ГЕРБ са първа политическа сила за 12-и път на местни избори, макар да са свалили чувствително резултата си по мандати в общинските съвети. Това показва разбивката и по областни градове - партията поотделно, а някъде в коалиция, има 277 общински съветници срещу 138 за ПП-ДБ. Трета сила се очертава БСП със 112 мандата в Общинския съвет на областните центрове. ДПС в големите градове получава 103 мандата, а Възраждане - 85. По-скромно от останалите е присъствието на ИТН, които също като ПП се явяват за първи път на избори за местна власт - те получават 45 мандата в местния парламент.

ГЕРБ губи София, но все още държи страната в местната власт. Партията е първенец в 16 областни града, където получава най-голям брой общински съветници, макар и не пълно мнозинство и тези времена да останаха в миналото. Най-много са мандатите в ОбС за формацията на Бойко Борисов в Пловдив, Бургас, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Враца, Хасково, Сливен, Ловеч, Плевен, Видин, Добрич, Смолян, Силистра, както и в Монтана и Кюстендил, където партията влиза в местна коалиция. 

В три областни града две формации заемат първото място в Общинския съвет по брой съветници, но втората партия, с която си го поделят, е отново ГЕРБ - равен брой мандати в местния парламент с ПП-ДБ във Варна, с ДПС - в Разград и в Шумен с БСП.

ДПС е първенец по брой съветници в Кърджали и Търговище, БСП - само в Русе, а в София, както се разбра още в първите часове след вота, безапелационният победител е ПП-ДБ, но без пълно мнозинство. Управляващата коалиция обаче не печели по брой съветници в нито един друг областен град, с изключение на столицата.

В четири от областните центрове най-много мандати в местната власт имат извънпарламентарни формации и коалиции - в Ямбол - "Пряка демокрация" на преизбрания кмет Ревански, в Благоевград - ВМРО-БНД, в Пазарджик - Новото време, коалицията на досегашния кмет Тодор Попов. И в Перник, местната коалиция, издигнала спечелилия с внушителен процент от почти 80 на сто нов-стар кмет Станислав Владимиров.

Освен шестте парламентарни сили, в почти всички общински съвети има и по още няколко местни формации и коалиции, които намират мястото си в управлението на града. Така на места имаме по 13 и дори до 15 политически сили и коалиции, които влизат в общинските съвети.  

Конфигурациите в местните парламенти - трудни и плаващи коалиции, или пък лесни, стъпили на общ интерес

Без изключение, българите избраха пъстри и фрагментирани местни парламенти, в които вариациите за формиране на мнозинства ще бъдат не една и две. И за да направим заключението, че формулата на тъй наречената сглобка не се очертава да се повтори и на местно ниво, да разгледаме ситуацията във всеки областен град поотделно, с уговорката, че целта е само паралели между представените на национално ниво политически формации и евентуалните конфигурации между тях, произтичащи или определени от отношенията им в парламента, или пък не.

В Столичния общински съвет ПП-ДБ постигна и с помощта на "Спаси София" победа и нанесе най-съкрушителния си удар срещу ГЕРБ. Тук коалицията, излъчила правителството, взе 23 мандата срещу 11 през 2019-2023, но тогава още без ПП в състава й. Затова пък, докато те скочиха двойно, два пъти се срина броят съветници на ГЕРБ - партията свали от 27 мандатите си на 14. Почти двойно се сви и БСП, която преди имаше 15 общински съветници в София, а сега ще разполага само с 9. Пробив в СОС прави Възраждане с 8 общинари и ИТН, която сега влиза в местната власт - това са първите местни избори за формацията на Слави Трифонов, който вече ще има 3 общински съветници в столицата. Така в Столичния общински съвет намериха местно представителство всички ПГ от националния парламент, което е новост в профила му.

