Украйна иска задължителни гаранции за сигурност, за да си осигури дългосрочно оцеляване, но съюзниците просто все още не са готови да направят това, пише "Политико".

Въпреки месеците разговори по темата, западният алианс все още е разделен по почти всеки елемент от начина, по който да отговори на искането, пише изданието, като се позовава на петима европейски дипломати.

Трябва ли НАТО, към която Украйна се стреми да се присъедини, да води този разговор? Или най-големите военни сили в света трябва да дадат индивидуални обещания? Струва ли си да се дават каквито и да било гаранции, освен членство в НАТО?

И, чудят се официалните лица, какво изобщо представлява "гаранция за сигурност"?

Всички тези въпроси остават отворени, казаха дипломатите, дори когато съюзниците са само на пет седмици от събирането си във Вилнюс за ключова среща на върха на НАТО. Украйна постави срещата на върха като своеобразен краен срок, настоявайки съюзниците да поемат изрични ангажименти по време на срещата за допускане на Украйна в НАТО и предоставяне на гаранции за сигурност по пътя.

"Украйна е най-опитната страна в света, която чува "не" от НАТО", оплака се украинският заместник министър-председател по въпросите на европейската интеграция Олга Стефанишина. "Нуждаем се от яснота, че членството на Украйна в НАТО е неизбежно и няма да бъде някакъв вид разменна монета", добави тя.

По този начин поддръжниците на Киев се сблъскват с една неудобна реалност: много от тях всъщност не искат да дадат на Украйна конкретен график за присъединяване към НАТО в момента. Но те също така не искат да оставят украинците разочаровани или уязвими за още една инвазия след време.

В резултат на това редица западноевропейски лидери все повече настояват за гаранции за сигурност и предлагат по-оптимистични формулировки за членството. Но под тази реторика действителното планиране е объркано - отражение на трудността да се постигне съгласие между различни групи правителства, докато на територията на Украйна се водят ожесточени боеве.

"Понякога е трудно да разберем за какво говорим", казва високопоставен източноевропейски дипломат, пожелал анонимност.

Спектърът на вариантите

Украйна иска лидерите на НАТО да дадат на Киев пътна карта за присъединяване след войната - и междувременно конкретни гаранции за сигурност от западните столици.

Редица западни лидери през последните дни поне на думи споменаха необходимостта от гаранции за сигурност.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи "нещо средно между гаранции за сигурност от израелски тип и пълноправно членство [в НАТО]", като се позова на специалната военна помощ, която съюзниците от години предоставят на Израел. А британският министър-председател Риши Сунак добави свой собствен неясен ангажимент, заявявайки, че съюзниците "искат да се уверят, че сме въвели договорености за сигурност за Украйна в дългосрочен план".

Снимка: AP/БТА

Но настоящи и бивши служители казват, че няма консенсус по отношение на предоставянето на гаранции - нито за това какво ще включват те и какъв формат може да се използва.

"В единия край на спектъра - казва бившият помощник генерален секретар на НАТО Камил Гранд - е пълното членство в НАТО. Този вариант носи със себе си желязната гаранция по член 5 - че нападение срещу един съюзник се счита за нападение срещу всички съюзници".

В другия край на спектъра, отбеляза той, са тези, които могат да се считат за "хартиени гаранции", като например слабият Будапещенски меморандум от 1994 г., който даде на Украйна слаби гаранции от страна на Русия, САЩ и Великобритания.

Между тях, каза той, има много "варианти" - от двустранни договори до фактически политически ангажименти - и предизвикателството е да се намери "правилното място".

Едно от предложенията на масата е така нареченият Киевски пакт за сигурност - концепция, която кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски разработи заедно с бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Този план предвижда основна група съюзници да поемат обвързващи ангажименти за укрепване на отбраната на Украйна за години напред както с военна, така и с невоенна помощ.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отделно от това, група бивши висши западни служители в областта на отбраната и учени също представиха идея, насочена към дългосрочно сътрудничество и подпомагане на Украйна в бързото разширяване на собствената ѝ отбранителна индустрия.

