Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Но трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел. Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам. Това написа съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в официалния си профил във Фейсбук по повод обявената формула за национално правителство с втория мандат и с ротация на министър-председателя.

По думите му това е най-доброто, което може да бъде сторено в ситуацията.

"Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна - аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца", обяснява Петков.

Той уточнява, че е важно да се отбележи, че макар премиерът да подлежи на ротация, министрите ще останат едни и същи. Петков обяснява, че ротационният модел е заимстван от държави като Ирландия, Израел и Румъния.

"Този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен. Така че е важно да се каже, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете. Виждам че някои казват "Вие направете правителството, пък след 9 месеца може и да не подкрепите". Не! Точно обратното - ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление", твърди съпредседателят на ПП.

По думите на Петков, срокът от година и половина е минималният необходим за влизането на България в Шенген и еврозоната, както и нужният за работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, ако искаме да вървим по пътя към една нормална европейска държава.

Според Кирил Петков, Мария Габриел е била ключът, за да може този модел да бъде конструиран.

"Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел. Никой не се залъгва, че за да не останат само на думи еврозоната и Шенген, някой трябва да ги случи в Европа. Мисля, че дори и най-големите критици на ГЕРБ не могат да отрекат, че Мария Габриел има повече опит от много други, за да могат тези две задачи да се изработят в Европа. Аз лично вярвам, че с нея като вицепример и министър на външните работи първите 9 месеца, а после като премиер, ще ни даде реален шанс това да се случи. Също вярвам, точно и защото не е била в България толкова години, я прави различна от другите политически фигури, за да бъде тя важна сглобка на този ротационен механизъм, без да изневеряваме на нашите вярвания и истинска борба с корупцията", допълва той.

Кирил Петков е категоричен, че от "Продължаваме промяната" ще бъдат непреклонни към всеки, който открадне и лев от публичните средства.

"Ние показахме вече с нашата работа с ИТН, че ако трябва да избираме да си затворим очи пред потенциална корупция или да ни падне правителството, ние винаги ще направим това, което вече направихме първия път - ще изберем да ни падне правителството. Нали всички знаем, че реалната причина за падането не беше Македония, а че изправени пред избора дали да платим непрозрачно парите за поправка на пътищата или да падне правителството, ние избрахме второто", пише още съпредседателят на ПП.

Той потвърждава, че няма да бъде част от бъдещото правителство, тъй като властолюбието не е фактор за него.

"На базата на всички тези аргументи, дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим", завършва Кирил Петков.