За да се постигне мир, трябва да усилим нашата отбрана и способности, заяви днес председателят на Европейския парламент Шарл Мишел в изказване пред Европейския парламент в Страсбург. Не може да се допусне Украйна да загуби войната, категоричен е шефът на ЕП.

"Украйна има нужда от боеприпаси, за да се защити. След руското нападение решихме да предоставим на Украйна въоръжение и с това мисля, че се роди европейската отбрана", заяви Мишел. Той е категоричен, че има спешна нужда Европа да разшири възможностите за военно производство. И отбеляза, че в последните месеци от войната руските сили изстрелват на ден между 20 и 50 хиляди снаряда.

"Искаме повишаване на възможностите за постигане на мир, но Русия полага усилия за задълбочаване на войната", допълни Мишел. Според него мир може да има само с едно решение на нападателя - да пристъпи към преговори и да изтегли своите сили от международно признатите украински граници, информира БТА.

"За съжаление, не виждаме признаци Кремъл да обмисля действия в тази посока. Въпреки това продължаваме дипломатическата битка, подкрепяме справедливото предложение на президента Володимир Зеленски, основано на Устава на ООН и международното право", посочи той.

Според документи, с които се е запознало изданието "Политико", ЕС е на път да финализира сделка на стойност 2 млрд. евро за съвместно попълване на намаляващите запаси от боеприпаси в Украйна, както и за попълване на запасите на самите страни членки на блока. Планът има два основни елемента.

Първо, ЕС ще похарчи 1 млрд. евро за частично възстановяване на разходите на страните, които могат незабавно да дарят на Киев боеприпаси от собствените си запаси. Второ, страните ще работят заедно за съвместното закупуване на нови боеприпаси на стойност 1 млрд. евро - идеята е, че заедно могат да договорят по-големи договори на по-ниска цена за бройка.

Посланиците на ЕС ще обсъдят предложението, изготвено от Европейската служба за външна дейност.

Схемата, за която беше съобщено по-рано този месец, се реализира бързо през последните седмици в отговор на молбите на Украйна за повече боеприпаси, по-специално 155-милиметрови артилерийски снаряди, от които Киев отчаяно се нуждае както за запазване на територии под украински контрол, така и за започване на пролетна контраофанзива, посочва "Политико"

В един от документите се отбелязва, че числата отговарят на "конкретна молба, отправена от украинския министър на отбраната".

Естония, която допринесе за започването през февруари на дискусиите за това как ЕС би могъл съвместно да помогне за преодоляване на очертаващия се недостиг на боеприпаси, изчисли, че Русия изстрелва всеки ден между 20 000 и 60 000 снаряда, докато Украйна се ограничава до между 2000 и 7000.

Новите документи показват, че страните членки на ЕС са готови да предоставят допълнително 2 млрд. евро за Европейския механизъм за мир - 1 млрд. евро за покриване на някои дарения на боеприпаси и 1 млрд. евро за подпомагане на съвместните покупки за попълване намалелите запаси от снаряди на страните членки.

Досега страните от ЕС са предоставили на Украйна общо само 350 000 155-милиметрови снаряда, като Брюксел ЕС е похарчил 450 млн. евро за частични компенсации, заяви служител в Брюксел, който посочи, че цената на всеки нов снаряд е 4000 евро.

След евентуалното постигане на консенсусно споразумение по плана по време на срещата на министрите на външните работи и отбраната в понеделник, окончателното одобрение за новата схема ще стане няколко дни по-късно на среща на върха в Брюксел на 27-те лидери на ЕС.

Междувременно Украйна съобщи, че е обявена въздушна тревога за цялата страна.

Мониторинговата группа "Беларускі Гаюн" твърди, че от беларуска територия е излетял руски "кинжалоносец" МиГ-31К от летище "Мачулищи" край Минск, съобщава УНИАН.

Според агенцията в момента Украйна не разполага с такива средства на ПВО, че да може да сваля ракети "Кинжал", поради което, когато се появи такова предупреждение, се обявява повсеместна въздушна тревога. Първоначално такава беше обявена само в Харковска област, където са се чули взривове. Според кмета на града като последствие от атаката е бил прекъснат интернетът.