Утре е знаков ден за любителите на нумерологията и онези, за които магията на числата има някакво значение - 12.12.22 г. Предлагаме на читателите текст на изданието "Сигнал", посветен на темата и на това какво общо може да има руският президент Владимир Путин с всякакви подобни съвпадения.

Широко разпространено е мнението, че руският елит, включително президентът на Русия Владимир Путин, е обсебен от нумерологията, окултизма и всякакъв вид езотерика. Не е съвсем ясно на какво се основава това убеждение. Има някои твърдения, че руският лидер се интересува от нетрадиционната медицина (например, че взема бани с екстракт от еленови рога). Но няма каквито и да било сигурни доказателства, че той сериозно вярва в магията на числата или в какъвто и да е мистицизъм.

Въпреки това в най-различни медии и блогове постоянно се появяват нови съобщения, че Путин се е обградил с "армия от екстрасенси", посещава шамани и астролози, консултира се с тях вместо с обикновени експерти, "посветен е в шамански практики" и дори е променил датата си на раждане на "астрологически по-изгодна". Някои твърдят, че Путин нарочно е избрал датата на обръщението си към Федералното събрание през 2021 г.: 21 април, на 21-вата година от 21 век през 21-вата година от управлението му.

За увлечението на руския лидер по нумерологията пишат дори такива сериозни специалисти по Русия като американската журналистка Юлия Йофе. Други предполагат, че Путин има синдром на Аспергер (остарял термин за разстройство от аутистичния спектър), и затова е толкова усърден в търсенето на цифрови модели. Експерти, работещи за Пентагона, наистина предлагат подобна диагноза още през 2008 г. - но го правят само чрез анализ на движенията на Путин на видеозаписи. Стойността на подобна "диагностика" е нулева, разбира се.

Твърденията, че Путин вярва в магията на числата, са особено разпространени в украинските медии. За да отгатнат намеренията на руския президент, те привличат екстрасенси и нумеролози, които свеждат например деня на инвазията, 24.02.2022 г., до датите на Първата (28.07.1914 г.) и Втората световна война (01.09.1939 г.). И наистина, 24+2+20+22=68. 28+7+19+14=68. 1+9+19+39=68.

Човек неволно се замисля - не може всичко на света да си съвпада така. Или може?

Какво хората наричат нумерология?

Най-различни неща.

Мистичната нумерология, известна още като аритмомантия (аритмантия, аритмантика), е вярване, че числата, техните комбинации или съставящите ги цифри носят дълбоко религиозно и философско значение, могат да донесат щастие или мъка. Това е вярване, което датира от много хиляди години. От незапомнени времена хората са намирали начини да описват явления от реалния свят (като фазите на Луната) с числа и са откривали мистични връзки между тези числа и описваните от тях явления.

Учените също понякога използват думата "нумерология". Не става дума за математиците, които не се уморяват да търсят нови прости числа, нито за златното сечение, което се среща буквално навсякъде в природата. А за не особено приятната за науката ситуация: даден показател или съотношение са експериментално установени, но нямат теоретична обосновка.

Още през ХХ век изследователите са убедени, че физичните константи са твърде добре "напаснати" една към друга. Малка промяна и няма да има нито атоми, нито звезди, нито самите изследователи. Чудейки се колко случайни са стойностите на параметрите на нашия свят, физиците са забелязали странни неща като безразмерната константа α, която е около 1/137.

Константата α, която първоначално е получена през 1916 г. при разширяването на Боровия модел на атома, впоследствие е срещана от учените в много различни клонове на физиката: в квантовата електродинамика, в теорията на електрослабото взаимодействие, във физиката на твърдото тяло. Казано по-просто, това изглежда така, сякаш някой умишлено е направил така, че най-различни неща във Вселената са умножени или разделени на едно и също число. Можем да пресметнем това число, но (все още?) не можем да обясним защо това е така.

Съществуването на такива числа е причина за появата на теорията за фината настройка на Вселената. С нея и с константата α се занимават такива умове като Волфганг Паули (между другото, той харесва и обичайната нумерология), Пол Дирак и Ричард Файнман. Да се разбере защо α, или константата на фината структура, приблизително равна на 1/137, се появява навсякъде във Вселената, е важна научна задача. За приключенията на тази константа все още се пишат новини.

