Руският президент Владимир Путин не е уверен, че ще се кандидатира за нов президентски мандат през 2018 г., предаде ТАСС.

Колко дълго човек е на власт зависи от две обстоятелства. Първото и безусловно обстоятелство е, че че има правила, предвидени в конституцията и второто е, че точно тези правила няма да бъдат нарушени от моя страна. Но и аз не съм уверен, че съм длъжен напълно да се възползвам от тези конституционни права, каза Путин в интервюто за американския журналист Чарли Роуз, излъчено по телевизиите Си Би Ес и Пи Би Си, чийто пълен текст тази нощ публикува руската агенция ТАСС. Откъси от интервюто вече бяха разпространени от световните агенции в неделя и понеделник.

Путин добави, че решението му за изборите през 2018 г. ще зависи от конкретната ситуация в страната и в света и от неговото собствено настроение.
На Русия са нужни не диктатори, а справедливи принципи на организация на държавата, добави президентът.

Говорейки по теми, свързани с Русия, Путин каза, че убийците на политика Борис Немцов, застрелян преди повече от половин година в центъра на Москва ще бъдат открити и наказани.

Това е позорна страница в нашата съвременна история и престъпниците трябва да бъдат намерени, изобличени и наказани, подчерта президентът.
Той коментира и въпроса със сексуалните малцинства в Русия и каза, че той е силно раздут, за да се представи Русия в образа на враг. Според Путин през 21 век хората не могат да бъдат преследвани по съдебен път по принцип заради сексуалната им ориентация. Той добави, че в съвременния свят трябва да бъде напълно изключено нарушението на правата на хората в национален и етически принцип и във връзка с тяхната сексуална ориентация.

Говорейки за САЩ, руският президент каза, че ще се радва да поддържа контакти с който и да е бъдещ президент на САЩ.

Всеки човек, който получи доверието на американския народ, може да разчита, че ние ще работим с него, посочи той. Путин добави, че е информиран за намерението на един от кандидатите за президент в САЩ Доналд Тръмп да се срещне с него, но призна, че не следи всеки ден политическите дебати в САЩ, в това число и тези между кандидатите за президент от Републиканската партия.
Но разбира се, на нас ни е интересно случващото се в САЩ, каза той.

По адрес на Барак Обама Путин каза, че се отнася с уважение към него и че винаги е отворен за контакти с него. Той определи отношенията помежду им като делови контакти на добро работно ниво.

Путин заяви, че е заинтересован от укрепването на партньорството с Америка не против общ враг, а във взаимния интерес на двете държави. Путин припомни, че Русия се отнася с голямо уважение към ветераните от войните, в това число и американските и в Деня на Победата на 9 май те са били на парада в Москва.

Относно демократичната система в САЩ Путин каза, че тя има все още накъде да се развива.

Да не мислите, че всичко е решено в САЩ от гледна точка на демокрацията? Та ако всичко беше решено, то нямаше да има проблемите във Фъргюсън нали така? Нямаше да има други проблеми от този род, нямаше да има произволи на полицията, каза Путин. Той обаче добави, че същото се отнася и за самата Русия, която също има много проблеми.

Говорейки за сътрудничеството със САЩ Путин заяви, че Москва предлага на Вашингтон и на други страни да обединят усилията си в борбата с тероризма, защото вижда, че ефективността на действията на САЩ в това направление е ниска.

Ние предлагаме сътрудничество. Предлагаме да обединим усилията, каза Путин. Той припомни, че Русия постоянно предоставя по каналите на специалните служби необходимата на американските специални подразделения информация за обезпечаване на безопасността, в това число и тази на американските граждани. Според Путин обаче такова ниво на координация сега е недостатъчно и трябва да се работи тясно един с друг.

Путин добави, че всички страни от региона трябва да обединят своите усилия в борбата с общата заплаха - тероризма като цяло, и Ислямска държава в частност.

