Предстои вторият тур от президентските избори в Турция. На първия тур по-малко от процент не достигна на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, за да спечели. Разликата между него и кандидата на опозиционния Национален алианс за президент Кемал Кълъчдароглу бе около 5 процента.

Преди първия тур на изборите социологическите агенции даваха различни прогнози за изхода от гласуването. Според данните на много от тях имаше вероятност лидерът на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кълъчдароглу да спечели. Резултатите от гласуването обаче показаха друго. В момента според данните на повечето социологически агенции, дори такива близки до опозицията, се очаква президентът Ердоган да спечели втория тур на изборите. Ден и половина преди исторически важния вот обаче все още има време гласоподавателите да променят нагласите си.

Какви са основните предизборни обещания на Ердоган и какво може да накара повечето избиратели да гласуват за него?

Отговорите предоставя кореспондентът на БТА в Турция Нора Чолакова:

В програмата си "Правилни стъпки към Века на Турция: Предизборна декларация 2023" държавният глава изтъква, че под негово ръководство страната ще продължи да укрепва президентската форма на управление (през 2017 г. в страната се проведе референдум, след който парламентарната форма на управление бе заменена с президентска и съответно бяха разширени правомощията на президента).

Турският президент представи през октомври м. г. визията си "Векът на Турция", съдържаща програмата на неговата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за втория век на републиката.

Ердоган също така планира да проведе референдум за приемане на нова конституция, която да отразява "волята на целия турски народ" и да защитава правата на всички граждани.

Държавният глава обещава да се справи с последиците от унищожителните земетресения на 6 февруари в Югоизточна Турция, при които загинаха над 50 000 души. Огромен брой хора останаха без домове. Президентът обеща в засегнатите окръзи да бъдат построени 650 хиляди нови къщи. Около половината от тях, 319 000, трябва да бъдат завършени в рамките на една година. Ердоган също така твърди, че всички градове ще станат "по-устойчиви" на природни бедствия.

Икономиката, разбира се, заема важно място в предизборната програма на действащия президент. Той обещава да се справи с високата инфлация и да увеличи благосъстоянието на гражданите, като индексира заплатите над инфлацията. Ердоган се стреми да поддържа растеж от 5,5 процента. Президентът обещава да намали нивото на безработица до 7 процента (през 2022 г. безработицата бе 10,4 на сто), като създаде до 6 милиона нови работни места в рамките на пет години. Властите обещават увеличаване на заетостта на жените в икономиката чрез осигуряване на гъвкаво работно време, допълнителни програми за обучение и др.

Има и планове за увеличаване на износа от 254,2 млрд. долара до поне 400 млрд. долара до 2028 г. (по-специално военния износ от 4,4 млрд. долара до 15 млрд. долара). Ердоган планира да привлече до 90 млн. туристи годишно (44,56 млн. през 2022 г.) и да увеличи приходите от туризъм до 100 млрд. долара годишно (46 млрд. долара през 2022 г.).

Малко преди изборите на 14 май (президентски и парламентарни) Ердоган реализира редица изключително важни проекти за Турция, включително бе открита първата АЕЦ "Аккую" в Южна Турция, започна добивът на газ от Черно море, на пазара бе пуснат първият електрически автомобил в Турция ТОГГ, на турския флот бе предаден най-големият турски военен кораб и първият в света носител на безпилотни бойни летателни апарати.