Първото заседание на 48-ото Народно събрание се оказа прецедент за парламентарната история на България. След три гласувания и близо 6 часа дебати депутатите не успяха да изберат нов председател на парламента. Досега шеф на Народното събрание по традиция е бил издиган от първата по големина парламентарна група, а опозицията не го е бойкотирала.

Кандидатите бяха общо петима - Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Никола Минчев от ПП, Петър Петров от "Възраждане" и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС. Само ДБ и "Български възход" не предложиха свои кандидати.

Заседанието продължава и в утрешния ден. Какви са възможните ходове за избора на председател на Народното събрание - ето част от тезите на конституционалисти и политолози.

"Часовникът в НС може да спре"

Конституционалистът Борислав Цеков обясни пред БТА, че липсата на избор на председател на парламента, съвсем не означава, че Народното събрание не може да функционира, докато не бъде извършен този избор.

Цеков обясни, че в ситуация като тази е нормална практика да се използва парламентарната техника на символично спиране на часовника, при която, образно казано, парламентарното време спира да тече.

"Оттук насетне докато не бъде избран председател, това ще се счита за първо заседание на парламента, а прекъсванията няма да се считат за прекъсвания на това заседание, а за почивки", обясни конституционалистът.

Това, което трябва да се подчертае отново, е, че междувременно парламентът трябва да започне да осъществява всички други свои задачи - да избира комисии, да приема правилник, обясни той. По думите му процедурата по чл. 99 за съставяне на правителство е в ръцете на президента, който следва, когато прецени, да даде началото на консултациите за съставяне на правителство и да връчи първия мандат на най-голямата парламентарна група.

Борислав Цеков обясни, че парламентарните групи са учредени по надлежния ред. Тоест има ги субектите, които Конституцията изисква, и изборът на председател на парламента е напълно отделен и независим от тази процедура въпрос, разясни Цеков в отговор на въпрос за наличието или не на конституционна криза.

Той обясни, че самата процедура за избор на председател на 48-ото НС може да трае и един месец. Това е въпрос на зрялост на самите парламентарни групи, коментира юристът. По думите му нарушаването на една конституционна традиция, която уважава вота на избирателите, а именно, председателят на парламента да се излъчва от най-голямата парламентарна група, а заместник-председателите от всички останали, всъщност е "погазване на принципите на парламентаризма".

Той определи случващото се като "срамна политическа партизанщина", която допълнително ерозира парламентаризма.

"Възможно е да се издигне и друг кандидат от по-малките групи"

"Възможно е да се издигне и друг кандидат от по-малките парламентарни групи, който да бъде подкрепен. Но това не е проблемът. Проблемът е, че трябва да се формира ясно мнозинство, което да управлява". Това коментира пред NOVA News политологът доц. Милен Любенов.

По думите му доверието към българския парламентаризъм ерозира все повече и повече.

Очевидно е ,че ГЕРБ не иска правителство с ДПС, защото осъзнава, че това ще е сериозен удар. Но няма как да се получи това евроатлантическо управление с ПП и ДБ", командира още доц. Любенов и допълни, че като първа политическа сила ГЕРБ трябва да даде решение.

Той призова и "Продължаваме Промяната" да изпълнят своята заявка. "ПП заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция. Тогава да застанат и да бъдат конструктивни. Нищо не пречеше днес да бъде избран председател на НС- представител на най-голямата по численост парламентарна група. Това, което ПП днес се опитаха да деминстриарат е, че ГЕРБ не може да управлява и че няма парламентарно мнозинство. Тази игра беше излишна. Нямаше смисъл от това. Трябваше да се избере председател на НС", смята той.

Любенов поясни, че "работеща формула" ще се възпроизведе тогава, когато всички партии разберат, че "за да се върви напред, трябва да се постига съгласие и диалог".

Подобна теза изложи пред БНР икономистът Евгений Кънев. Според него е възможно да се намери човек от "Български възход", който да бъде предложен като неутрален кандидат за председател на 48-ото Народно събрание, "виждайки днес как партията на Стефан Янев играе на неутрална между двата оформени лагера в момента".

Икономистът изказа мнение, че парламентът дори може да не успее да приеме нов бюджет на страната, защото "разделителните линии са прекалено силни".

"По-добре да остане старият бюджет, просто да бъде актуализиран заради инфлацията, след като няма политическа воля, която да застане зад нов бюджет и да носи отговорност за изпълнението му".

Вариант за "тайно гласуване едновременно за двама кандидати"

"Във Великото народно събрание има пет избора докато се стигне до избор, но при различни кандидати - за президент. Има и възможност някоя от парламентарните групи да не влезе и председателят да бъде избран с гласовете на по-малко депутати - тоест половината плюс един от присъстващите в залата. Има и вариант за тайно гласуване едновременно за двамата кандидати", подчерта пред NOVA News преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Възможно е да се гласува тайно, с бюлетина и само с отговори "да" и "не". Може да се приеме в това гласуване да няма опцията "въздържал се". Ако изрично се предвиди, че се гласува само с "да" и "не" по отношение на кандидатите, така елиминираме гласовете "въздържал се", каза Киселова пред БНТ.

"По-скоро усещането ми е, че парламентарните групи искат избори, защото виждаме разминаване между това, което заявиха в изложенията си, и това, на което станахме свидетели", заявява още тя.

"Това, на което станахме свидетели в пленарна зала, същност е, че не чухме звънец. Тоест приемаме, че часовникът е спрял и заседанието е прекъснато за една по-дълга почивка. Тоест утрото ще е по-мъдро от вечерта и депутатите ще успеят да направят тази крачка да изберат председател, за да се проведат следващите процедури. За никого вече не е тайна, че отиваме към следващи избори. Защото начина, по който депутатите направиха една заявка, че са чули гласа на избирателите, всъщност по-скоро изходът е бързи избори", посочи тя.

"Конституцията има някои слабости, но това да се избере един "пръв между равни", защото председателят има някои правомощия, но неговият глас е като този на всеки друг и във всеки един момент може да бъде сменен. затова не виждам - когато се заявяваш като опозиция - защо толкова държиш на този пост. А пък другите - ако наистина са заявили, че протягат ръка - защо пък толкова държат на своя кандидат. Тоест и двете страни твърдят едно, а вършат друго", посочи тя.

По думите ѝ страната върви към нови избори.

Ротация на кандидатите на първите две по големина парламентарни групи

Ротационното председателство е парламентарна екзотика, но в крайна сметка чудеса се случват, включително и в пленарната зала и в нашата конституционна система, заяви пред bTV конституционалистът проф. Пламен Киров.

"Това, преведено на обикновен език. означава следното: в парламента да се разберат кой пръв ще бъде избран - дали Никола Минчев, или Росен Желязков ще бъде избран, за колко време ще бъде избран, като той поема ангажимента - това е джентълменско споразумение, да подаде оставка, за да бъде избран следващият", обясни проф. Киров.

По думите му не могат да бъдат избрани двама председатели и те да се ротират, защото към този момент няма приет Правилник за организация на Народното събрание. 

"Ако удължат действието на стария - там такава хипотеза няма", коментира той и добави, че ако не изберат председател, "агонията от днес ще продължава".

Подобно предложение дойде от съпредседателят на Христо Иванов, а малко по-късно беше подкрепена и от ГЕРБ-СДС.