Военните - особено ядрените държави - имат своя собствена нумерология. Майкъл Крепон, съосновател на Центъра "Хенри Стимсън" във Вашингтон, публикува обширен обзор за това през 2009 г. Той твърди, че по време на Студената война ("първата ядрена епоха") численият ядрен паритет е от решаващо значение. Убеждението, че трябва да се произведат поне толкова бомби и ракети, колкото и врага, води до производството на 125 хиляди (!) ядрени бойни глави и от двете страни през този период. Въпреки че бомбите и ракетите непрекъснато се демонтират и заменят, наличният арсенал можеше да унищожи многократно целия живот на Земята. Изглежда, че веднъж е достатъчно. Но никой не се интересуваше от "достатъчно" - всички се интересуваха от това да имат не по-малко (а по-добре и повече) бойни глави от противника.

След разпадането на СССР (във "втората ядрена епоха") ядрената нумерология на САЩ тръгва надолу, но Крепон в своя обзор се съмнява, че лидерите на Русия и особено на Китай непременно ще последват примера на американците.

Отделна е нумерологията на акциите - убеждението, че цените на акциите в миналото могат да предскажат бъдещето. Оттук идват "щастливите числа" (инвеститорите особено харесват осмиците и деветките) и академичните опити да се предскаже поведението на пазара. Теорията за стохастичните колебания се опровергава от теорията за случайните разходки, която се състои в това, че не съществува връзка между миналото и бъдещето на пазара, или казано по-просто, че колебанията на борсовите котировки не могат да бъдат описани с никакви цифрови модели.

Диктаторите също често обичат магията на числата. Те се надяват да привлекат на своя страна по-висши сили. А не на това, че висшите сили им отвръщат. Христоматиен пример е генерал У Не Вин, управлявал Бирма (сега Мианмар) от 1962 до 1988 г. Генералът вярва в нумерологията.

Не Вин създава бирманската валута киат - инструмент за използване на магията на числата. През 1985 г. той изтегля от обращение банкнотите от 50 и 100 киата и ги заменя с банкноти от 75 киата (по случай собствения си 75-и рожден ден). През 1986 г. следват други странни деноминации от 15 и 35 киата.

Изчисленията явно не излизат. През 1987 г. Не Вин решава, че банкнотите от 25, 35 и 75 киата не носят късмет и ги изтегля от обращение без компенсация. 75% от паричните средства на страната просто се обезценяват и милиони граждани губят спестяванията си.

В последен опит да поправи ситуацията генералът се консултира с най-добрия си астролог. Той му препоръча да заложи на щастливата деветка. Не Вин издава банкноти от 90 и 45 киата (със стилизирана деветка в ъгъла). Но и деветката не проработва: през лятото на 1988 г. има няколко месеца студентски протести, пряко свързани с катастрофалната парична (и нумерологична) политика на Не Вин.

На 8 август 1988 г. координирани протести обхващат цялата страна, а в средата на септември те завършват с кървав военен преврат. Иронията на съдбата тук е особено ясна: студентите, които насрочват демонстрациите си за 08.08.1988 г., също се ръководят от нумерологични съображения и тези събития влизат в историята като Бунт 8888.

Дали руските власти са любители на нумерологията?

Те го правят, но не толкова, колкото диктаторът Не Уин. Видимите прояви на руската нумерология на властта могат да се разделят на две направления: мистично и идеологическо.

В първия случай числата и особено датите (вероятно) са натоварени с някакво скрито значение. Но какво е това значение - не е ясно за "непосветените". "Непосветеният може само да забележи съвпаденията и да предположи, че те се случват по някаква причина. Ако Путин или близкото му обкръжение смятат, че някои дати са по-важни, тяхната логика - ако има такава - е ясна само на тях самите.

