Населението на планетата вече е над осем милиарда души. Новината бе потвърдена от Комисия на ООН по населението и развитието.

Момиченце, родено малко след полунощ в Тондо, Манила, беше избрано символично за осеммилиардния човек в света. Бебето Винис се появи на бял свят в 1:29 ч. сутринта, под грижите на медицинските сестри в Мемориалната болница на д-р Хосе Фабела.

ООН прогнозира, че следващият етап от 8,5 милиарда души ще бъде достигнат през 2030 г. Този ръст се дължи на увеличаването на броя на хората в репродуктивна възраст, ускорената миграция, нарастващата урбанизация и високата раждаемост в развиващите се страни.

"Този важен момент е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата", заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

От 1950 г. насам, откакто се води статистика на ООН, Китай е най-многолюдната страна в света. До 2024 г. обаче се очаква той да бъде изпреварен от Индия, която ще има население от над 1,43 милиарда души.

Прогнозите са, че броят на хората, живеещи на планетата, ще достигне своя връх през 2080 г. и ще остане над 10 милиарда, когато смъртността ще надхвърли раждаемостта и ръстът на населението ще спре и ще започне леко да намалява.

Нарастването на населението засилва негативното въздействие върху околната среда. Но докато някои се тревожат, че осем милиарда души са твърде много за планетата Земя, повечето експерти казват, че по-големият проблем е прекомерното потребление на ресурси от най-богатите хора.

"Някои изразяват опасения, че светът ни е пренаселен", казва ръководителят на Фонда на ООН за населението Наталия Канем. "Искам ясно да заявя, че самият брой на хората не е причина за страх".

Според специалисти въпросът колко хора може да издържа Земята има две страни: природни ограничения и човешкият избор. Нашият избор води до това, че хората консумират много повече биологични ресурси, като гори и земя, отколкото планетата може да възстанови всяка година. Прекомерното потребление на изкопаеми горива например води до повече емисии на въглероден диоксид, които са причина за глобалното затопляне.

Сегашното население е повече от три пъти по-голямо от 2,5 милиарда души в света през 1950 г. Въпреки това след пика в началото на 60-те години на миналия век темпът на нарастване на световното население рязко се е забавил, казва пред АФП Рейчъл Сноу от Фонда на ООН за населението.

Годишният ръст е спаднал от високите 2,1 % между 1962 и 1965 г. до под 1 % през 2020 г.

Той може да спадне още повече до около 0,5 % до 2050 г. поради продължаващото намаляване на раждаемостта, прогнозира ООН.

Според прогнозите на ООН населението ще продължи да нараства до около 8,5 млрд. души през 2030 г., 9,7 млрд. души през 2050 г. и ще достигне своя връх около 10,4 млрд. души през 80-те години на ХХ век.

Други обаче са стигнали до други резултати в изчисленията.

Базираният в САЩ Институт за здравни показатели и оценки (IHME) в свое проучване за 2020 г. изчисли, че световното население ще достигне своя максимум до 2064 г., без да достигне 10 милиарда, и ще намалее до 8,8 милиарда до 2100 г.

От появата на първите хора в Африка преди повече от два милиона години световното население се разраства като балон.

Нашите предци са били ловци-събирачи, които са имали малко деца в сравнение с по-късните уседнали популации, за да поддържат номадския си начин на живот.

Появата на земеделието през неолитната епоха, около 10 000 г. пр. Хр., довежда до първия известен голям скок в броя на населението. Със земеделието се появяват уседналостта и възможността за съхранение на храна, което води до рязко повишаване на раждаемостта.

Според Френския институт за демографски изследвания от около шест милиона души през 10 000 г. пр. Хр.. световното население скача на 100 милиона през 2000 г. пр.Хр. и след това на 250 милиона през първи век.

В резултат на "черната смърт" между 1300 и 1400 г. човешката популация намалява от 429 на 374 милиона души.

Други събития, като Юстиниановата чума, засегнала Средиземноморието в продължение на два века от 541 до 767 г., и войните през ранното Средновековие в Западна Европа, също са причинили временни спадове в броя на хората на Земята.

От XIX в. нататък населението започва да се увеличава до голяма степен благодарение на развитието на съвременната медицина и индустриализацията на селското стопанство, които увеличават световните доставки на храна.

От 1800 г. насам населението на света е скочило осем пъти - от около един милиард на осем милиарда души.

Разработването на ваксини е от ключово значение, като особено важна е ваксината срещу дребна шарка, която помага за унищожаването на един от най-големите убийци в историята.