Войната, която се проточва, създаде нови възможности за корупция в Украйна. По данни на Киевския международен институт по социология украинците смятат, че корупцията е вторият по важност проблем на страната след руската агресия (89% от анкетираните подкрепят това мнение). Екипът на Володимир Зеленски инициира разследвания и чистки в държавния апарат, но тези мерки не изглеждат достатъчно систематични. В същото време централната власт използва общественото недоволство от разходите за градско развитие и озеленяване в дългогодишния си конфликт с избраните от народа градски управители.

Кабинетът на Зеленски обвинява местните власти в неправилно изразходване на средства. Киевската администрация отговаря, че подмяната на плочките не е прищявка, а необходимост дори по време на война.

На фона на непрестанните бойни действия в Южна и Източна Украйна, както и на обстрела в други части на страната, в украинските градове се разгърна мащабна кампания за благоустройство. Предвид нарастващия бюджетен дефицит и зависимостта от чуждестранна помощ, подновяването на плочките и озеленяването изглежда най-малкото ненавременно.

Проблемът е особено остър в Киев, където политическият конфликт между президентската институция и Виталий Кличко, който оглавява града, не е спирал практически от идването на власт на Володимир Зеленски. Специфичното за градската управа на Киев е, че Кличко съчетава двойната роля на всенародно избран кмет и на назначен от президента ръководител на държавната администрация на града. Канцеларията на държавния глава отдавна се опитва да ограничи правомощията му и всеки проблем в градската администрация предизвиква нов кръг от конфронтация.

В началото на лятото проверка на Държавната служба за извънредни ситуации установи, че около една трета от бомбоубежищата на гражданската защита в Киев са неизползваеми. Тогава стана широко известно за резултатите от търговете в един от районите на града, където се планираше да се закупят барабани "за психологическо разтоварване на деца" и зеленчукорезачки от нов тип за приютите. Кметството на Киев беше подложено на остра критика. Появиха се слухове, че президентската канцелария вече е намерила кандидат, който да замени Кличко в държавната администрация на града, за да го лиши от реалните му правомощия. Но до оставка отново не се стигна.

Нова вълна от критики срещу Кличко се надигна заради пренареждането на паветата на улица "Богдан Хмелницки" в центъра на града. Ситуацията придоби такъв отзвук, че Владимир Зеленски я коментира.

По време на конгреса на регионалните власти в Ивано-Франковск президентът заяви (с очевидна алюзия за Кличко): "Нека някои представители на местните власти да не ми се обиждат, сега определено не е време да сменяме паветата".

Междувременно благоустрояването продължава и в градовете, които са далеч от фронтовата линия. Например кметството в Лвов се занимава с озеленяването на града за един милион гривни, а във Волинска област планират скъп ремонт на стадиона. На фона на непрекъснатите събирания на средства за нуждите на фронта или за помощ на бежанците, организирани от доброволци, подобни разходи от страна на регионалните администрации предизвикват разбираемо недоволство. От това на свой ред явно се възползва централното правителство, което редовно критикува регионалните лидери. Давид Арахамия, ръководител на парламентарната фракция на управляващата партия "Слуга на народа", заплаши местните власти с ограничаване на правомощията им:

"Ако не спрете, ако не престанете да харчите пари за несъществени неща, за неща, които по никакъв начин не ни приближават към победата, парламентът ще въведе законодателни ограничения за периода на военното положение".

Мерките, за които говори Арахамия, се разглеждат в украинското правителство от дълго време. Още през лятото на 2022 г. Министерството на финансите предложи да се отнеме от регионите част от приходите от данъка върху доходите на гражданите.

Правителствените експерти отбелязват, че по време на войната тези приходи са се увеличили в редица региони благодарение на данъчните вноски от плащанията на военнослужещите, разположени там. Сумарно тези приходи са осигурили на местните бюджети излишък в размер до 61,5 млрд. гривни (над 1,5 млрд. евро) само през първите пет месеца на 2023 г.

"Проблемна стана ситуация, при която някои общини връщат 100% от парите, получени от военните, за нуждите на сигурността и отбраната, докато други започват да използват раздутите бюджети за павета и стадиони", пише Виталий Безгин, член на парламентарната комисия по местно самоуправление.

Местните власти очаквано се противопоставят, като отбелязват, че допълнителните данъчни приходи са неравномерно разпределени - в тиловите региони те са много по-ниски, отколкото в регионите до фронтовата линия. Киевските власти пък смятат, че за Киев с неговия наситен трафик подмяната на паветата, за която говори президентът, не е прищявка, а жизнена необходимост. Заместникът на Виталий Кличко в киевската администрация Николай Поворозник казва, че местните власти винаги са готови да отделят средства за нуждите на отбраната, ако получат заповед от центъра за финансиране на покупки за определена военно подразделение.

В същото време правителството има и други възможности за ограничения - например при военно положение хазната има право да не отпуска пари за озеленяване, докато не бъдат финансирани бойните нужди.

В действителност войната се превърна в допълнителен фон на борбата между центъра и регионите, която продължава от 2020 г., когато в Украйна се проведоха последните избори преди пълномащабната инвазия. Сега централното правителство очевидно се стреми да използва военното положение, за да постигне две цели едновременно - да изкорени местната корупция и да се отърве от неудобните регионални политици.

Има обаче и достатъчно претенции към представителите на централното ръководство на Украйна. Журналистите на "Бігус.інфо" съобщават за нарушения по време на възстановителните работи в Киевска област, включително в Буча и Бородянка, които са се превърнали в символи на руските военни престъпления. Регионалните чиновници (те се назначават от центъра) ангажират неквалифицирани изпълнители и фирми, които вече са замесени в криминални дела. В много случаи има всички признаци на корупция и вече е започнало официално разследване. Повечето договори на стойност десетки милиони гривни се сключват без търг и не се отразяват в електронната система за обществени поръчки Prozorro.

