Потвърждението на експулсирането от правителството с неопределената аргументация, че не можем да приемем поведение, което нарушава международното право и не уважава гръцките власти, хвърля повече сянка отколкото светлина върху случая, пише гръцкият "Вима" под заглавие "Гръцко-руски мистерии", цитиран от БТА.

Гърция до момента беше една от малкото европейски страни, които отказваха да вземат участие в играта на санкции и експулсиране на руски дипломати по повод случая "Скрипал", с основния аргумент, че не съществуват убедителни доказателства за руско участие. Известни са и усилията за изграждане на привилегировани отношения с Русия, особено през първия период на управлението на СИРИЗА.

Преди само няколко седмици министърът на външните работи Никос Кодзиас се срещна в Москва със своя руски колега, който се очаква да посети Атина през септември. Какво е това, което се промени от тогава, за да достигнем днес до експулсиране?

Руското присъствие на Балканите и особено в Северна Гърция е публична тайна от доста време, като съответно предизвиква силно безпокойство сред европейците. Изборът на този момент за гръцката реакция и косвената, но явна връзка, която се прави с Преспанското споразумение, в съчетание със сценариите за дестабилизиране на страната, които вижда правителството, умножават въпросителните за дълбочината и обхвата на случая.

Изборът за публично оповестяване на експулсирането в деня, в който в НАТО се обсъжда присъединяването на БЮРМ, автоматично поражда асоциации с руската намеса в региона на Западните Балкани, които подхранват и сценариите за намеса на Москва в протестните прояви (в Гърция).

Всички тези сценарии и въпросителни не могат да останат без отговор. Колкото и тънък да е дипломатическият баланс, каквато и предпазливост да е наложителна в междудържавните отношения с една важна страна, гръцките граждани имат правото да знаят какво се случва. Особено когато развитията са свързани с "македонския въпрос", който измъчва и разделя Гърция вече 25 години, половинчатите и неясни обяснения не водят до никъде.

В един период, в който около нас се развиват геополитически игри на най-високо равнище, правителството е длъжно да информира политическите партии и общественото мнение отговорно и със съзнание за сериозността на нещата за това как стигнахме до тази странна криза в гръцко-руските отношения.