По изключение три самолета от Великобритания кацат в България, след като по-рано здравният министър Костадин Ангелов забрани влизането през граница от Обединеното кралство в страната ни.

"Целта ни е да опазим границите на държавата и здравето на хората, докато дойде ваксината, за да могат те да придобият имунитет", каза пред журналисти на летище "София" министър Ангелов, който заедно с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски инспектира спазването на заповедта.

Изключение за трите полета е направено, тъй като българските граждани вече са били на летищата и е било невъзможно да бъдат "канселирани", обясни министър Ангелов. Всички, влизащи от Обединеното кралство, ще бъдат поставяни под карантина за 10 дни.

"Това, което знаем за новия щам на вируса е, че той се предава по-бързо от новия коронавирус и че се влияе от новата ваксина, която започва да се поставя в България от 27 декември", допълни министър Ангелов. Той отново апелира гражданите стриктно да спазват противоепидемичните мерки. Предстои извънреден съвет на ЕС, на който ще се вземат решения, валидни за всички държави членки, добави още той.

Министър Терзийски увери, че "Гранична полиция" ще прави проверки в информационните масиви и ще установява фактите, отнасящи се до пристигащите в България през сухопътната граница. След влизане в сила на заповедта на министър Ангелов с полети от Великобритания в страната ни са пристигнали 667 граждани. Осем от пътниците в трите самолета са отказали да бъдат карантинирани и ще изчакат в транзитната зона обратни полети за Великобритания. Сред тях са шестима англичани, една българка и един австралиец.

Галерия от обстановката на летището ВИЖТЕ ТУК >>

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА