Считано от 31 март, от 19 часа, се отменя 14-дневната карантина в град Банско, която забрани излизане и влизане в града. "Разбрахме, че по време на карантината обикновените, ежедневни неща, се превръщат в значими проблеми", каза в интервю за БТА кметът на Банско Иван Кадев. Падането на карантината обаче не означава свободно придвижване на хората, посочи кметът на Банско. Градът преминава в режим, в който се намират областните градове. Иначе се обезсмислят усилията, положени през целия този труден период, посочи Кадев.

Следва цялото интервю с кмета на Банско:

- Банско беше първият град в страната, поставен под карантина, как преминаха тези две седмици на карантина? Как хората приеха наложените забрани?

- Наистина Банско беше първият град в страната, поставен при такива условия под карантина със заповед на министъра на здравеопазването. За нас, въпреки нашите искания това да се случи, да бъде градът изолиран, с оглед многото гости и чужди граждани и български граждани. Всичко стана обаче внезапно и ненадейно и ние бяхме изключително притеснени, защото трябваше в спешен порядък да разрешаваме наболели въпроси. Хората, разбира се, бяха притеснени за здравето си, за близките, за своите приятели и най-неприятното беше страхът пред неизвестното. Разбира се, с благодарност към моите съграждани и гостите за проявеното разбиране и търпение. Благодаря за отговорността и дисциплината, която показаха, това беше нещо невероятно. Благодарим, разбира се и за подкрепата към нас като Кризисен щаб, банскалии показаха, че са сплотени и единна общност по принцип и категорично при наличието на такъв труден момент.

- Ако съм ви разбрала правилно, при създаването на тази извънредна ситуация сте искали по-сериозни мерки?

- Точно така. Във връзка със ситуацията, в която ние изпаднахме още преди да бъде наложена карантината, с въвеждането на извънредното положение виждахме, че тук нещата стоят по много по-различен притеснителен начин, отколкото в цялата страна.

- Налагаше ли се осъществяване на контрол по спазване на карантината? Имаше ли нарушители? Като че ли банскалии бяха особено дисциплинирани през този период.

- Да, това е така, банскалии проявиха изключително разбиране и отговорност. По принцип, да, имаше нужда от контрол и аз искам да благодаря чрез вас на целия Областен кризисен щаб и на неговия председател - областният управител Бисер Михайлов, на директора на Областната дирекция на МВР /ОДМВР/ Дойчин Дойчинов, на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Калоян Калоянов. С всички тях бяхме в перфектен синхрон, взаимодействие и координация. На тях дължим много, защото решавахме проблеми и казуси, които възникваха ежеминутно и бяха различни всеки за себе си.

- Какви проблеми имаше по време на карантината и как бяха решавани те?

- Имаше много.Разбрахме, че по време на карантината обикновените ежедневни неща се превръщат в значими проблеми. Казуси различни, като се започне от семейства, които очакваха раждане на своите деца, през погребения на близки и познати, много тежки ситуации, много тежки случаи, които решавахме на минутата. Осигуряване на подслон и храна на хора, които са изпаднали в невъзможност да се справят сами в тази трудна ситуация. Разбира се, ние бяхме подали така наречените горещи телефони за връзка с щаба, приемахме всякакви въпроси от всякакво естество и щабът работеше почти 24 часа в денонощието, за което благодаря на целия мой екип.

- Как беше организиран животът в Банско по време на карантината - доставки на стоки от първа необходимост, на лекарства, осигуряване на медицинска помощ? Как беше осигурена грижата за животните, отглеждани във ферми край Банско?

- Трябва да ви кажа, че се справихме и с този проблем. Разбира се, първият ден след въвеждане на карантината изпаднахме в известна трудна ситуация, защото трябваше да сработим механизма с РЗИ, с Агенцията по безопасност на храните, с МВР, но това беше в рамките на час, може би два. От там насетне осигуряването на храни, на хранителни продукти, на лекарства, започна да работи в синхрон и нямаше проблеми. Тук трябва да отбележа, че работихме много добре със Спешния медицински център и с личните лекари, които проявиха разбиране, не се поколебаха да бъдат на първа линия в най-трудните моменти за хората.

За грижата за животните, още на следващия ден след въвеждането обсъдихме въпроса с областния кризисен щаб, с полицията и самите контролно-пропускателни пунктове бяха изнесени в по-широк периметър, за да могат хората да отиват и да се грижат за своите животни. Така че това също беше отработено в първите часове.

- Как беше осигурена грижата за уязвимите хора?

- Такива хора имаше, ние се погрижихме чрез нашите заведения за социални услуги и продължаваме да се грижим за над 325 човека. Това е Домашният социален патронаж, по програмата за топъл обяд, за хората,които са изпаднали в невъзможност да се справят като допълнение и тук получихме подкрепата на много дарители - с парични средства. Изразявам благодарност към тях за широките сърца, за подкрепата. Ще дойде момент, в който ще ги упоменем поименно, защото техният пример е невероятен акт за човешко достойнство и характер. А що се отнася до нашите социални работници, просто един дълбок поклон пред тяхната работа, себеотрицание и отношение. По време на това изпитание за целия град и когато те трябваше да се грижат за себе си и за семействата си, тези хора не спряха да работят. Напротив, работеха 24 часа в денонощието. Това са хората, които се грижеха за ползвателите на защитените жилища, работниците в кухнята, мобилните екипи, които разнасяха, приготвяха и доставяха храната по домовете и които вдъхваха надежда и кураж за тези хора. И аз им благодаря за този неуморен и всеотдаен труд.

- Банско е световен курорт, посещаван от хиляди чужденци ежегодно. Как беше организирано напускането на града от чужденци, които се намираха на територията му по време на обявяване на карантината?