Графика: Стоян Гогов, Dir.bg

Дали и тук ще се възпроизведат отношенията от пленарната зала обаче? Ако е така - мнозинството е подсигурено, тъй като първите две сили на национално ниво го проектират и в СОС. Ако не е така, има различни опции за прегрупиране и плаващи мнозинства по различните теми. В играта ще се намесят и трима от КОД плюс един от ВМРО, които може да накланят везните по един или друг въпрос. Изглежда прибързано ПП-ДБ с 23 мандата от общо 61, да е прекалено спокойна за това, че мнозинството в Общинския съвет й е гарантирано. Победителите могат да се окажат зависими отново от желанието на ГЕРБ да влезе, или да не влезе в трайна коалиция или да жонглира само в тематични такива. Има и друг, на пръв поглед само емоционален, но достатъчно важна пречка това да не стане на този етап - раната от загубата на столицата е още много прясна и боли. Едва ли още на старта на новия ОбС току-що детронираният ще се хвърли в съюз с победителя, който му е отнел града след 18 години на власт. И макар загубили преимуществото си, изглежда нещата в софийската мозайка на "Московска4 33 да зависят отново от ГЕРБ.

Във Варна никоя от първите две формации в страната няма превес - събират по равен брой депутати, 8 имат и ГЕРБ, и ПП-ДБ. ГЕРБ са загубили цели 10 места от 2019 г., а ДБ заедно с ПП са добавили още 4. Възраждане получават 7 съветници, ДПС запазват своите трима, но БСП и в морската столица се топи повече от два пъти - от 8 мандата на миналия вот днес вече има само 3 и се изравнява с движението. Само с един по-малко са съветници на ИТН - 2, но пък те за първи път са в местната власт. СДС в морския град не е в коалиция с ГЕРБ и има един съветник, докато на предишния вот са били двама. Очертава се жонглиране и надиграване за мнозинства.

Пловдив дава 13 мандата за ГЕРБ, които губят цели 4, спрямо 2019. Но и тук ПП-ДБ остават зад тях с 10 съветници. Те обаче са добавили към актива на ДБ отпреди четири години още 6 мандата. За първи път в града на тепетата в ОбС влизат и съветници от Възраждане - при това петима. БСП е едва четвърта сила с 4 съветници, колкото имат и дебютантите от ИТН. В предишния Общински съвет социалистите имаха 7 мандата - отново срив наполовина. ДПС вдигат представителството с още един съветник и вече имат двама в Пловдив. На пръв поглед картината прилича на софийската, ако ГЕРБ и ПП-ДБ решат да играят заедно, макар тук да не им достигат 6 гласа за мнозинство. И дори двамата от ДПС не спасяват положението за "сглобка". Такова се постига, ако ГЕРБ го сформират с всички останали срещу ПП-ДБ. Без техните 13 мандата обаче мнозинство няма.

В Бургас ГЕРБ се откъсват доста пред останалите по брой съветници - тук имат 19, въпреки че са загубили 5 мандата, сравнено с предишния местен вот. БСП, ПП-ДБ и Възраждане са с равен брой съветници - по четирима, но само социалистите са паднали почти наполовина за пореден път, след като до старта на кампанията са държали 7 мандата. ДБ тогава сами са били двама, вече са четирима с ПП. Два мандата за ИТН и един за ДПС. Плюс още няколко извънпарламентарни - отново шарен съвет с 51 мандата, но с преимущество на ГЕРБ сред общо 13 политически сили.

В Стара Загора от 51 мандата ГЕРБ вземат 14 срещу 21 през 2019 г. Управляващите от ПП-ДБ обаче имат с 10 по-малко - само 4, въпреки че са повишили предишните мандати на ДБ с един след включването на ПП. Повтаря се сривът на съветниците на БСП - от 7 на 4, затова пък Възраждане повишават мандатите от 1 на 5. ИТН и тук се представят прилично, като за първи път - с двама съветници. ДПС вдига от 2 на 3 мандатите.

Ако продължим по областните градове се повтаря характерна тенденция - главните губещи на мандати са ГЕРБ и БСП, но докато ГЕРБ държи повечето първи места по брой съветници, то БСП най-често е четвърта и дори пета политическа сила в Общинския съвет сред парламентарно представените, а ако включим и местните коалиции, често отива на пето, шесто и дори на осмо място. Запазва броя си общински съветници единствено в Ямбол, а най-драстична е загубата в Перник, където успява да вземе само един мандат срещу 9 през 2019 г. Тогава обаче с кмет социалист в лицето на Станислав Владимиров, сега преизбран, но вече напуснал партията заради политиката на ръководството. Изключението е само Русе, където с 12 мандата е на първото място, и в Шумен, където заедно с ГЕРБ имат по равен брой съветници - всеки по 9.

