Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че макар и да е обезпокоен от изтичането на поверителни правителствени документи, не смята, че в тях има нещо, което "да е от толкова голямо значение", съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

За първи път Байдън коментира публично изтичането на поверителни документи на Пентагона, които бяха публикувани неотдавна в редица социални мрежи. Изглежда, че в тях подробно се описва помощта на САЩ и НАТО за Украйна и оценките на американското разузнаване по отношение на съюзниците на Вашингтон, които биха могли да доведат до обтягане на връзките с тези държави.

"Обезпокоен съм, че това се е случило, но не знам да има нещо, което да е от голямо значение", заяви Байдън, който днес е на посещение в Дъблин, където се срещна с ирландския си колега Майкъл Хигинс. Очаква се американският президент да се срещне и с премиера Лио Варадкар, а след това да направи и обръщение пред ирландския парламент и ще присъства на банкет в Дъблинския дворец, като въпросът за Украйна ще бъде на първо място в дневния ред, пише БТА.

Байдън отбеляза, че още от миналата седмица се провежда разследване по случая с изтеклите документи, в което участват разузнавателната общност и министерството на правосъдието, и че разследващите са все по-близо до източника на изтичането.

Няма ясни отговори за това колко документа са изтекли. Асошиейтед прес и Ройтерс съобщиха, че са прегледали около 50 документа, обозначени като "секретни" и "строго секретни", но не са проверили чрез независим източник тяхната автентичност. Според някои оценки общият брой на изтеклите документи може да е стотици, отбелязват агенциите.

Някои от документите може да са били променени или използвани като част от кампания за дезинформация, заявиха американски служители. В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби призова за предпазливост и заяви, че поне в няколко случая информацията е била подправена". Прессекретарят на Белият дом Карин Жан-Пиер заяви днес, че Белият дом настоява компаниите, собственици на социални платформи, да "избягват улесняването на разпространението на материали, които вредят на обществената безопасност и националната сигурност".

Байдън пристигна в Република Ирландия, след като вчера бе на посещение в съседна Северна Ирландия. Много хора чакаха часове наред, за да зърнат американския президент при посещенията му в градовете Карлингфорд и Дъндолк, където той разгледа един от замъците, посети местен пъб и дори произнесе кратко слово там. По улиците на Дъндолк бяха разлепени снимки на американския президент, а на витрините на магазините имаше приветствени надписи.

По време на речта си в претъпкания с хора пъб Байдън заяви, че предците му са емигрирали в САЩ, за да избегнат глада, но добави, че "когато си тук, се чудиш защо някой би искал да си тръгне".

"Таймс": Животът на британски военнослужещи е изложен на риск след голямо изтичане на секретни документи на американското министерство на отбраната

Животът на британски военнослужещи е изложен на риск след голямо изтичане на секретни документи на американското министерство на отбраната, пише вестник "Таймс". Изданието припомня, че според изтеклите документи Обединеното кралство е пратило 50 елитни войници в Украйна.

Изтичането на информация може да навреди на отношенията на САЩ със страни като Южна Корея и Египет, пише вестникът. В документите се твърди също, че Сърбия тайно въоръжавала Украйна, въпреки че балканската страна е смятана за един от най-близките европейски съюзници на Москва.

Русия отрече да е източник на изтичането на информациите и обвини САЩ, че са ги публикували като част от кампания за дезинформация. Вестникът цитира Олексий Резников, украинският министър на отбраната, който казва, че изтичането на информация е умишлен опит да се посее раздор сред съюзниците на Киев.

Военните и разузнаването сега се подготвят за изтичане на още информация, след като онлайн се появиха данни за предполагаемата численост на британските специални части, които били разположени в Украйна. Според изтеклата информация НАТО има общо 97 елитни войници в Украйна, посочва вестникът. Най-известните полкове със специални сили в британската армия са Специалните военновъздушни сили и Специалните военноморски сили. Обединеното кралство разполага и с още няколко сили за специални операции, включително Кралските морски пехотинци и Рейнджърите, полк, основан през 2021 г., пише вестникът. "Таймс" припомня, че миналата година е разкрил, че морски пехотинци са били изпратени в Украйна, за да участват в "дискретни операции", които носят "високо ниво на политически и военен риск".

Тобиас Елууд, председателстващ комисията по отбраната, каза, че изтичането на информация от САЩ може да застраши много животи. "Като се има предвид нашата отдавна установена преднина в мащаба и способностите, когато става дума за елитни сили, няма да е изненада, че нашите специални сили изпълняват голяма част от тежката работа", каза той. "Но това умишлено широкомащабно разкриване на секретни материали може лесно да застраши живота на тези хора и трябва да предизвика спешен преглед на това кой има достъп до чувствителна информация и как тя се споделя", допълни той.

Дан Джарвис, депутат от Лейбъристката партия и бивш командир на специалните сили в Афганистан, каза, че операциите са били "по необходимост забулени в тайна". Той добави, че всеки компромис със секретни материали по отношение на разполагането или числеността на специалните сили е не само политически неудобно, но и неизгодно от военна гледна точка. Това рискува да застраши сигурността и ефективността на тези операции и може да изложи животи на риск.

Сред изтичанията, циркулиращи онлайн, беше списък с имена, които не могат да бъдат удостоверени, за които се твърди, че са на агенти на разузнаването на ЦРУ, работещи в Украйна. Верността на списъка е поставена под съмнение, тъй като такава информация би била предмет на много по-високи нива на класификация от другите изтекли материали, смятат специалистите.

Вестникът пише, че 20-годишният британски студент, който носи името "Уау Мао", е отрекъл, че той е източникът на изтичането на информация във видео тази седмица. Британско-филипинският ютюбър признава, че сървър, който управлява "Доскорд", социална медийна платформа, е сред първите места, където документите са се появили онлайн - факт, който той описа като "нелеп" и настоява, че първоначалното изтичане е дошло от другаде.

Студентът, чиято самоличност не е разкрита, описва себе си като "микрознаменитост, публикуваща глупости в интернет" и управлява общност в платформата за съобщения "Дискорд", където документите се появиха в началото на март. "Ние определено не сме в центъра на това изтичане, но моят сървър беше начинът, по който много хора видяха тези документи за първи път", каза той във видео, публикувано в ЮТюб.

Сравнително неизвестни потребители на "Дискорд" сега се оказват въвлечени в международно водено от САЩ преследване за източника на изтичането на информация. Уау Мао, който е с двойно британско-филипинско гражданство, казва че е "смешно" документите да са се появили първо на неговия сървър на "Дискорд" и подчертава, че те са били публикувани на сървъра на 1 и 2 март от потребител, наречен MrLucca, въпреки че файловете може да са се появили преди това на друг заличен сървър, наречен Thug Shaker Central.