Друга гореща тема са разходите за културни и пропагандни дейности на властите. Голям отзвук предизвика историята на Министерството на културата, което отпусна средства в размер на 594 млн. гривни (14 млн. евро) за доизграждането на Музея на Гладомора.

Разходите за строителството са одобрени преди пълномащабната война, но след разгорещени дискусии Володимир Зеленски наложи вето върху решението. Фактът, че властите похарчиха 28 милиона гривни (670 000 евро), за да заменят съветския герб с тризъбец върху щита на гигантската Родина Майка в Киев, също повдигна много въпроси. Министерството на културата обаче твърди, че новият дизайн е финансиран не от държавата, а със средства на спонсори.

Снимка: БТА/AП

Малко преди това Олександър Ткаченко (който познава Володимир Зеленски от времето, когато са работили заедно в телевизията) бе освободен от поста министър на културата. Преди това опозиционната партия "Европейска солидарност" на Петро Порошенко откри в системата Prozorro информация за многомилионни разходи за развлекателни сериали и обвини Ткаченко в "отвратително дерибейство по време на войната". Самият чиновник обясни действията си с това, че това е целево финансиране, получено на Запад, и е било невъзможно тези пари да бъдат похарчени за нещо друго. Но въпреки това Зеленски реши да го уволни.

Някои скорошни оставки в управляващия екип са резултат от собствената му инициатива (макар и в резултат на журналистически разследвания). След многобройните уволнения на представители на изпълнителната власт в началото на годината (именно тогава Алексей Арестович напусна президентския офис), дойде ред на депутатите от управляващата партия "Слуга на народа".

Първо от мястото си се лиши Юрий Аристов, който отиде на почивка на Малдивите под претекст, че е в командировка, а след това Андрей Холодов, който е завел семейството си на уж лечение и от шест месеца не е бил в страната.

В същото време на депутатите и длъжностните лица беше забранено да напускат страната без основателна причина още през януари 2023 г. Но до ден днешен законът не е заработил с пълна сила, въпреки че опозиционни депутати се оплакват, че на практика им е било забранено да напускат страната от кабинета на Зеленски.

В рамките на общонационалната кампания срещу корупцията във военните комисии са заведени повече от сто наказателни дела. Но как да се реши проблемът системно, все още не е ясно

И накрая, третото ниво на корупция - във военните комисии - няма толкова очевиден политически контекст, но в условията на война предизвиква не по-малък обществен резонанс. Така например военният комисар на Одеска област Евгений Борисов е успял да си купи имот на стойност над четири милиона евро в Испания по време на пълномащабната война.

Според разследването Борисов е въртял търговия с фалшиви отсрочки от служба, освобождаване от мобилизация и други документи, които са позволявали на мъжете да напуснат страната. По-рано Одеска област стана известна с връчването на призовки по плажовете и суровите задържания на укриващите се. Чиновникът се опита да избяга и беше задържан в Киев, където може би е потърсил закрила от високопоставени покровители.

След разобличаването на Борисов Зеленски разпореди проверка на работата на териториалните центрове за набиране на военни в цялата страна. За тази цел е създадена специална група от представители на СБУ, Министерството на вътрешните работи, Държавното бюро за разследване (ГБР) и антикорупционните органи. Резултатите не закъсняха - например в Киев беше задържан служител на държавната администрация (и същевременно началник на един от отделите на щаба на Командването на сухопътните войски на ВСУ; името му не се съобщава), който срещу десет хиляди долара е помагал на мъже в наборна възраст да напуснат Украйна. В Закарпатието един районен военен командир е заподозрян в превишаване на правомощията си: принудил е войници да работят в личното му стопанство, при строежа на нова къща. Задържани са и служители на военните комисии в зоната на фронта - ръководителите на регионалните центрове за набиране на войници в Донецка и Днепропетровска област са обвинени в издаване на фиктивни документи и незаконно обогатяване.

Общо ГБР откри 112 наказателни производства срещу служители на военни наборни центрове. Зеленски бе принуден да заяви: "Проверката разкрива много злоупотреби. Честно казано, това е отвратително."

Корупцията в Министерството на отбраната вече е била във фокуса на общественото внимание: скандалът със закупуването на хранителни продукти на завишени цени за ВСУ едва не коства на министъра на отбраната Олексий Резников мястото му през зимата на 2023 г.

Започналата сега кампания със сигурност ще бъде в полза на властите, но, както и в предишни подобни случаи, тя прилича повече на реакция на разкритите факти, отколкото на системна работа. Както отбелязва Артьом Ситник, заместник-ръководител на Националната агенция за превенция на корупцията, системната опасност се състои в това, че по време на война проблемът е за предпочитане да се премълчава, за да "не се вреди на страната и да не се подхранват по враждебните наративи".

Сега Министерството на отбраната усилено търси системни начини за предотвратяване на корупцията, които изглеждат ефектно, но невинаги са ефективни. Един от начините е ротация на служителите и наемане на "идеологически мотивирани" ветерани, включително такива, които са станали инвалиди на фронта. До края на 2023 г. Украйна планира да замени почти една трета от висшия персонал на всички териториални наборни центрове с ветерани от войната. Друга обсъждана реформа е назначаването на жители на други региони за военни комисари, които няма да разполагат с необходимите връзки за създаване на корупционни схеми.

Междувременно Владимир Зеленски обяви предстоящи кадрови чистки. "Най-накрая ще започнем да се отърваваме в държавните институции от онези хора, които са твърде привързани към старите си схеми и навици", заяви президентът. Но това със сигурност прилича на смяна на личности, а не на самите принципи на работа.

Превод: Dir.bg