Доналд Тръмп е въвлечен в редица съдебни дела, свързани с поведението му, работата му с класифицирани документи и събитията, свързани с президентските избори през 2020 г.

Той стана първият бивш президент на САЩ, срещу когото са повдигнати федерални наказателни обвинения, след като през юни му беше повдигнато обвинение за това, че е съхранявал секретни правителствени документи в резиденцията си "Мар-а-Лаго" във Флорида, след като е напуснал поста си.

В началото на август американските прокурори обвиниха Тръмп в четири престъпления във връзка с опитите да се предотврати удостоверяването на изборната победа на Джо Байдън. По време на изслушване във Вашингтон Тръмп не се призна за виновен по тези обвинения.

Две седмици по-късно Тръмп и още 18 души бяха обвинени от прокурори в Атланта във връзка с опитите да бъдат отменени резултатите от поражението му на изборите през 2020 г. в Джорджия.

Тези дела са сред поне шест отделни съдебни битки, пред които е изправен Тръмп, като всички те той отхвърля като политически мотивирани и целящи да попречат на опита му да спечели преизбирането си за Белия дом.

Агенция Ройтерс, цитирана от БТА, представя справка за съдебните проблеми, пред които е изправен бившият президент и водещ кандидат за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 година. 

РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА НАМЕСА В ИЗБОРИТЕ В ЩАТА ДЖОРДЖИЯ

Вчера Тръмп беше застигнат от широкообхватен четвърти пакет от обвинения, когато съдебно жури взе решение срещу него да бъдат повдигнати обвинения за опит да отмени загубата си от демократа Джо Байдън на изборите през 2020 година.

В обширния обвинителен акт са посочени общо 19 обвиняеми по 41 обвинения. Всички обвиняеми са обвинени в изнудване - обвинение, което се повдига срещу членове на организирани престъпни групи и, ако се докаже, се наказва с до 20 години затвор.

Обвиненията срещу Тръмп включват нарушаване на щатския Закон за организации, повлияни от рекет и корупция (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations/RICO Act), склоняване на държавен служител към нарушаване на клетвата, заговор за извършване на умишлена фалшификация, заговор за представяне на подставени лица за държавни служители и заговор за подаване на документи с невярно съдържание.

Сред другите обвинени са бившият началник на канцеларията на Тръмп в Белия дом Марк Медоус и адвокатите Руди Джулиани и Джон Истман.

ШЕСТИ ЯНУАРИ И АТАКАТА СРЕЩУ КАПИТОЛИЯ НА САЩ

Тръмп пледира "невинен" по обвинения във федералния съд във Вашингтон, че влязъл в заговор да измами държавата, като попречи на американския Конгрес да удостовери победата на Байдън над него, както и да лиши избирателите от правото им на честни избори.

На 6 януари 2021 г. поддръжници на Тръмп атакуваха Капитолия на САЩ в неуспешен опит да предотвратят удостоверяването на победата на Байдън. Според прокуратурата Тръмп се е възползвал от атаката и е отказал да се вслуша в съвет да изпрати съобщение на размирниците с указания да се оттеглят.

Тръмп и неговите съюзници застъпваха твърдения за измама, за които са знаели, че са фалшиви, смята прокуратурата. В обвинението се посочва, че близки съветници на Тръмп, включително високопоставени служители в разузнаването, многократно са му казвали, че резултатите от изборите са легитимни.

Тръмп, заедно с други лица е организирал изготвянето на фалшиви избирателни списъци в седем американски щата, в които той губи изборите, пише още в обвинителния акт. Той щял да подаде гласовете от тези списъци, за да бъдат официално преброени и сертифицирани от Конгреса на 6 януари.

ПРОТИВОЗАКОННО СЪХРАНЯВАНЕ НА КЛАСИФИЦИРАНИ ДОКУМЕНТИ

на 13 юни Тръмп пледира "невинен" във федералния съд в Маями по обвинения, че противозаконно е съхранявал свързани с националната сигурност класифицирани документи, след като напуснал президентския пост през 2021 г., както и че е излъгал служители, които се опитвали да приберат от него.

Делото е нарочено за 20 май 2024 година.

