Когато Доналд Тръмп напусна Белия дом, демократите не искаха да чуят повече и дума от него. Президентът Джо Байдън го отхвърли като "бившия човек". Общопартийният консенсус гласеше, че е най-добре той да бъде игнориран.

Три години по-късно кампанията за преизбиране на Байдън и представителите на демократите от целия партиен спектър намериха ново решение на неговия политически застой:

Повече Тръмп.

Критикуването на новинарските медии за това, че са дали трибуна на Тръмп, е изключено. Тихият копнеж за това големите мрежи отново да излъчват на живо митингите от кампанията на Тръмп е в сила.

Зад неправдоподобния копнеж бившият президент отново да вдиша политически кислород стои дългогодишната зависимост на демократите от машината за скандали на Тръмп.

Сега демократите се притесняват, че треската на умората от Тръмп е преминала и че някои избиратели се отнасят по-меко към човека, когото някога са ненавиждали. Много други може би просто не обръщат внимание, тъй като делът на Тръмп в ежедневния национален дискурс е намалял, въпреки случайните предизборни изказвания като неотдавнашното му обещание да "изкорени" политическите си опоненти като "паразити".

Тръмп, който никога не е бил смятан за божа кравичка, въпреки това пропусна трите републикански президентски дебата и остана далеч от основните платформи на социалните медии. Очаква се той да прекара голяма част от следващата година в наказателни процеси, които, с изключение на един в Джорджия, няма да бъдат излъчвани по телевизията.

Синтия Уолъс, съосновател на New Rural Project, прогресивна група в Северна Каролина, заяви, че тези дни не е чувала много за Тръмп от чернокожите и латиноамериканските избиратели от селските райони, върху които се фокусира нейната организация.

"Мисля, че това е като връзка", каза тя. "Имаше много лоши неща, които се случиха, но колкото повече се отдалечаваш от лошите неща, си мислиш, че може би лошите неща не са били толкова лоши".

Предизборният щаб на Байдън, който бавно разгръща дейността си, залага на това, че след като избирателите видят изборите като избор между Байдън и Тръмп, който продължава да бъде силно поляризиран, те ще оставят настрана резервите си към президента и ще застанат зад него.

Но въпреки че Тръмп вероятно ще се издигне в общественото съзнание с наближаването на ноември 2024 г., далеч не е сигурно, че той ще се самоунищожи политически. И все още не е ясно дали наказателните му процеси ще го направят по-токсичен сред умерените и колебаещите се избиратели, или седмиците на съдебни изяви ще запазят присъствието му по-приглушено от обикновено.

Други усилия на Байдън се радват на ограничен успех. Кампанията му няма какво да покаже за 40 милиона долара, които бяха отделени за рекламиране на икономическите му постижения. А одобрението към президента, според публикуваните този месец проучвания на "Ню Йорк Таймс" и Siena College, е спаднало рязко сред чернокожите и латиноамериканските избиратели - демографски групи, които според стратезите са по-склонни да пренебрегват Тръмп, когато той не е на преден план в новините.

"Липсата на ежедневния хаос на Доналд Тръмп пред хората със сигурност оказва влияние върху това как те оценяват опасността от още едно управление на Тръмп", казва Адриана Шропшир, изпълнителен директор на BlackPAC, афроамериканска група за политическо организиране. "Важно е да напомняме на хората каква пълна и абсолютна катастрофа беше Тръмп", допълва тя.

Байдън и демократите, разбира се, не могат да контролират решенията, които новинарските организации вземат, или темите, които вълнуват избирателите лично и в социалните медии. Но кампанията на Байдън, която се стреми да превърне изборите през 2024 г. в референдум за това дали Тръмп трябва да се върне в Белия дом, може да се опита да насочи националната дискусия в неговата посока със своите послания.

Едно от големите предизвикателства обаче е, че много американци, които загърбиха бившия президент, когато той напусна поста си, проявяват малко интерес да чуят повече за него.

Няколко гласоподаватели, които подкрепиха Байдън през 2020 г., а сега клонят към г-н Тръмп, заявиха, че не са следили тънкостите на дейността на бившия президент след напускането на Белия дом и са склонни да пренебрегват и отминават миналите му скандали.

"Знам, че много хора се ядосват за това, което той каза преди години за "хвани ги за каквото и да е" (изказване на Тръмп за жените), каза Трина Фортни, 51-годишна търговка на едро от Ковингтън, Джорджия, която е гласувала за Байдън през 2020 г., но сега съжалява за това и подкрепя Тръмп. "Това беше малко утежняващо. Но, знаете, това беше преди години. И това е начинът, по който момчетата говорят в съблекалнята. Не мисля, че той наистина би направил това. Мисля, че просто го каза."

