Потокът от ангажименти за намаляване на замърсяването, поети от правителствата и големите петролни компании, предизвика викове за "зелено празнословие" в събота, още преди световните лидери да се качат на полетите си за вкъщи от тазгодишната глобална конференция за климата.

След като лидерите завършиха двудневните си речи, изпълнени с високопарна реторика и страстни призиви за действие, емиратското председателство на преговорите за климата COP28 представи серия от инициативи, насочени към пречистване на световния енергиен сектор, който е най-големият източник на емисии на парникови газове, причиняващи затопляне на планетата.

Съобщението, направено по време на продължило няколко часа събитие в събота следобед с участието на вицепрезидента на САЩ Камала Харис и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съдържаше две основни точки - обещание на петролните и газовите компании да намалят емисиите и ангажимент на 118 държави да утроят световния капацитет за възобновяема енергия и да удвоят усилията за икономия на енергия.

Председателят на COP28 Султан ал-Джабер, петролният мениджър, който ръководи преговорите, се похвали, че пакетът "обединява повече държави и компании около пътеводната звезда за поддържане на 1,5 градуса по Целзий в рамките на достижимото, отколкото когато и да било преди", като се позова на целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

Но много уязвими от климатичните промени държави и неправителствени групи веднага повдигнаха вежди към цялото начинание.

"Необходимо е бързо ускоряване на производството на чиста енергия и ние призовахме за утрояване на възобновяемите енергийни източници. Но това е само половината от решението", казва Тина Стеге, пратеник по въпросите на климата на Маршаловите острови. "Обещанието не може да бъде зелено за страните, които едновременно с това разширяват производството на изкопаеми горива."

Карол Мъфет, президент на Центъра с нестопанска цел за международно екологично право, заяви: Единственият начин да се "декарбонизират" въглеродните нефт и газ е да се спре добивът им. ... Всичко, което не е постигнато, е просто още една "зелена" реклама на индустрията."

Разнопосочната реакция илюстрира тънката линия, по която се опитват да вървят преговарящите. Европейският съюз от месеци води кампания за привличане на нови участници в ангажимента за възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност, който САЩ и други страни подписаха в събота, като дори предложи 2,3 млрд. евро за подпомагане. И председателството на COP28 се включи в инициативата.

На теория обаче Брюксел иска тези усилия да вървят ръка за ръка с постепенното премахване на изкопаемите горива - трудно предложение за страните, които извличат милиони от сектора. Реториката на ЕС често надхвърля тази на САЩ, въпреки че двамата съюзници официално подкрепят прекратяването на "неограниченото" използване на изкопаеми горива, което оставя отворена вратата за продължаване на използването на нефт и газ, стига емисиите да бъдат улавяни - въпреки че подобна технология до голяма степен остава недоказана.

В събота Фон дер Лайен се опитваше да се справи с този проблем. Тя изцяло пропусна изкопаемите горива в речта си пред лидерите, преди да ги спомене в прессъобщение, публикувано часове по-късно: "Обединени сме от общото си убеждение, че за да спазим целта от 1,5°C ... трябва постепенно да се откажем от изкопаемите горива."

В събота Харис заяви, че светът "не може да си позволи да бъде постепенен. Нуждаем се от трансформираща промяна и експоненциално въздействие".

Но в речта си тя не спомена и за постепенното премахване на изкопаемите горива. САЩ, които са най-големият производител на петрол в света, не са поставили тази цел като основен стълб в стратегията си за COP28.

Вълна от обещания

ЕС и ОАЕ заявиха, че 118 държави са се присъединили към глобалните енергийни цели.

Новото споразумение за изкопаемите горива е наречено "Харта за декарбонизация на нефта и газа" и е спечелило подписите на 50 компании. Председателството на COP28 заяви, че е "поставило началото" на споразумението със Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света и една от основните пречки пред напредъка на международните действия в областта на климата.

Сред подписалите споразумението е саудитската държавна енергийна компания Aramco, най-голямата енергийна фирма в света и втората по големина компания от всякакъв вид по отношение на приходите. Други световни гиганти като ExxonMobil, Shell и TotalEnergies също подписаха.