В Бирма има въстание 8888 - в Русия има война 08.08.08 с Грузия, която започна на 8 август 2008 г. Съвпадение? Скрити значения? Мозъкът иска да намери рационално обяснение - и в повечето случаи го намира, въпреки че хронологията на грузинско-южноосетинския конфликт изключва всякаква нумерология от страна на Кремъл.

Но тук е важно и друго: аргументите в магията на числата рядко съвпадат. Бирманските студенти имат свои собствени, будистки причини да излязат на улиците на 8 август. В други страни привлекателността на една и съща осмица може да бъде обяснена по различен начин - при това ирационално.

Можем само да гадаем какво означават за Путин, да речем, тройките и деветките и датата 30 септември, която ги съставлява. През 1999 г. на този ден започва сухопътна военна операция в Чечения, през 2015 г. започва руската военна операция в Сирия, а през 2022 г. са анексирани едновременно четири региона на Украйна.

През 2022 г. Путин законово пренаписва историята, като определя нова дата за края на Втората световна война - сега тя е 3 септември вместо 2 септември (отново 3 и 9).

Актуалните събития, разбира се, привличат особено внимание на обществеността. Огромен нумерологичен дебат се разгърна около датата на нахлуването на руските войски в Украйна - 24 февруари 2022 г. Въпросът дори беше поставен по следния начин: защо 24 февруари, а не очевидно по-вълшебният 22.02.2022 г.?

Няколко дни преди инвазията - и много пъти след това - беше припомнена речта на Владимир Жириновски, който още през декември 2021 г. предсказа, че войната ще започне в 4 часа сутринта на 22 февруари 2022 г. На 21 февруари украински и руски журналисти дори свързаха нов аватар на Министерството на външните работи на Руската федерация в социалната мрежа с числото 22022 (по-късно дипломати обявиха, че аватарът е посветен на 220-годишнината на министерството).

Въпреки това 22 февруари е исторически достатъчно значим и без нумеролозите - на този ден Русия окончателно признава суверенитета на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Същото важи и за 24 февруари. Избухването на войната не е задължително да съвпадне с нещо. Но зловещите съвпадения оказват влияние върху оценката на събитията. Малко след инвазията украинските медии посочват, че националсоциалистическата партия в Германия е основана на 24 февруари 1920 г. Това наистина е така, но едва ли може да се открие умишлен символизъм.

Второто, идеологическо направление на кремълската нумерология е по-практично. И той е много по-стар от путинизма. Това са годишнини, празници, годишнини. Те организират и структурират масовия живот. В архаичните общества структурата на годината зависи от селскостопанския цикъл. В съвременното общество това зависи от идеите и концепциите, на които се основава една нация, върху историческите събития, около които изгражда своята идентичност.

Когато Сталин се нуждае от история на съветския народ, изпълнена с велики постижения, той се обръща първо към руската култура - и "реабилитира" дворянина Александър Пушкин. През 1937 г. Пушкин отново става "нашето всичко". Същността на събитието - 100-годишнината от смъртта му - не е пречка за широкото разпространение на празненствата.

Празненствата и честванията в епохата на Путин са важни и като социален, а не като нумерологичен символ. Няма значение дали Путин е използвал любимите си тройки и деветки, когато, да речем, е преместил датата на края на Втората световна война. Но може да има и нещо друго: Втората световна война може бъде изместена в масовото съзнание от Деня на солидарността срещу тероризма, който се появи след щурма на училището в Беслан. Властите биха искали да забравят този щурм.

За режима е много важно да има нови опорни точки, към които да бъдат привързани постиженията му, ако такива се появят. В курса към изолация, завой към евразийството и традиционните ценности, както и към идеята за многополюсен свят, е много важно да няма съвпадения с календара на останалия свят.

Новите дати може да изглеждат неразбираеми (например Денят на народното единство е известен на руснаците, но в повечето случаи не се празнува). Това обаче е само на пръв поглед. Малко са нещата, които по-ефективно отделят една страна от света, отколкото календарните особености - две Коледи и две Нови години ни съпътстват вече повече от сто години.

