От Минесота до Зимбабве срещу американския зъболекар Уолтър Джеймс Палмър се изсипват купища упреци от интернет потребители, любители на животните и асоциации за защита на животните.

Причината - той уби на сафари срещу 55 000 долара лъв, който бе станал нещо като звезда в резерват в Зимбабве. Тази информация взриви социалните мрежи, активизираха се хиляди потребители на интернет.

Гневът им срещу зъболекаря, който е извършил убийство, не се повлия особено от публичните извинения на 55-годишния доктор Палмър. В родния му град Блумингтън до Минеаполис той се превърна в персона нон грата за съгражданите си, а социалните врежи подклаждат всеобщото недоволство с публикуването на снимки на царствения, горд и красив, но вече мъртъв лъв Сесил. Пред кабинета на доктора има свещички и плюшени играчки за Сесил, а недоволството на съгражданите на богатия зъболекар стана такова, че той се скри от погледите им в луксозната си къща.

Никой не вярва, че лъвът е убит случайно, тъй като Уолтър Джеймс Палмър съвсем не е новак в сафаритата. В актива му има бял носорог и бизони, които не са успели да избегнат неговите стрели. Докторът ловува, въоръжен с лък и стрели. В страницата си в социалната мрежа Flickr той гордо излага снимки на трофеите си.

Професор от Оксфордския университет отправи призив за дарения, за да се революционизира защитата на големите котки, след смъртта на Сесил в резервата в Зимбабве. На https://www.campaign.ox.ac.uk/wildcru се събират даренията, организирани от професор Дейвид Макдоналд, който е директор на отдела за защита на фауната.

Точно този отдел, който се финансира изцяло от дарения, сложи преди време GPS около врата на Сесил през 2008 г., за да събира информация за начина на живот и продължителността на лъвовете.

Сесил бе 13-годишен мъжкар, забележителен, освен с осанката си, и с черната си грива. Той живееше в резервата Хванге в Зимбабве. Правосъдието на страната повдигна обвинения срещу организаторите на сафарито. Петиция, настояваща за правосъдие за извършителите на убийството, събра повече от 400 000 подписа вчера.