Индустрията на секс стоки в Украйна се разрастваше през последните години, но след началото на пълномащабната война се сви значително, пише украинското издание "Бабел". Украинският магазин Lovespace, който се занимава със сексуално образование и изследва статистиката за продажбите на секс играчки, изчислява, че преди руската инвазия в страната е имало над 250 онлайн секс магазина, а сега са останали около 30.

През пролетта на 2022 г. търсенето на такива стоки практически изчезва, но през лятото отново започва да расте. Например продажбите на секс играчки с дистанционно управление, които се използват от разделени двойки, са се увеличили с 65% през изминалата година.

Авторът на канала в Telegram "Ці блядські історії", посветен на секс играчките, разказа на журналистите за този опит. Когато започнала войната, тя (наричана в материала просто М.) на няколко пъти се отказала от поддържането на канала, но скоро осъзнала, че това е начин да подкрепи себе си и читателките си, които продължавали да търсят консултации.

В края на август съпругът ѝ се записва доброволец в армията. В един от постовете си тя разкрива, че е получила оргазъм от играчка, която е била контролирана от съпруга ѝ на фронта чрез специално приложение. След публикацията читателите изкупили всички играчки от този модел в сексшопа. "Изпитах такъв шок, когато осъзнах, че съм тук, в Киев, а той е на фронта. Преди той контролираше играчката, когато беше наблизо, но този път между нас имаше голямо разстояние. Това е много интимно преживяване. Играчката не е заместител на човека, когото обичаш, но ви позволява да сте виртуално близо", казва М.

Тарас Крупа, съосновател на веригата Lovespace, признава, че след 24 февруари е спрял работата на сексшоповете, като се съмнявал, че сега хората имат нужда от това. Почти веднага обаче започнали да пристигат запитвания от клиенти в инстаграм. В края на март работата им е възобновена.

Lovespace дарява 10% от печалбата си на ВСУ. Отделно от това екипът на сексшопа набира средства за дронове и ремонт на трофеен танк Т-72, както и доставя лубрикант за медиците.

Мениджърът на Lovespace Марина разказва, че когато търсенето на секс стоки започнало да нараства, много хора често идвали с чувство за вина: "Летят ракети, а аз си купувам вибратор". Неочаквано за самата нея, Марина започва да обяснява на клиентите, че сексът по време на война е нещо нормално. "Това, че не мастурбирате или не изпитвате оргазъм, няма да влоши положението на руснаците", обяснява тя.

Друга тенденция, която е забелязала при клиентите си, е, че хората започват да се интересуват от нещо ново. "Някой отдавна е искал да опита нещо, а сега осъзнава, че ракетата може да те уцели всеки ден, така че няма какво да чака - казва Марина. - Трябва да успееш да опиташ това, което искаш".

Сексологът Тася Осадчая, интервюирана от "Бабел", описва две противоположни стратегии на украинците в отношението им към секса по време на войната: някои хора просто отказват да правят секс, а други го търсят навсякъде.

"През пролетта всички бяха ужасно объркани. На хората не им беше до секс. Когато се адаптирахме към това, което се случваше, потребността от секс се върна. След това дойдоха атаките с дронове и започнаха изключванията на тока - отново трябваше да се адаптираме. Но и през пролетта мнозина изпитваха почти животинско желание за секс заради пряката заплаха за живота им. Просто за това не се говори от срамежливост", казва Осадчая.

И двете стратегии в случай на опасност са нормални, обяснява сексологът. Първата произтича от факта, че човек се опитва да не изпитва болка и в същото време потиска други усещания, като например възбудата. Или пък някой смята, че сексът по време на човешкото нещастие е неуместен. Вторият се основава на биологичното желание за размножаване. В критични моменти хората искат интимност, но по време на война невинаги има ресурс за това, така че емоционалната интимност се заменя с физическа - обяснява тя.

Друга особеност е героизацията и сексуализирането на военните, които се превръщат в част от културата. Но за самите военнослужещи, които се връщат от фронта или са ранени, това може да се окаже проблем. Те могат да се срамуват от телата си или да им е трудно да възстановят сексуалните си отношения с партньора.

Осадчая призовава хората да не потискат сексуалния си живот заради стресовите ситуации, защото това може да доведе до изостряне на заболяванията или да изплесне в агресия и насилие. Сега в Украйна има разбиране, че никой няма да върне изгубеното време, смята тя, хората започват да възприемат войната като част от живота.

"Единственият критерий за това какъв трябва да бъде сексът са съгласието, безопасността и уважението. Той трябва да доставя удоволствие и да не вреди на вас или на другите. А войната коригира нещата: кога, ако не сега?" - казва сексологът.

Превод Dir.bg