Нидерландците ще изберат утре нов парламент, а след вота страната ще има нов министър-председател за пръв път от повече от десетилетие и ще стане ясно доколко консервативно може да бъде новото правителство.

Защо бяха свикани тези избори

Досегашното десноцентристко правителство, оглавявано от министър-председателя Марк Рюте, падна през юли поради различия как да бъде намален притокът на кандидати за убежище, влизащи в страната. Рюте, най-дълго заемалият премиерския пост нидерландец, загуби популярността си и обеща да не се кандидатира отново.

Кои са основните въпроси пред избирателите

Предизборната кампания в Нидерландия се съсредоточи в три въпроса: имиграцията, жизненият стандарт и климатичните промени.

При безработица под 4 процента основните социални проблеми са недостигът на жилища, недостатъците на системата на здравеопазването и негодувание, че пропастта между между богати и бедни се увеличава в нидерландското общество, известно със своята егалитарност (основано на всеобщото равенство - бел. ред.). Имиграцията е проблем за Нидерландия от първите години на този век и ограничаването на кандидатите за убежище и трудовите мигранти си остават важна тема.

Гласоподавателите, които са загрижени за климатичната криза, посочват необходимостта страната да направи ускорени инвестиции в "зелената" инфраструктура и да спре държавното финансиране, от което се възползват компаниите за добив на изкопаеми горива.

Какво може да промени едно ново правителство на Нидерландия

Мнозинството от избирателите поддържат партии с десен политически уклон, но никоя партия не е напът да вземе повече от 20 процента от гласовете. Това означава, че се задават тежки преговори за коалиция, съпроводени с компромиси.

Твърда дясна коалиция би одобрила изграждането на нови атомни електроцентрали, както и нови стратегии за ограничаването на имиграцията, като в същото времe промени донякъде плановете за намаляване на броя на главите добитък и на употребата на торове, на което селскостопанските производители твърдо се противопоставят.

Консервативните партии не зачеркват възможността да потърсят изключения в правилата на Европейския съюз, за да постигнат целите си. Една по-ориентирана към центъра коалиция вероятно ще продължи настоящото изграждане на източници на възобновяема енергия - най-вече вятърни паркове в Северно море, сондажи за природен газ, придържайки се към плана за намаляване на добитъка и би увеличила социалните разходи, включително като повиши минималната работна заплата.

Кой се състезава за мястото на Рюте

Има четирима кандидати, които се целят в премиерския пост на Рюте.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус, която оглавява партията на Рюте - консервативната Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), е турска имигрантка и би била първата жена министър-председател на Нидерландия.

Франс Тимерманс, бившият заместник-председател на ЕК, отговарящ за Зелената сделка, е кандидат на обединението на Партията на труда и "Зелени леви".

Бившият християндемократ Питер Херман Омцихт, който създаде в знак на протест своя партия, наречена "Нов социален договор", е концентриран върху реформата на нидерландската политическа система.

Герт Вилдерс, дългогодишен антиислямист, в последно време придаде на своята Партия на свободата по-умерен облик с намерение да влезе в правителство.

Изборите и след тях

Избирателните секции отварят утре в 7:30 ч. (8:30 ч. бълг. вр.) и затварят в 21:00 ч. (22:00 ч. бълг. вр.), когато националната телевизия НОС ще обяви резултатите от първия екзитпол.

Късно вечерта партийните лидери ще отговарят на журналистически въпроси, въпреки че преброяването на гласовете няма да е приключило до четвъртък. Очаква се старият състав на парламента да бъде разпуснат на 5 декември, вторник, а първата сесия на новия парламент да е на следващия ден.

Политическите совалки за съставяне на ново правителство започват сравнително бързо след изборите, но процесът има много стъпки. Партията, която излезе начело, традиционно поема водеща роля, като назовава първи преговарящ. Преговорите обикновено отнемат месеци, като партиите обмислят какви компромиси са склонни да направят, а също така и кои обединения между партиите биха имали мнозинство за политики в Сената (Първата, горна, камара на парламента, който се нарича Генерални щати - бел. пр.) - той няма законодателна инициатива, но одобрява законите и за неговия състав не се гласува на утрешните избори - както и дали правителство на малцинството би било ефективно.

Рюте и настоящият му екип ще бъдат служебно правителство, докато се състави ново, което, по всичко изглежда, ще стане в началото на идната година. 

 

(Превод от английски: Иво Тасев, БТА)