Провеждането на два паралелни митинга в София (пред президентство и МС) позволи да се направи наблюдение на технологията на тяхното организиране и протичане. Политическото поведение на Румен Радев и Бойко Борисов пред митингуващите също позволи да бъдат направени първоначални изводи за развитието на ситуацията у нас. Митингът на ГЕРБ бе организиран по начин типичен за коя да е управляваща партия през последните 30-ина години. Извозване с автобуси на активисти от цялата страна.

По-интересен бе начинът на организиране на привържениците на Радев. Репортерката Канна Рачева от bTV много точно сподели в ефир, че до 20.00 ч. привържениците на президента са били повечето от познатите физиономии от предишния ден. Телевизионерката сподели, че след 20.00 ч. към привържениците на Радев са се присъединили по улиците до Орлов мост непознати момчета, които са били облечени в черни фанелки. И изниквали от странични улички. Същите тези момчета имаха предизвикателно поведение пред камерите и целенасочено търсеха сблъсъци с полицията. Типично поведение на членове на футболна агитка. След 20.00 ч. практически не се виждаха възрастни хора привърженици на БСП. По улиците се разхождаха предимно млади хора и буйни младежи с черни фанелки. Правеше впечатление, че интервюираните не даваха смислени отговори на въпроса защо протестират. Отговоряха с клишета типични за предишни подобни протести. Като тези през 2014 г. срещу Орешарски. Някои от митингуващите даже заявиха, че са на улицата и искат да бъдат отворени баровете и дискотеките.

Очевидно, че антиправителственият митинг е организиран по каноните на "цветните революции" и тази опция изисква инжектирането на значителни средства във времето. Любопитно е да се отбележи, че към 21.00 ч. пред МС манифестираха предимно младите момчета с черни фанелки, Мая Манолова, Йоло Денев и известен брой скучаещи младежи.

Публичното говорене на Радев не бе адекватно за държавен глава. Президентът няма право да нарича всички гербаджии "мутри" и да ги поставя под един знаменател. Реториката на Радев не бе адекватна за държавен глава. Груба политическа грешка. Радев заяви, че в момента наблюдаваме само началото на протестите. Което означава, че вълненията са ешалонирани във времето и ще продължат. Ще се търси ескалиране и разпространение на напрежението по територията на страната. Вероятно ще наблюдаваме турболентност в други по-големи български градове и около летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец. Не е изключено отново да бъде провокирана полицията, за да се заснеме "полицейско насилие", което да се ползва в пропаганден план.

Поведението на Борисов тази вечер също бе интересно за анализ. Премиерът още веднъж се опита да подаде ръка на Радев и да потърси премирие между двамата. Това той го прави за пореден път. Поканата за премирие на Борисов е силен политически ход и ще има ефект по отношение на по-голямата част от населението, което по принцип не обича хаос и сблъсъци. За еуфоризираните и агресивни противници на премиера мекото му поведение ще се изтълкува като слабост. По принцип винаги губи избори този, който е агресивен и търси разединение на нацията. Митингът на ГЕРБ също имаше своите слабости. Реториката на някои от ораторите бе демодирана и овехтяла, типична за началото на 90-те. Радев като "натовски генерал" няма как да ни води към Евразия. България е член на НАТО и ЕС. Радев обеща, но не отиде на 24 юни в Москва на Парада на победата и призова "БАН да работи за НАТО". Затова, че излъга руснаците, те вече открито го наричат "предател".

Влизането на България в чакалнята на еврозоната мина между другото, но е знак за подкрепа на Борисов от Брюксел. Вероятно ни очакват дни на хаос и безредици в страната. Нещо, което е вредно за България предвид предстоящите икономически затруднения през есента поради коронавируса. Безредиците ще донесат само икономически загуби. Хората масово ще обеднеят още повече. Редовните парламентарни и президентски избори чукат на вратата и електоратът ще има съвсем скоро възможност да преподреди своите управляващи съгласно установените правила на българската демокрация. Накрая, вероятно броят на поразените от COVID-19 ще се увеличи рязко.

* Боян Чуков е бивш дипломат и журналист на свободна практика. Външнополитически съветник и съветник по националната сигурност в Министерски съвет от 2008 до 2009 г. Коментарът е публикуван на официалната му страница във Фейсбук.