На 12 април ФБР задържа военнослужещия от американските военновъздушни сили Джак Тейшейра по подозрение, че е организирал най-голямото изтичане на класифицирани данни от Пентагона от много години насам. Според разследващите той е публикувал документи в затворен чат на платформата Discord, популярна сред геймърите. Вестниците "Вашингтон Пост", "Ню Йорк Таймс" и Си Ен Ен разкриха някои подробности за миналото му.

Джак Тейшейра е израснал в предградието на Провидънс, Роуд Айлънд в Нова Англия. Завършва гимназия там през 2020 г. Баща му е служил във военновъздушните сили на САЩ. Родителите му се развеждат, когато той е дете. Тейшейра е бил фен на баскетболния отбор "Бостън Селтикс" и е обичал да се вози в джипове, имал е две кучета. Съучениците на Тейшейра, интервюирани от CNN, казват, че той е бил тихо дете. Не е имал много приятели.

Още от дете Тейшейра се интересувал от "всичко военно" - носел книги за оръжия и понякога идвал на училище в камуфлажно облекло. През октомври 2017 г., в деня след клането в Лас Вегас (масов убиец застреля 59 души), той идва в училище с тениска, на която е изобразена пушка AR-15 - оръжието, използвано от убиеца.

Много съученици се страхували от Джак Тейшейра. Според един от тях поведението на Джак "ги е изнервяло", но не е изглеждало толкова опасно, "че хората да сметнат за необходимо да съобщят за него" на училищните власти. Някои съученици също така отбелязват, че Тейшейра е оставял коментари, които те считат за расистки.

Веднага след завършването си Тейшейра се присъединява към въоръжените сили - той дори пропуска церемонията по завършването, за да се яви на основно обучение във военновъздушна база в Тексас, пише в. Ню Йорк Таймс".

През 2019 г. той се присъединява към 102-ро разузнавателно крило на Националната гвардия - авиационно формирование, базирано в Кейп Код, Масачузетс. Според "Вашингтон Пост" служебното му досие не включва никакви похвали, освен медал за заслуги към Военновъздушните сили, който се присъжда на повечето летци.

Според Си Ен Ен последната официална длъжност на Тейшейра е била асоцииран специалист в Cyber Transport Systems. Това е свързана с ВВС компания, чиито специалисти наблюдават работата на комуникационните мрежи.

Не е ясно какво ниво на достъп до класифицирана информация е имал, пише "Вашингтон Пост". Но според вестника той може да е имал достъп до вътрешната мрежа на Министерството на отбраната, която се използва за обмен на свръхсекретни данни. По този начин той може да е имал възможност да чете документи с нивото на секретност, което е установено в изтичането на информация.

Според един от неговите познати Тейшейра е искал хората, които е смятал за приятели, да получават информация, свободна от пропаганда - особено за войната на Русия с Украйна. Според този познат Тейшейра смята, че Русия и Украйна са страни, които "би трябвало да имат повече общи неща, отколкото това, което ги разделя".