Повод за ескалиралата опасност близкоизточният конфликт да се превърне в истинска война по оста САЩ-Иран стана ликвидирането на ирански военен командир Касем Солеймани по заповед на американския президент Доналд Тръмп.

Последващите телефонни преговори между световните лидери в различен формат са причина за оценка на последствията от едно такова радикано действие. За това може да помогне статия на "Дойче Веле" от 3 юли 2011 година, която представя първата финаносва равносметка от началото на войните в Афганистан, Ирак и Пакистан.

Колко струват американските войни?
Във водените от САЩ войни в Афганистан, Ирак и Пакистан са загинали 225 000 души, а разходите за войните са към четири трилиона долара - това са резултатите на първата финаносва равносметка от началото на трите войни.

До момента няма цялостно изследване за разходите за войните, водени от Съединените щати след терористичните удари на 11 септември 2001 година. Авторите на настоящото проучване - екип от 20 икономисти, юристи и политолози от универиситета Браун в Провидънс, се опитват за пръв път да дадат всеобхватен отговор на въпроса колко са стрували войните в Ирак, Афганистан и Пакистан. И излиза, че с прибавянето на лихвените плащания се оформя сума от между 3,2 и 4 трилиона долара. При това без да са отчетени разходите за обезщетения на ветерани или за лечение на ранените. "Разходите за една война не свършват с края на сраженията", казва ръководителката на проекта Кетрин Луц.

Огромните лихви увеличават сумата

За размера на кредитите, които е трябвало да вземе дълбоко затъналата в дългове Америка, може да се съди по лихвите от 185 милиарда долара, натрупани се досега. А до 2020-та година сумата може да достигне един трилион долара - в зависимост от това как ще се развият в бъдеще военните ангажименти в Афганистан. Според Кетрин Луц смисълът от направеното със средства на фондацията "Айзенхауер" проучване е очевиден: "Искаме да предоставим допълнителна информация на обществеността. Тъй като най вече тук, в Съединените щати, участниците в обществените дебати не винаги оперират с точните числа - както що се отнася до бюджетните и финансовите средства, така и до броя на жертвите."

Жертвите на антитерористичната стратегия

Според авторите на проучването представените от страна на статистиците на ООН данни за броя на жертвите са пресметнати по-скоро консервативно. Така например се говори за най-малко 137 000 убити цивилни граждани в Ирак и Афганистан. Към тях се добавят загиналите 31 000 американски войници. Трите войни са превърнали в бежанци почти осем милиона души.

Във вътрешнополитически план финансовата рекапитулация е от полза най-вече на тези, които в рамките на започващата предизборна борба настояват за бързо приключване на военните ангажименти в Афганистан. Намеренията на Съединените щати са да намалят с една трета контингента си до края на годината. В Германия и другите натовски държави дискусията по изтеглянето на войските от Афганистан все още тече. Американците искат по възможност да изтеглят и всичките си войници от Ирак до края на 2012.

Критичното наследство на Айзенхауер

Защо обаче войните в Ирак и Афганистан/Пакистан са включени в едно общо изследване? Кетрин Луц разяснява: "Правителството на Буш обоснова пред американските граждани войната в Ирак с това, че ще направи Съединените щати по-сигурни с оглед на бъдещи терористични нападения. Затова тази война е в същата категория не само за тогавашното правителство, но и за голяма част от обществеността."

Изследователският проект, реализиран от университета в Провидънс, се финансира със средства на фондация "Айзенхауер". Президентът Дуайт Айзенхауер, който по време на Втората световна война изпълнява функциите на върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, в прощалната си реч от 1961 година критикува "изключително силното влияние на военно-промишления комплекс" в Съединените щати.

"Дойче Веле"