В дългосрочен план многогодишната организация на календарните празници е много по-ефективна от магията. Цели 20 години след края на най-страшната война в човешката история съветското ръководство решава да обяви Деня на победата за празник и неработен ден. Но това е първият идеологически тласък за прехода от лозунга "никога повече" към "можем да го направим отново".

Има ли нещо в нумерологията?

Разбира се, и това нещо се нарича апофения - присъщата на човека способност да вижда тайнствената връзка между случайни неща и явления. Развитата апофения води до убеденост във връзката на всичко с всичко, което поражда теории на конспирацията. Самият термин "апофения" е използван от немския психиатър Клаус Конрад още през 1958 г. в статия за ранните етапи на шизофренията.

С други думи, не е необходимо да използвате магията на числата, за да завладеете съзнанието. Достатъчни са самите числа и мозъкът, който ги свързва, пренебрегвайки всякакви рационални аргументи. Особен случай на апофения е както нумерологията, така и астрологията, което позволява на хората да кимат с разбиране: "типичен Стрелец".

В някои случаи магията на числата изглежда толкова очевидна, че хората масово се подготвят за нея. Добър пример за това е запомнящата се мания по числото 2000 и третото хилядолетие (В речника Merriam-Webster думата apophenia е включена през 1999 г., вероятно покрай тази вълна). Вселената не се интересува от това дали някоя планета е направила две хиляди завъртания от определен момент нататък, а в орбитата няма финална линия. Но хората, разбира се, са придали на този период специално значение. Те имат голям опит в тази област. Например в Англия очакват нещо лошо да се случи през 1666 г. - и дочакват Големия пожар в Лондон.

Друг пример е вече обсъжданата дата-палиндром 22.02.2022 г. Сега това определено се свързва с пролога на войната, но много преди 22 февруари много хора са очаквали с нетърпение този ден, който дори е бил наричан Twosday (от two, което означава "две", и Tuesday, тъй като 22 февруари се пада във вторник).

Много от историите, свързани с Twosday, са много трогателни. Например в. "Вашингтон пост" разказва историята на нумероложката Ашли Брауър ОʼКонър. Тя сънува, че ще роди второто си дете във вторник, 22 февруари 2022 г. (което и се случва, макар и не без операция). И за момичето Джулс Зия Пасел, което точно на този ден навършва 22 години. Търговците използваха щастливата дата за отстъпки и промоции, астролозите я използваха, за да популяризират собствения си занаят, а Кание Уест планираше концерт в подкрепа на новия си албум.

Естествено, 22 февруари 2022 г. сам по себе си не означава нищо. Това означава само да живеете в него и в последвалите събития. Но вярата в щастливите и нещастните числа е много масова, много човешка.

Когато критиците на Путин казват, че той вярва в нумерологията, това обикновено се представя като черта, която го прави странен, ирационален и некомпетентен владетел в очите на наблюдателя.

Но именно този вид вяра и суеверие са доказателство за типичната, много човешка природа. Суеверното търсене на силни и слаби числа не прави президентите и диктаторите особено забележителни. Напротив, това доказва тяхната посредственост.

И това е въз основа на предположението, че тази вяра и тези суеверия наистина са им присъщи. Не разполагаме с никакви доказателства, че Путин или някой друг отдава особено значение на нещо, което се е случило точно на 30 септември или 24 февруари. Можем да обърнем обвиненията в обсебване от нумерологията срещу самите тях: ние сме тези, които преследват всички тези цифрови модели (е, някои от нас). Чувството за контрол, което се появява, когато открием модел, е илюзорно - но ние нямаме друг.

Още нещо интересно

Twosday не е толкова рядък. През 21-ви век вече имахме няколко Onesday: 1.11.11 и 11.11.11. Вярно, че тези два дни не са чак толкова красиви: нито един от тях не се падна в понеделник (Monday), за да бъде толкова съзвучен с Onesday, колкото Twosday с вторник (Tuesday). След 11 години ще имаме Threesday 3.3.33 и това ще бъде четвъртък (Thursday) - въпреки че не е третият ден от седмицата, звучи подобно. След още 11 години ще дойде Foursday (4.4.44), понеделник - пак не е съзвучно.

Превод Dir.bg