Украйна заяви вчера, че се стреми през 2024 г. да поеме контрола над въздушното си пространство, в което в момента доминира Русия, като предупреди, че победата над Москва ще отнеме време и ще изисква помощ от Запада.

Този призив идва в момент, когато Западът се колебае относно следващата стъпка в предоставянето на помощ на Киев. Украйна се опасява, че тези колебания могат да доведат до замразяване на конфликта, което би било благоприятно за Русия, окупирала почти 20 процента от украинската територия.

"През 2024 г. приоритетът е да прогоним Русия от небето, защото този, който контролира небето, ще определи кога и как ще приключи войната", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба на Световния икономически форум в Давос.

"През 2022 г. ги победихме на сушата, през 2023 г. ги победихме в морето, а през 2024 г. се концентрираме върху победата във въздуха", добави министърът.

Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., но не успя да превземе Киев, а след това беше изтласкана от северната, североизточната и някои райони от южната част на страната. През 2023 г. с помощта на морски дронове и ракетни атаки силите на Украйна успяха да вдигнат блокадата на някои от черноморските си пристанища и да възобновят част от износа си, по-специално на зърно.

Кулеба повтори, че за да придобие контрол над въздушното си пространство страната му ще се нуждае от това Западът да ѝ достави самолети (изтребители Ф-16 трябва бъдат доставени тази година), както и от ракети с далечен обсег на действие, които американците и европейците са доставили само в много малки количества, най-вече от страх да не провокират Русия.

"Това означава да се доставят на Украйна самолети ..., ракети с голям обсег и дронове, чието производство в Украйна значително се е увеличило", настоя Кулеба по време на дискусия в Давос, Швейцария.

Също в Давос във вторник украинският президент Володимир Зеленски вече призова съюзниците си да помогнат на страната му да получи "въздушно превъзходство" над Русия.

"Нашите партньори знаят от какво се нуждаем и в какви количества", каза той, като посочи първите успехи тази седмица, когато Украйна свали руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 (руският еквивалент на западния АУАКС) и повреди самолет Ил-22, използван като въздушен команден пункт.

Почти всяка нощ Украйна е обект на атаки с безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Русия от земята, морето или въздуха.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 19 от 20-те дрона, изстреляни от руснаците във вторник вечерта, включително един срещу Одеса, голямо пристанище в южната част на страната, където бяха ранени трима души.

Във вторник вечерта украинските власти съобщиха за 17 ранени в Харков, голям град в североизточната част на страната, след двойна ракетна атака.

Благодарение на отбранителните системи, доставени от Запада, украинските сили са успели да свалят по-голямата част от тези ракети, но има опасност страната да изчерпи боеприпасите си.

"Сражаваме се с много силен враг, много голям враг, враг, който никога не спи. Това отнема време", отбеляза Кулеба.

Украйна изпитва остра нужда от чуждестранна военна помощ и трябва да увеличи собственото си производство на оръжие след две години борба с руската инвазия.

Впрочем европейците и американците се колебаят как да продължат подкрепата си поради вътрешнополитически разногласия.

Освен това Западът е доставил само много ограничен брой оръжия с голям обсег, които Киев смята за изключително важни за спечелването на войната. Френският президент Еманюел Макрон обеща още 40 такива ракети във вторник.

Русия, която разполага с голям брой ракети, редовно атакува Украйна с десетки от тях в рамките на няколко минути или няколко часа.

Във вторник руският президент Владимир Путин заяви, че самото съществуване на украинската държава е застрашено след провала на мащабната лятна контраофанзива на Киев за освобождаване на териториите, окупирани от руската армия.

"Не само че тяхната контраофанзива се провали, но и инициативата е изцяло в ръцете на руските въоръжени сили. Ако това продължи, държавността на Украйна може да понесе непоправим удар", каза той.

В миналото Путин е заявявал, че Украйна е щяла да бъде унищожена без подкрепата на Запада. Руският президент също така твърди, че НАТО води опосредствана война срещу Русия, използвайки Украйна. Зеленски нарече руския президент "хищник".

 

Превод: Алексей Маргоевски/БТА