Графика: Стоян Гогов, Dir.bg

ДПС расте с малко, ДБ има добавена стойност от ПП, показват още числата. Възраждане влизат и там, където не са били, макар и не с щурм, както са си представяли вероятно, а ИТН дебютират с трайно, макар и по-символично представяне, но присъстват в почти всички големи градове - най-често с по два до три мандата.

Във всички областни градове на миналите местни избори ГЕРБ са имали 389 съветници, докато сега падат на 272 или губят 117 мандата с уговорката, че на едно от местата са били в коалиция. БСП имат с 96 съветници по-малко спрямо 2019 г., когато са били 208, а с днешна дата получават 112. Въпреки това те са в долната част на класацията на политическите сили в местните парламента, а ГЕРБ са успели да запазят водещи позиции. Въпреки сериозното свиване спрямо предишния местен вот, социалистите успяват да изпреварят Възраждане и ДПС по брой мандати, конкретно в областните градове.

При ПП-ДБ сравнението не е съвсем едно към едно, тъй като не са участвали в избори за местна власт в тази коалиция, но вземаме за база мандатите на единия коалиционен партньор ДБ. Скокът им в областните центрове по мандати е почти троен, като в три от градовете ДБ е била в различни коалиции. За София вече отбелязахме големия пробив и детронирането на ГЕРБ от първото място, но в страната, въпреки ръста, ПП-ДБ не успяват да заемат първата позиция в големите градове. Изключението е Варна, където си поделят първото място по брой съветници с ГЕРБ.

ДПС отбелязва плавно покачване при броя общински съветници или запазва досегашния, но не допуска отстъпление. Има 8 мандата повече в областните градове, но затова пък вдига в Кърджали от 23 на 27 мандата и традиционно е първа сила, както и запазва 14 съветници в Търговище спрямо 2019 г., като отново в тази община е на първо място. Продължават и изненадите, които движението продължава да поднася в Благоевград. След пробива преди четири години с 3 съветници в града, традиционно доминиран от ВМРО, сега движението добавя още един мандат и вече има четирима съветници. ДПС има мандат в ОбС в Кюстендил, но губи такъв в Пазарджик. 103 мандата през 2023 срещу 95 през 2019 с уговорката, че говорим само областните центрове. Делът на партията е традиционно много по-голям в по-малките общини и населени места.

И докато за представянето на ИТН нямаме база за сравнение преди и сега, те получават 45 мандата, но им е за първи път участието в местни избори, то Възраждане навлизат в местната власт. В числово изражение по брой мандати само в големите градове от партията на Костадин Костадинов са си спечелили 85 мандата в местните парламенти. Досега обаче те нямаха сериозно присъствие в местната власт и на предишните избори имаха само 7 съветници - четирима във Варна, откъдето тръгна и възходът им, двама в Бургас и един в Стара Загора, където сега мандатите им вече са 5, вероятно и заради високата активност на партията в региона по време на миньорските протести.

Възраждане удвояват резултата си във Варна и Бургас, където вече ще имат по 7 и 4 мандата, пробиха в София с най-доброто си постижение от 8 съветници, стъпват в смесените региони, като Кърджали, Търговище, Шумен, Силистра, където получават по 2-3 мандата. Затова пък нямат общински съветник в Благоевград, където доминира ВМРО, а двете партии традиционно се изяждат взаимно - там, където войводите имат добри позиции, Възраждане не вирее, и обратно. Формацията печели от раз и 5 мандата в Пловдив. Като цяло обаче не се получи очакваното от формацията надграждане със засилка на резултата от последния парламентарен вот и Възраждане отстъпи от третото място по резултатите от местните избори.

Ще бъде твърде лековато и подвеждащо да наслагваме резултати от местни избори върху данните от парламентарни, за да съдим за кондицията на парламентрно представените сили, защото става въпрос за съвсем различни по своя характер избори. Също така е вярно, че нагласата на избирателя, изразена в мандати за кметове и общински съветници, е добър ориентир, колкото и да става въпрос за местни проблеми и интереси, и дори за местни коалиции, които в някои случаи са по-влиятелни по регионите. Резултатът от местния вот обаче помпа самочувствие и дава основание за различни движения към управленски съюзи, към вотове на недоверие или предсрочни избори. И вдига мизата при преговори за подкрепа на един или друг закон, особено в навечерието на бюджет. Или ако трябва да обобщим извода от числата - губещите не губят, печелещите не печелят понякога.