Специалният прокурор Джак Смит обвинява Тръмп, че е изложил на риск национални тайни като е взел със себе си хиляди чувствителни документи, след като напуснал Белия дом през януари 2021 година. Според обвинителния акт той съхранявал документите в своето имение Мар а Лаго във Флорида, както и в своя голф клуб в Ню Джърси.

В приложени към обвинението снимки се виждат кутии с документи на сцената на бална зала в Мар а Лаго, в баня и разпръснати по пода на складово помещение. Според обвинението в тези документи се съдържа информация за тайната ядрена програма на САЩ, както и за потенциални слаби места в случай на атака.

Обвиненията срещу Тръмп включват нарушения на Закона за шпионаж, който криминализира непозволеното притежание на свързана с отбраната информация, както и заговор за възпрепятстване на правосъдието.

Обвинения са повдигнати и срещу съветника на Тръмп Уолт Наута, както и срещу неговия служител Карлос Де Оливейра, обвинен и че се е опитал да изтрие запис от охранителна камера в Мар а Лаго, след като през юни 2022 година съдебно жури издало призовка за предоставяне на кадрите.

Прокуратурата твърди, че Де Оливейра казал на друг служител, че "шефът" е пожелал сървърът, на който бил съхраняван записът от охранителната камера, да бъде изтрит. Той все още не е отговорил на обвинението. Наута е пледирал "невинен".

ДЕЛО В НЮ ЙОРК ЗА "ПАРИ ЗА МЪЛЧАНИЕ"

Съдебно жури в Ню Йорк повдигна обвинения срещу Тръмп във фалшифициране на търговски документи във връзка с плащане за купуването на мълчанието на бивша порноактриса преди изборите през 2016 година.

Бившият личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен платил на Сторми Даниълс 130 000 долара, за да осигури нейното мълчание за сексуален контакт, който тя твърди, че е имала с Тръмп през 2006 година. Прокуратурата в Манхатън обвинява Тръмп, че се е опитал да прикрие нарушение на изборните закони.

Тръмп пледира "невинен" по 34 обвинения във фалшифициране на търговски документи. Той отрича да е имал сексуален контакт с Даниълс, но призна, че е възстановил разходите на Коен за плащане към порноактрисата.

Коен пледира "виновен" по обвинения в нарушаване на финансовите правила за предизборни кампании и други престъпления и през 2018 г., по време на мандата на Тръмп, беше осъден на три години затвор.

Делото е насрочено за 25 март 2024 година.

ГРАЖДАНСКИ ДЕЛА ЗА СЕКСУАЛНО НАСИЛИЕ И КЛЕВЕТА

Тръмп обжалва присъда за изплащане на пет милиона долара, наложена му от федерално съдебно жури в Манхатън, което го призна за отговорен за сексуално насилие срещу писателката Джийн Карол в средата на 90-те години на миналия век, както и че впоследствие я оклеветил през 2022 година.

Карол е завела и друго дело за клевета, в което претендира за най-малко 10 милиона долара. Тя допълни иска си, след като Тръмп разкритикува присъдата по Си Ен Ен и в своята социална медийна платформа. Той отрича да се е срещал с Карол и я обвинява, че е изфабрикувала обвиненията срещу него.

Делото по случая е насрочено за 15 януари 2024 годна.

ГРАЖДАНСКИ ИСК НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА НЮ ЙОРК

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс заведе дело срещу Тръмп и неговата семейна компания, "Тръмп организейшън" (the Trump Organization), през септември 2022 година, в което твърди, че той и неговото семейство за извършили измами.

Демократката Джеймс обвинява Тръмп, че е лъгал от 2011 г. до 2021 г. относно стойността на свои активи, включително имението Мар а Лаго във Флорида и мезонет в "Тръмп тауър" (Trump Tower) в Манхатън, както и относно нетните си активи, за да получи по-добри условия от кредитори и застрахователи.

По делото се търси заплащането на щети щети на стойност най-малко 250 милиона долара от Тръмп, пълнолетните му синове Доналд младши и Ерик, организацията "Тръмп", и други обвиняеми, а на на членове на семейството на Тръмп се иска да бъде забранено да управляват компании в Ню Йорк.

Делото е насрочено за 2 октомври, като съдията заяви, че датата е "категорично не подлежи на промяна". На 31 юли канцеларията на Джеймс съобщи, че е приключила със събирането на доказателства и е готова за делото.