Това касае и Иран, и Саудитска Арабия, независимо от това, че отношенията между тези две страни не са от най-добрите, но заплахата на ИД тегне над тях и над другите. Това касае и Йордания, и Турция, независимо, че там съществуват определени проблеми във връзка с кюрдския въпрос, каза Путин.
В уреждане на ситуацията са заинтересовани всички. Нашата задача е да обединим тези усилия за борбата с общия враг, каза Путин.
Говорейки за заплахата ИД, Путин каза, че някои я използват, за да свалят Башар Асад от власт.

Тази терористична организация се превърна в уникална, защото се е установила в глобален план. Те /ислямистите/ са си поставил цел - създаването на халифат от Португалия до Пакистан - и претендират за ислямските светини Мека и Медина. Тяхната дейност и активност се простират вече далеч зад границите на териториите, които сега те контролират, посочи Путин визирайки бойците на ИД.
Ние сме длъжни да помогнем на армията на Асад. Освен тази армия, сега срещу ИД изобщо никой не воюва. Бих искал да осъзнаете, че никой освен армията на Асад с ИД и с други терористични организации на територията на Сирия не воюва, заяви руският лидер.

Според него незначителните удари на авиацията, в това число и на авиацията на САЩ не решават въпроса по същество, каза Путин. Той добави, че след тези удари трябва да се отиде на място и всичко това да бъде строго координирано.
Необходимо е да се разбере какви удари и къде да бъдат нанасяни и кой след тези удари ще се придвижва по-нататък на територията. В Сирия освен армията на Асад никаква друга сила не съществува, каза президентът.
Той посочи, че Русия няма да участва в каквито и да е военни операции в Сирия или на територията на други страни.

Във всеки случая засега ние не планираме това, но ние мислим как да засилим нашата работа и с президента Асад, и с нашите партньори от други страни, каза Путин.

Това означава, че в бойните действия непосредствено нашите руски военнослужещи няма да вземат участие, няма да воюват. Имам предвид под формата на война, на бойни действия на територията, на пехота, на моторизирани части, разясни Путин.

Той добави, че до война в Сирия е нямало да се стигне, ако отвън оръжия и пари не са подхранвали терористичните формирования.

У мен се създава впечатлението, че някой иска да използва ИД за целта да свали Асад, а едва после да измисли как да се отърве от ИД. Това е сложна задача и ми се струва, че тя е практически неизпълнима, заяви Путин.
Той свърза увеличаването на потока от бежанците от Сирия със засилването на терористите.

Защо вие решихте, че от Сирия бягат само хората в резултат на действията на Асад за защита на своята държава? Защо не си мислите, че бежанците бягат и от зверствата на терористите, в това число и тези на хората от ИД, които обезглавяват хора, горят ги живи, унищожават паметници на световната култура, заяви Путин. Той предупреди, че евентуално безвластие в Сирия ще превърне анархията в тероризъм.

Само сирийският народ има правото да решава кой и как да управлява страната, заяви Путин.
Ако в Сирия няма никакво правителство, то ще има анархия и вакуум и този вакуум и тази анархия бързо ще се трансформират в тероризъм, каза Путин и посочи като пример как са се развивали събитията в Ирак, Афганистан и Либия.
Путин засегна и темата за Украйна и каза, че САЩ са изхарчили 5 милиарда долара за свалянето на Виктор Янукович. Той добави, че държавният преврат в Украйна е довел до гражданска война там. Путин каза, че е трябвало да се отиде на избори в Украйна и да се избере друг държавен глава, а не да се устройва преврат срещу Янукович.
Путин обвини властите в Киев, че провалят изпълнението на минските договорености за Източна Украйна и не съгласуват действията си с Донецк и Луганск.

Той добави, че решаването на спорни въпроси в бившите съветски републики по пътя на цветните революции е неприемливо.
Руският президент спомена и за антируските санкции. Той ги определи за незаконни, но припомни, че те са временни и няма да бъдат критични за Русия.
В края на интервюто Путин каза, че Евразийският съюз е бил създаден с помощта на компромиси, а не със сила.

Интервюто Путин е дал преди да се срещне с Барак Обама тази нощ и преди да говори пред Общото събрание на ООН вчера.