- Така беше, имаше много чужди граждани, които карантината ги завари в града и ние положихме много големи усилия съвместно с Министерството на външните работи, на МВР, на РЗИ, във взаимодействие с посолствата на съответните страни, които организираха транспорт и по съответния установен ред и алгоритъм тези хора успяха да напуснат страната в посока на своите държави.

- Много чужденци останаха в Банско, как се осигуряваше достъпът им до информация?

- Как да ви кажа, имаше хора, които действително останаха на територията на града с ясното съзнание, че те ще останат тук и ще спазват условията, въведени от тази карантина. За тези хора ние непрекъснато,когато подавахме своите съобщения, указания и апели към нашите граждани, те бяха превеждани съответно на английски и руски език, за да могат тези граждани да бъдат уведомявани за ситуацията, за проблемите, за тяхното решаване,за начина, по който това се случва. Имаше създадена организация за тяхното уведомяване.

- По време на карантината имаше и добри новини от Банско, свързани най-вече с появата на нов живот. Как беше организирано осигуряването на медицинска грижа за родилките и за техните бебета?

- Както ви казах, имаше въпроси от всякакво естество, но това бяха въпроси, които не търпяха отлагане. Положихме всички усилия заедно със Спешния медицински център, с личните лекари, с лекари от София, от Благоевград и Разлог и със съответните линейки, по установен начин и изисквания тези жени бяха откарани и ние се радваме на четири бебета в града. Това, не са само банскалии, а и хора, които са се установили в Банско от години, ние вече сме ги приели за наши съграждани.

 - Духът на жителите и гостите на Банско беше поддържан с камбанен звън всяка вечер. Как се роди идеята и как я приеха хората?

-  Мисля, че тази идея се роди спонтанно в града. За нея ни сигнализира председателят на Общинския съвет Димитър Русков. Ние като щаб проведохме съответните разговори с Неврокопския митрополит Серафим и нашите свещенослужители в града, които приеха тази идея и всяка вечер от 19 часа тук има камбанен звън, както и звънци на чанове. Хората са съпричастни към това,подкрепиха ни и това е факт всяка вечер до момента.

- По време на карантината имаше и други инициативи, какви бяха те?

- Подехме тази инициатива, наречена "Часът на Банско", в която с помощта на онлайн работата на музейния комплекс хората в града имаха възможност да се запознаят с най-интересните и трудни моменти за Банско от миналото на града ни - филми, документи, разкази, стари снимки, чрез които искахме да покажем как трудностите са калявали пояса и защо всъщност банскалии сме корави хора.

- Падането на карантината ще донесе най-вероятно облекчение за хората в Банско, но възникват въпросите за предизвикателствата след карантината. Какви мерки предвижда общината да предприеме?

- Само да уточня, че ние от 19 часа на 31 март вече не сме в условията на карантина, но по наше настояване, по настояване на самите граждани, благодарение на тяхното разбиране, поискахме от Националния оперативен щаб и от Областния оперативен щаб Банско да остане под известни условия за ограничаване достъпа до града - влизане и излизане и имаме заповед на Министерството на здравеопазването. При нас редът за влизане и излизане ще бъде установен както е за областните градове. Иначе обезсмисляме целия този труден 14-дневен период. И тук ще се влиза и излиза при доказана крайна необходимост, свързана с осигуряване на медицинска помощ, осигуряване на грижа за възрастни хора, които са с невъзможност да се справят сами, техни близки, както и за месторабота чрез съответния ред с удостоверение от работодател и т.н. Така че ограничителният режим за Банско остава и това е според мен правилното. И благодаря за проявеното разбиране от Националния оперативен щаб. Надявам се, че тези предизвикателства, за които говорите, които сигурно са големи за всеки работодател, за всеки човек, който осигурява работа за други хора, ще са големи, но ние съм сигурен, че заедно ще се справим с всички наболели проблеми. Ще говорим за това обаче, когато се преборим с тази опасност в национален мащаб. Сега първата ни грижа е опазването на живота и здравето на хората.

- Каква е комуникацията с представителите на местния бизнес? Какви са трудностите пред тях?

- Ние сме в ежедневна комуникация с представителите на бизнеса, а техните проблеми, въпроси и притеснения са отнесени, разбира се, до съответните институции и министерства. Така че те са в Националния оперативен щаб и на ниво Министерски съвет са запознати със случая, в който сме изпаднали ние като град под карантина. Надявам се и на помощта на държавата и възможно по най-бързия начин тези хора да излязат от това затруднено положение. Но пак казвам, ние сега започваме да работим в условия, при които трябва да се спазва ограничителен режим на работа, при който трябва да се спазват всички санитарно-хигиенни изисквания, съобразно заповедите, които бяха спуснати от Министерството на здравеопазването.

- Предвид това, че хората бяха четиринадесет дни под карантина, сега влизат в режима, в който са всички в страната, продължава ли контролът?

- Убеден съм, че това е предизвикателство пред хората, всеки иска да напусне дома си, да излезе навън. Надявам се, че се разбира сериозността на проблема, защото ние не сме решили проблема с този вирус. Най-вероятно ни предстоят допълнителни тежки ситуации и дни и ние трябва да се предпазим, спазвайки изискванията и разпорежданията. С полицейското управление в града, с неговия началник Иван Попов, сме в ежеминутно взаимодействие. Те са наясно с това, че трябва да има контрол, както и с нашия отдел "Обществен ред и сигурност" в общинската администрация. Ще бъде наложен този контрол, той е наложен, но ще бъде следен особено зорко от тук насетне. Хората не бива да се допускат да излизат навън без причина. И аз съм убеден, че те ще се вслушат в тези ограничения, за да се предпазим всички заедно, всеки за себе си, но и всички заедно. Апелирам за това и съм убеден, че хората проявяват разбиране.