Артър Тейлър, собственик на бизнес от Меса, щата Аризона, описа себе си като демократ, който е гласувал за Хилъри Клинтън и Байдън, а сега казва, че ще подкрепи Тръмп през 2024 г. Той казва, че бизнес климатът е бил по-добър, когато Тръмп е бил президент, и че 91-те обвинения срещу него може би не са толкова лоши.

"Има толкова много неща, които президентът Тръмп прави, които просто не са етични", казва Тейлър. Но допълва, че при бившия президент "има ниво на честност и почти прозрачност, дори по начин, по който може да ни потрябва".

Подобни настроения накараха щаба на Байдън през изминалата седмица да се впусне в собствена медийна критика, като публично призова новинарските предавания по мрежовите телевизии да следят статиите на "Ню Йорк Таймс" за плановете на Тръмп за имиграционните и депортационните политики, ако той спечели изборите.

"Колкото повече американският народ се сблъсква с това, което е Доналд Тръмп - опасен, краен и непостоянен човек, който се интересува единствено от използването на властта на правителството, за да помогне на себе си и на своите приятели - толкова повече го отхвърля", каза Амар Муса, говорител на щаба на Байдън. "Ние ще продължим да подчертаваме пред избирателите какво е заложено на карта, ако Тръмп и неговите приближени бъдат допуснати до Овалния кабинет."

Байдън и повечето му съюзници от Демократическата партия възприеха колективен обет за мълчание по отношение на това, което се очертава да бъде най-голямата тема, свързана с Тръмп, през следващата година - четирите наказателни процеса срещу него във Флорида, Джорджия, Ню Йорк и Вашингтон.

През август 38 демократи от Камарата на представителите изпратиха писмо до администратора на федералните съдилища с искане федералните процеси срещу Тръмп да бъдат излъчвани на живо по телевизията. Самият Тръмп миналата седмица поиска да бъдат допуснати камери в съдебната зала за процеса му във Вашингтон - искане, на което федералните прокурори бързо се противопоставиха.

"Виждате една от скиците на съдебните художници, гледате я и си казвате, че всъщност не съм сигурен на кой процес е той. Някой обръща ли им внимание?", каза в интервю сенаторът Джон Фетърман, демократ от Пенсилвания.

Дона Бразил, ветеран стратег от Демократическата партия, заяви, че решението на Байдън да запази мълчание е позволило на Тръмп да представи делата срещу него като "едностранен разговор". "Ние не се ангажирахме с може би ахилесовата пета №1 на Доналд Тръмп, а именно 91-те обвинения. Ще видим какво ще се случи, когато го направим."", казва тя.

Освен за съдебните процеси демократите копнеят за дните, когато кабелните мрежи предаваха на живо митингите на Тръмп. За да гледат митинг на Тръмп на живо, сега зрителите трябва да намерят онлайн излъчване или крайнодясна кабелна телевизия като Newsmax.

По този въпрос Тръмп и демократите са склонни да се съгласят.

"Колкото повече хора виждат и чуват Доналд Тръмп и какво планира той за страната, ако отново се върне на власт, толкова по-добре ще е за демократите нагоре и надолу по избирателната листа. Неутолимата нужда на Тръмп от внимание работи в полза на демократите", казва Бен Уиклър, председател на Демократическата партия в Уисконсин.

Интересът към Тръмп в търсачката Google остава доста под нивото, на което беше, когато той беше на поста и се кандидатираше за преизбиране преди четири години. Телевизионните рейтинги за събитието на Тръмп в градската зала на Си Ен Ен през май бяха силни, но доста под тези, които привлякоха подобни събития през 2016 г. и 2020 г.

Джесика Флойд, изпълнителен директор на прогресивната група Hub Project, призова основните кабелни телевизии да "напомнят на хората колко лоши са тези митинги и колко разяждащи са те за нашата демокрация". "Те трябва да покажат и как президентът Байдън придава абсолютно историческо ниво на инвестиции в нашата икономика", допълва тя.

Джон Солц, съосновател и председател на VoteVets, либерална група на ветераните, предупреди демократите да бъдат търпеливи. "В момента има огромна част от населението, която не осъзнава, че Тръмп ще бъде републиканският кандидат за президент", каза той. "Когато това се случи, ще видите различна реакция."