За 12 поредна година в Никозия се провежда марш за мир и обединение на Кипър, съобщава БНР.

Активисти на гражданското общество, неправителствени организации, партии от двете кипърски общности, обединени в платформата “Сбор за демилитаризирана Никозия”, заявяват твърдата си позиция за пълна демилитаризация на Кипър.

“Мирът ще дойде само когато всички армии напуснат”, подчертаха те в декларацията, обявяваща началото на антимилитаристичния марш.

В момента на територията на малката страна, етнически разделена от 43 години, има представители на 6 армии – военни сили на двете кипърски общности, военни контингенти на Турция /който е най-голям – от близо 40 000 души/ и на Гърция, две британски военно-въздушни бази и “сините каски” на ООН.

"Шест армии са много за един остров. Ние настояваме за пълната му демилитаризация и за обединяването му като федерация. Започваме с конкретни действия в Никозия, поставяме въпроса и за демилитаризацията на Фамагуста", подчерта Мурат Канатлъ, активист на гражданската платформа и секретар на изпълнителното бюро на лявата “Нова Кипърска партия”.

Участниците в марша днес ще преминат заедно през северната, кипърската турска, и южната, кипърската гръцка част на Никозия, като пресекат демаркационната линия в центъра на последната в света разделена столица.

Сигурността, гаранциите и изтеглянето на турската окупационна армия са ключови въпроси за решаване на Кипърския проблем. За първи път в историята на кипърския конфликт те бяха поставени на международна конференция с участието на трите страни-гаранти на Кипър /Великобритания, Гърция и Турция/ през януари тази година.

Тазгодишният 12-и поред Марш за демилитаризиран и обединен Кипър се провежда в критичен етап на мирния процес, тъй като преговорите между двамата кипърски лидери в момента са спрени.