Рязането с флекс на Паметника на съветската армия продължава трети пореден ден. Точно в 7:52 ч. тази сутрин беше махната и главата на войника от върха на мемориала. Демонтажът беше заснет на живо в сутрешния блок на БНТ.

В района има засилено полицейско присъствие.

Снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Очаква се депутатите да изслушат министъра на културата и министъра на регионалното развитие за демонтажа на Паметника на Съветската армия. Искането е на депутати от БСП и "Възраждане", според които действията по премахването на монумента са незаконни.

Народните представители настояват за предоставяне на повече информация за съдбата на елементите, които се демонтират, както и за средствата, които са предоставени за преместването и реставрацията им. Демонтирането на фигурите от паметника започна във вторник.

От БСП и "Възраждане" вече внесоха сигнал до прокуратурата. А на мястото на паметника отново имаше протести с искане - монументът да бъде реставриран, но да бъде върнат отново на мястото си в Княжевската градина. Междувременно, все още не е ясно къде ще бъде разположен паметникът след реставрацията. Най-вероятно ще бъде изложен в Музея на социалистическото изкуство, като лично министърът на културата заяви, че се ангажира да бъде намерено място за експонирането му. 

Снимка: "Булфото"

Снимка: "Булфото"