Те се ангажираха да премахнат емисиите на метан до 2030 г., да прекратят рутинното изгаряне на газ до същата дата и да постигнат нулеви нетни емисии от производствените си операции до 2050 г. Аднан Амин, главен изпълнителен директор на COP28, изтъкна факта, че сред 50-те фирми 29 са национални петролни компании. "Това само по себе си е много важно, защото досега не сте виждали национални петролни компании да участват толкова ясно в тези дискусии", каза той.

Председателството на COP28 не можа да скрие радостта си от множеството съобщения през първия уикенд на конференцията.

"Вече ми се струва, че сме постигнали страшно много, но с гордост мога да кажа, че това е само началото", заяви Маджид ал-Сувайди, генерален директор на COP28.

Фред Круп, президент на базирания в САЩ Фонд за защита на околната среда, прогнозира: "Това ще бъде денят с най-голямо въздействие, който съм виждал по време на всяко едно заседание на Конференцията на страните през последните 30 години, по отношение на забавянето на темповете на затопляне."

Други наблюдатели обаче заявиха, че ангажиментите в областта на петрола и газа не надхвърлят значително ангажиментите, които много компании вече са поели. Изследователската фирма Zero Carbon Analytics отбеляза, че споразумението е "доброволно и в общи линии повтаря предишни ангажименти".

Мелани Робинсън, директор на глобалната програма за климата в Института за световни ресурси, заяви, че е "окуражаващо, че някои национални петролни компании за първи път са си поставили цели за намаляване на метана".

Но тя добави: "Повечето световни петролни и газови компании вече имат строги изисквания за намаляване на емисиите на метан. ... Тази харта е доказателство, че доброволните ангажименти на петролната и газовата индустрия никога няма да насърчат необходимото ниво на амбиция за справяне с климатичната криза."

Някои критици изказаха теорията, че председателството на COP28 умишлено е лансирало целите за възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност заедно със залога за нефт и газ.

Комбинацията, каза Дейвид Тонг, ръководител на глобалната индустриална кампания в застъпническата група Oil Change International, "изглежда като пресметнат ход за отклоняване на вниманието от слабостта на това индустриално обещание".

Той допълва, че хартата е "троянски кон за "зелената" реклама на големите петролни и газови компании".

Отвъд доброволните стъпки

Стремежът за ускоряване на постепенното спиране на въглищната енергия привлече по-малко внимание - френският президент Еманюел Макрон отделно представи нова инициатива, а Съединените щати се присъединиха към растящия алианс от държави, които се ангажират да премахнат въглищните емисии.

"Ускорителят на прехода" на Макрон се фокусира върху прекратяването на частното финансиране на въглища, подпомагането на зависимите от въглища общности и увеличаването на чистата енергия. А новият ангажимент на Вашингтон потвърждава пътя му за прекратяване на цялото производство на електроенергия от въглища, освен ако емисиите не бъдат уловени първо чрез технология. Използването на въглища за производство на електроенергия в САЩ вече рязко намаля през последното десетилетие.

Ангажиментът на САЩ ще окаже натиск върху Китай, най-големия потребител и производител на въглища в света, както и върху страни като Япония, Турция и Австралия, да се откажат от това силно замърсяващо гориво, каза Лео Робъртс, ръководител на програмата за преход към изкопаеми горива в мозъчния тръст E3G.

"Символично е, че най-голямата икономика в света застава зад отказа от най-мръсното изкопаемо гориво - въглищата. Това е сигнал за другите, които не са поели същия ангажимент", каза той.

В събота САЩ също така представиха нови ограничения за емисиите на метан в петролния и газовия си сектор - основна част от плановете на администрацията на Байдън за климата - и няколко лидери призоваха в речите си за повече усилия за ограничаване на мощния парников газ.

Министър-председателят на Барбадос Миа Мотли призова за "глобално споразумение за метана" на COP28, като предупреди, че доброволните усилия не са дали резултат. Междувременно Фон дер Лайен призова преговарящите да включат целите за възобновяема енергия и енергийна ефективност в окончателния текст на срещата на върха.

Мохамед Адоу, директор на мозъчния тръст Power Shift Africa, предупреди делегатите да не се разсейват с необвързващи ангажименти. "Трябва да помним, че COP28 не е търговско изложение и пресконференция", предупреди той. "Разговорите са причината да сме тук и постигането на договореност за датата на прекратяване на използването на изкопаеми горива остава най-голямата стъпка, която страните трябва да предприемат тук, в Дубай, през оставащите дни до края на срещата на върха."