Тя би била "подобна на отбранителния ангажимент на САЩ към Израел", заяви Александър Вершбоу, бивш високопоставен американски служител, който е бил и заместник генерален секретар на НАТО. И ще служи като "временно" споразумение, докато Украйна се присъедини към НАТО, добави той на конференция в Брюксел във вторник.

И все пак официални лица казват, че когато политиците говорят за "гаранции" и "уверения", те по същество говорят за обещания да продължат да доставят оръжия и обучение, а не за конкретни обещания за защита на Украйна.

"Все по-често чуваме за уверения, а не за гаранции", каза високопоставен дипломат от Централна Европа. "Изглежда, че всичко се свежда до дългосрочно предоставяне на средства, за да могат да се защитават."

Един западноевропейски дипломат се съгласи: "Много от нас предпочитат да говорят за "уверения за сигурност"."

Как ще се случи това?

Обещанията за повече оръжия обаче не са точно това, което Украйна иска.

Вместо това все по-настойчивите молби на украинския президент Зеленски - включително по време на лична изява пред европейските лидери в Молдова - са за неотменими ангажименти, които са стъпка към НАТО.

Стефанишина уточни, че Украйна предвижда нещо подобно на военните ангажименти, които Финландия и Швеция получиха, след като подадоха своите собствени кандидатури за НАТО в седмиците след нахлуването на Русия.

Снимка: БТА

По онова време опасенията бяха, че Русия може да използва периода между кандидатстването и присъединяването, за да преследва двете страни, знаейки, че те скоро могат да попаднат в обхвата на обвързващата клауза за взаимна отбрана по член 5 от алианса. Няколко големи сили от НАТО запълниха празнината, като посочиха, че ще се намесят, ако Русия прекрачи границата.

"Нуждаем се от ясни гаранции за сигурност по примера на Финландия и Швеция", заяви Стефанишина. И тези гаранции, добави Стефанишина, трябва да се прилагат "за преходния период преди действителното присъединяване на Украйна към НАТО, когато член 5 за колективната отбрана ще се прилага за нас".

Това обаче е част от проблема.

Дипломатите са разделени по въпроса дали гаранциите - или уверенията - трябва да бъдат част от разговора в НАТО за кандидатурата на Украйна. Досега повечето хора, които следят дискусиите, твърдят, че дебатът около гаранциите най-вероятно ще се проведе извън рамките на НАТО.

"Гаранциите за сигурността на НАТО са член 5, това е пълноправното членство", заяви в сряда ръководителят на алианса Йенс Столтенберг, когато беше попитан за потенциалните гаранции за Украйна. "Знам - добави той, - че между Украйна и някои съюзници също се водят дискусии и консултации за двустранни договорености."

Но дори и въпросът да не е официално включен в дневния ред на НАТО, дебатът за гаранциите сега е в съзнанието на всички, тъй като съюзниците се подготвят за срещата си на върха през юли.

Снимка: БТА/АР

"Независимо дали [гаранциите] са споменати в комюникето на НАТО или не, на практика те ще имат косвено въздействие върху алианса", казва висшият дипломат от Централна Европа, "така че изтласкването на този въпрос и преструването, че това не е въпрос на НАТО, не е полезно".

За някои официални лица дебатът относно гаранциите за сигурност е отклоняване на вниманието от единствената гаранция, която според тях действително има значение: евентуалното членство в НАТО.

"Дали някоя страна сериозно обмисля да предостави истински двустранни гаранции за сигурност на Украйна? Само гаранциите по член 5 имат значение", каза първият дипломат от Източна Европа.

Дългосрочните доставки на оръжие, твърди този дипломат, "не са гаранция за сигурност".

Превод Dir.bg