Ген. Любен Гоцев си отиде на 90 години. Здравето му от няколко години се беше влошило и той почти не можеше да ходи. Допреди един месец Гоцев все пак успявал да се обслужва сам. Изведнъж обаче бъбреците му тотално отказали да работят.

Генералът отпразнува своя 90-ти рожден ден на 3 март тази година в култовия ресторант "Монтерей". За юбилея Любен Гоцев почерпил три пъти. Той отбелязал празника си първо със семейството, а после и със своите стари съратници от кръга "Монтерей", генерали, съдии, прокурори, банкери и др. Уважение пред рожденика засвидетелствали и Младен Михалев-Маджо и Петя Славова.

Ген. Гоцев е човекът, спряган за "сив кардинал" в държавата заедно с митичния кръг "Монтерей", за ментор на новоизпечените бизнесмени в началото на перхода.

Т. нар. кръг "Монтерей" е съставен от приятели, някогашни служители на Държавна сигурност, МВР и разузнаването. Приписва им се митично влияние като "кадровици на прехода".

Любен Гоцев

Снимки: "Булфото"

Ето свидетелствата на самия Любен Гоцев:

Когато работи в Източноевропейска петролна компания в началото на 90-те, тя се е помещавала в хотел "Орбита", където е бил и офисът на СИК. Оттам започват коментарите за близостта му с тези хора. Той отрича това в наш разговор преди години: "Всички служители на различните фирми се виждахме долу в кафенето. (на хотел "Орбита"-б.а) "Здравей-здрасти, здравей-здрасти!" Аз не знаех кои са тези момчета. Срещали сме се и сме се разминавали. След година си научихме имената: "Здравейте, ген. Гоцев!" - Здравейте!" Никога обаче не е ставало въпрос за бизнес - дай да направим тази сделка, дай да направим онази сделка! Такова нещо не е имало! И това може да се провери, а не само да се говори: "Той на Маджо, пък Маджо на него!"

Ген. Атанас Семерджиев пристига на приема послучай 80-годишнината на ген. Любен Гоцев

Снимка: BulFoto

И добавя:"Как мога да го консултирам аз него?! По какъв начин?! Те са банкери, бизнесмени, аз нямам отношение към тези работи! Та нали и поводът братя Маргини да искат да ме убиват е именно този - те смятат, че съм бил съветник на Маджо и на другите - как да оцелеят. Затова ме били поръчали! Но защо смятат така - това е друга тема. Може би мразят Младен и са му завиждали, че е отишъл по-напред в бизнеса, защото е по-интелигентен. Между тях разправиите са били сериозни."

Иван Костов го нарече "кръстник на българската мафия", а Гоцев се заканва, че ще го съди, но се разколебава: "Консултирах се с видни юристи и те ме посъветваха, признава генералът в същото интервю: "Не се занимавай с тази глупост, защото Костов говори от името на партията си СДС, не те обижда лично. Ще се влачите по коридорите на Съдебната палата с години и нищо няма да излезе!" Костов каза тези думи в парламента и не само за мен, а и за ген. Бриго Аспарухов, ген. Тодор Бояджиев, ген. Маринчевски, ген. Георги Ламбов и полк. Павел Николов. Просто в парламента е трябвало тогава да ни защитят депутатите от БСП, да оборят това твърдение. Но това не стана."

Със Светлана Шаренкова

Снимка: BulFoto

Ген. Гоцев разказва и как е попаднал в Източноевропейска петролна компания - нейният шеф Димитър Димитров твърди, че поканвайки генерала, са го спасили от глад: "Митко Димитров казвал, че ми е давал около 2 500 долара на месец. Да докаже! Отидох там като при хора, като при колеги! Те всички бяха бивши служители на ДС, не са паднали от Марс... Бях поканен от тях да отида да помагам с връзки и с възможности. Не съм ходил да ги моля. Година и нещо работих там. Но напуснах, защото разбрах, че нямам място при тях. Затова е злобата към мен."

По повод легендата за митичния кръг "Монтерей", който ръководи България, ген. Гоцев е категоричен: "Преди години казах: "Който иска, нека да дойде в ресторант "Монтерей" следващия вторник, да види какво представляват нашите сбирки!" И действително дойдоха маса журналисти. Но вместо да спрат, продължиха с фантазиите - "Монтерей" прави правителства, сваля правителства. "Монтерей" е една измишльотина, вятърна мелница, както съм го казвал многократно...

Та ние сме били ежедневно и ежечасно под стъклен похлупак по тяхно време - могли са да записват, да хващат, да бесят, да колят - знаели са всичко, което се говори там. Защо мълчаха, ами не казаха - ето ги престъпниците".

Ген. Румен Ралчев: Любен Гоцев не е бил масон

С Румен Ралчев (вляво) на премиерата на "Дипломатическа енциклопедия"

Снимки: BulFoto

С ген. Любен Гоцев се познаваме от 80-те години на миналия век. Срещали сме се по-често след 1989 г. Не съм членувал в т.нар. приятелски кръг "Монтерей", въпреки че съм ходил няколко пъти при тях. Ние се срещахме на други места. Един човек с опит, с изявено самочувствие, много ерудиран. Имаше способността да анализира много точно ситуацията в политическия живот. Преди десетина години с екип от професори написахме дипломатическа енциклопедия в 6 тома, а главен редактор беше Любен Гоцев, неговият принос беше неоценим.

Той не е бил масон, въпреки, че се интересуваше от всичко, включително от масонство, от тамплиерство, но само като информация.

Павел Найденов, баща на шефа на "Мултигруп" Илия Павлов: Със сина ми бяхме близки с генерала

Павел Найденов със сина си Илия Павлов

Ген. Гоцев беше човек, който подкрепяше хората, които искаха да развиват бизнес. Ние с него бяхме близки, синът ми Илия - също, но при тази близост не сме искали да се възползваме един от друг, а при нея се допълвахме. Искахме да надграждаме, а не да рушим. Държавата имаше нужда от нас, защото ние създадохме 2000 работни места и той ги разбираше тези неща.

Не сме били против държавните интереси и ген. Гоцев виждаше всичко това.

Още за ген. Любен Гоцев от кадровото му досие  ТУК 

Мир на праха му!