Лято е и е нормално да е топло, дори горещо. Каквото и да показват термометрите в прогнозата за времето, нагорещеният асфалт излъчва допълнително топлина и вдига още градусите. А за изложен навън човек, който трудно намира сянка, това е потенциално опасно. Дори може да е животозастрашаващо.

Малко факти и изчисления

Изпотяването е животоспасяващ механизъм на тялото ни, активирано от производството на адреналин и по тази причина при стрес ни избива пот. Когато ни е горещо, потта се изпарява от кожата и така ни охлажда. Но дори и да не сме подложени на нагряване, организмът ни отделя средно по 1,5 литра течност дневно при 80 кг. човек, който само седи и диша. При физическо натоварване този разход може да стигне дори до 1,5л на час!!! При много тежки условия, като ходене под силно слънце, от изпотяване могат да се изгубят до 12кг вода на ден.

Ако тази загуба не се прекъсне и не се възстанови, още след първите 3-5 литра загуба на течности се проявява главоболие и отпадналост. Добре хидратирани войници през ВСВ биват наблюдавани от учени какво разстояние ще преминат в местност без сянка. Оказва се, че при 28 С нямат проблем да преминат 75км, но километрите рязко спадат при покачване на градуса, като при 38 С те стават 25км, а при 43 С са само 12км. При загуба на течности над 6 литра мозъкът започва да "блокира" и умствените способности рязко спадат. Много често туристи се губят след тежка дехидратация, защото губят ориентир, започват да забравят детайли и факти, които могат да ги изведат от ситуацията или трудно правят логически връзки. Ако загубата надвиши повече от 10 литра при 70-килограмов човек, то той ще изпадне в шок и ще умре.

Потта съдържа 99% вода. Половината от останалия процент е сол, а другата половина - различни химикали. Това, че солта представлява малка част от общото количество пот, при горещо време може да се изгуби до 12г сол на ден, което е друг потенциално опасен момент, с който трябва всеки да се съобрази. Хидратацията не трябва да е само с вода, а трябва да се приемат и солени напитки, или директна сол. Подобна е логиката на рехидратация след диария и повръщане, когато от организма заедно с водата и солта, се изхвърлят и много електролити.

Какво друго се случва с тялото ни, когато ни е горещо?

Когато тялото се загрява, телесната температура учестява сърдечния ритъм (пулса), за да засили кожния кръвен поток, като така ще разшири кръвоносните съдове и с това ще увеличи потенето. Когато тялото не съумява да регулира температурата си, заради екстремни горещини, освен упоменатите умора, когнитивни промени и главоболие, се добавят още треска, мускулни крампи, топлинен удар и хипертермия.

Първо мерките!

Водата е първото и основно нещо, което трябва да ни съпътства в моментите, в които сме изложени на слънце и трябва да извършваме допълнителна дейност или просто да се движим. Шапката е друг елемент, който въпреки, че може да ни спари и да увеличи изпотяването и загубата на течности, поне ще предпази главата ни от директно нагряване, особено при онези, които са без коса или с тъмна такава.

Ако трябва да тренираме или да бързаме за някъде и тази физическа активност е в рамките на час, водата е идеален и достатъчен хидратант. Ако обаче продължителността е по-дълга, към нея трябва да се прибави течност, която да съдържа въглехидрат и натрий, които ще снабдят отново организма ни с глюкоза и електролити, които неизменно сме изгубили.

Ако имаме възможност, мокра хавлиена кърпа, поставена около врата е удачен вариант за охлаждане, особено ако се работи навън в близост до място, което да ни създаде подобни условия и възможности.

Почивките са важна част, когато се върши дейност на открито. Много професии излагат хората на директна слънчева топлина. Ако няма възможност за охлаждане на сянка, кратките, но интензивни почивки, придружени с прием на течности, ще намалят натоварването върху сърцето и ще компенсират изразходените течности.

Много хора заспиват на плажа, в желанието си да съберат максимално тен. Рязкото влизане в студената вода може да доведе до сърдечен арест, инфаркт или до познатото от бабите ни "пресичане", което е съпроводено с внезапно прилошаване, силни болки в корема и тежко разстройство в последствие. При разширените от горещина кръвоносни съдове и рязкото им свиване при охлаждането, хора, които имат тромбозна болест рискуват тромботичен инцидент.

Алкохолът дехидратира; тлъстите храни и бързите въглехидрати също не са опция в горещините. Като цяло трудно смилаемите храни отвеждат кръвта в стомаха за по-дълго време и работата на гастроинтестиналния тракт ще засили усещането за умора, сънливост и има по-голяма вероятност да активира вегетативната нервна система, която да засили усещания като гадене, замаяност и да увеличи изпотяването.

Кога тялото ни изпраща сигнал за тревога?

Всички хора с хронични сърдечни и неврологични заболявания трябва да подхождат с особено внимание когато се излагат на високи температури. Бебетата (поради нестабилната терморегулация) трябва да са задължително защитени, а малките деца, които постоянно се движат и тичат, могат много бързо да загубят течности, които на тяхното тегло по-бързо могат да доведат до прегряване.

Част от симптомите на прегряване вече ги споменах, но има разлика между топлинен удар и прегряване. Голяма част от телесните прояви се припокриват и при все това е добре да се знае кога дадено състояние става потенциално животозастрашаващо.

Пергряването се случва, когато тялото губи много течности и соли. Освен с обилно потене то се характеризира още и с: бледа, хладна или лепкава кожа; учестен или твърде забавен пулс; гадене или повръщане; мускулни крампи и схващания; чувство на умора; замаяност или световъртеж; главоболие и загуба на съзнание.

Топлинният удар се получава, когато тялото не може да контролира телесната си температура и вече не е в състояние да се охлажда чрез потене.

Симптомите на това потенциално животозастрашаващо състояние са: телесна температура, която надвишава 39,4 градуса по целзий; кожа, която е зачервена, суха, гореща или лепкава; учестен пулс и сърцебиене, което е напрегнато и се усеща; силно главоболие; замайване; гадене; объркване и загуба на ориентация. Такова състояние може да доведе до смърт и не е за пренебрегване.

От прегряването до топлинния удар времето може да е неусетно, затова информираността е първата помощ, която всеки е длъжен да си даде. Останалото се побира в едната ръка, не тежи и се набавя лесно.