проблемът тук обаче е повече от финансов, защото Европа не произвежда същите оръжия като САЩ - мислете за боеприпаси за системите за противоракетна отбрана Patriot и NASAMS. В момента европейците не успяха да изпълнят ангажимента да доставят 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряди до март. Изпълнението на ангажимента на САЩ също би било почти невъзможно.

И така, какво да се прави? Изолирането на неочаквани печалби от около 200 милиарда долара плюс замразени руски активи може да помогне. Но въпреки че Николайчук предпочита пълната конфискация на парите, това ще отнеме години и във всеки случай трябва да отиде за мащабната реконструкция, от която Украйна ще се нуждае, след като войната приключи, казва той.

От военна гледна точка Европа изглежда бавно се събужда за факта, че трябва да може да се защити. Европейските членове на НАТО увеличиха разходите за отбрана с 8,3% миналата година. През 2024 г. НАТО изчислява, че неговите европейски членове като група ще изпълнят своята цел от 2% от брутния вътрешен продукт за разходи за отбрана, за първи път откакто е определена. Но за да успее, Европа ще трябва действително да направи това, за което говори от десетилетия, и да консолидира своята отбранителна индустрия и доставки.

Украйна всъщност може да помогне тук. Това, от което се нуждае Европа, е да използва спешността на отбраната на Украйна, за да формира ad hoc коалиции около оборудване, което се е доказало на фронта. През януари Франция и САЩ създадоха коалиция от 23 страни, за да произведат 72 мобилни гаубици Caesar за Украйна тази година, модернизирани в отговор на обратната връзка от украинския фронт. Бяха създадени други коалиции за изграждане на военноморския капацитет на Украйна и предоставяне на повече танкове Leopard. Украйна също търси партньори за изграждане на дронове, където е развила изключителен опит.

Тези партньорства биха могли да бъдат ключови за отключването на пътя към консолидирането на отбраната на Европа, намалявайки разточителното дублиране на оръжейни платформи, където азбучната супа от фондове и агенции на ЕС до голяма степен се провали в продължение на десетилетия.

Има и други проблеми, които Европа ще трябва да разреши, за да успее. Густав Гресел, бивш служител на австрийското министерство на отбраната, разглежда въпроса от известно време. Едно голямо препятствие, което срещна: финансите. Отбранителните компании многократно му казаха, че не могат да си позволят цената на кредита за изграждане на нови фабрики, тъй като отбраната не се класифицира като устойчива индустрия и се начислява премия. И те не можеха да получат финансиране на всяка цена без подписани поръчки. Производителите на боеприпаси знаят, че ще продават толкова 155-милиметрови снаряди, колкото могат да произведат за години напред, казва Гресел, сега старши научен сътрудник в Европейския съвет за международни отношения, базиран в Брюксел мозъчен тръст, но без подписани поръчки те не може да получи пари за разширяване на производството.

Германската група Diehl, която произвежда боеприпаси за ключови системи за противовъздушна отбрана и артилерия IRIS-T, получи отказ да закупи земя за разширяване от местната община в Тройсдорф, град с около 75 000 души. Федералните правителства трябва да се намесят, ако местните власти са неразумни.

Украйна трябва да се използва като катализатор за изграждане и консолидиране на европейския отбранителен капацитет, който правителствата сега знаят, че ще трябва да подобрят, независимо какво се случва с инвазията на Русия. В по-дългосрочен план независима следвоенна Украйна може също да помогне с критичния въпрос за намаляване на производствените разходи. Германската Rheinmetall AG и британската BAE Systems Plc установиха присъствие миналата година с оглед на производството в страната. Това е начало, но ако САЩ се оттеглят от Украйна, Европа ще трябва да се напрегне по начини, както никога досега.

Марк Чемпиън e международен анализатор за Bloomberg Opinion. Преди това той е бил шеф на бюрото на Wall Street Journal в Истанбул. Бил е и редактор във Financial Times, главен редактор на Moscow Times и кореспондент на Independent във Вашингтон, Балканите и Москва.