Голямата интрига в тази предизборна ситуация и в периода на регистрация е дали ще имаме коалиция в дясно - ДБ и ПП. В рамките на около седмица трябва да се реши най-късно това. ПП продължават да запазват тактично мълчание по въпроса и в този смисъл всички погледи са насочени в тази посока.

Това каза пред БНР за Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет Линкс". Според него, ако формациите се явят заедно на избори, част от левия електорат ще се оттегли в изчаквателна позиция, за да види как ще се развият разговорите за листи и отношенията между потенциалните партньори, но:

"Не трябва да забравяме и феномена на "гласуването за победителите" - който може да спечели, привлича нови избиратели. За мен, по-скоро отиват понастоящем към известен позитивен ефект в така числово измерение, говоря за избиратели, при евентуална коалиция".

При всички случаи ДБ ще бъдат част от парламента, категоричен бе Живков в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

"Левият избирател вече свикна през годините на това противопоставяне между ръководството на БСП и президента. Не очаквам да повлияе негативно върху подкрепата на БСП. Дори напротив, сякаш електоратът на социалистическата партия се консолидира. Нинова стои стабилно, в сегмента на левия електорат тя има своята тежест. Според мен това ще има значение за това БСП да постигнат вероятно около същия, а може би дори и малко по-висок резултат от ноемврийския".

БСП трябва да се бори за своя електорат срещу "Български възход" и "Възраждане".

Късно е за нов политически формат, особено вляво, макар и воден от познати лица, смята Живков.

Големите въпросителни са дали ИТН и "Български възход" ще участват в следващия парламент. Според Живков доверието на избирателите в ИТН изглежда "безвъзвратно загубено", а в "Български възход" не се вижда "достатъчно енергия и достатъчно убедителност за широки маси тази партия да успее да прескочи".

"Хипотезата понастоящем, с нелоша вероятност, е да се движим дори към малко по-малка фрагментация в следващото Народно събрание".