Европейската комисия представи днес предложенията си за борба с разпространението в интернет на съдържание, свързано с тероризма и езика на омразата, предава БТА.

Комисията призовава сайтовете да улеснят подаването на сигнали за опасно съдържание, както и да въведат срокове за неговото премахване.

Настоява се платформите да направят така, че да разубеждават онези потребители, които веднъж са нарушили правилата, да повтарят опасните си действия.

ЕК предлага уеб платформите да въведат автоматизирани способи за засичане и премахване на съдържание, което не отговаря на изискванията, като същевременно направят така, че да не се стига до прекалени мерки. Сайтовете следва да съставят списък от потребители, на които може да се има доверие, и да приемат от тях сигнали за злоупотреби.

Сайтовете следва да въведат способи за обратна връзка с националните власти, за да може властите да намират лесно и бързо към кого да се обърнат в случай на необходимост от премахване на съдържание.

Уеб платформите са призовани да разработят похвати, с които да бъде затруднено връщането онлайн на съдържание, което веднъж вече е било отстранено.