При пожар в автобус загинаха над 40 души. Инцидентът стана на магистрала "Струма" малко след 2.00 ч. тази нощ, близо до село Боснек. Първоначалната информация сочи, че жертвите са македонски граждани. Те са се връщали от екскурзия в Турция. Сред загиналите има поне 12 деца.

Данните за точния брой на жертвите варират между 45 и 46. Причина за това са силно овъглените тела, които не позволяват 100-процемнтово разпознаване без извършване на ДНК експертиза.  

Малко след полунощ автобусът е спрял на бензиностанция до София, след което е продължил. След около час превозното средство с регистрация в Скопие е катастрофирало. Според първоначална информация причина да не могат да се спасят хората е това, че автобусът се е преобърнал.

Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата. Това е причината да не може да се каже със сигурност дали автобусът първо е катастрофирал и после се е запалил или първо е станал самият пожар в превозното средство.

Седем души са спасени и са откарани в "Пирогов". Те са контактни и в стабилно състояние. Разказали са, че шофьорът е починал и са били блокирани в автобуса. Наложило се да счупят прозорците, за да се спасят.

Снимка: БТА

"Момиче на 17 години и шестима възрастни са приети в болница "Пирогов" след инцидента с автобуса на магистрала "Струма", каза пред БТА д-р Мая Аргирова от Клиниката по изгаряния в лечебното заведение. "Няма опасност за живота им. Момичето и петима от възрастните са в Клиниката по изгаряния, един е насочен Клиника по травматология. Извършват се допълнителни изследвания на всички", допълни тя.

Снимка: БТА

"Участъкът на магистралата има множество проблеми, цяло лято там са ремонтирани дупки", каза пред bTV пътният експерт Диана Русинова.

"50 метра от мантинелата на магистрала "Струма" са разкъсани при катастрофата", каза пред медиите кметът на Перник Станислав Владимиров. Той потвърди, че участъкът е един от най-тежките в републиканската пътна мрежа.

Снимка: БТА

Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев.

"Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ "Струма" край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби - министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия", каза Заев пред bTV.

Снимка: Скрийншот/bTV

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово".

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Снимка: БТА

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, делото на тежкия пътен инцидент е възложено на екип от следователи от Национална следствена служба. Това каза пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева На мястото е зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.

Снимка: БТА