Преди 20 години, на 14 август 2003 година, електроснабдяването в редица големи градове по Източното крайбрежие на САЩ и Канада е прекъснато. Това е най-големият срив в електроенергийната система в историята на Северна Америка. Без електричество остават Ню Йорк, Детройт, Торонто и Отава, засегнати са над 50 млн. души в САЩ и Канада, спират повече от 100 електроцентрали, включително 22 атомни реактора в двете страни. Вероятната причина за най-големия срив в енергийната мрежа на Северна Америка е повредата в три линии за пренос на електроенергия в американския щат Охайо. По мащаби то надминава спирането на тока в САЩ и Канада през 1965 г., което тогава засяга около 30 милиона души, а причината е падане на светкавица върху високоволтов електропровод, тръгващ от Канада и стигащ до Ню Йорк. БТА припомня събитията, отрезени в нейните бюлетини по това време.

Прекъсване на електроснабдяването в САЩ и Канада

Електроснабдяването в редица големи градове по Източното крайбрежие на САЩ и Канада прекъсна, съобщават информационните агенции на 15 август. Без електричество са Ню Йорк, Детройт, Кливлънд, Онтарио, Торонто и Отава.

Спирането на тока засега големите нюйоркски летища и пристанището. Затруднени са комуникациите в района, градският транспорт, както и потокът на финансова информация от Уолстрийт. 

Хиляди хора излизат по улиците на Манхатън при 32-градусовата жега. Си Ен Ен съобщава, че заседналите в метрото пътници са обхванати от паника.

До този момент причините за спирането на електричеството не са известни. Според американското правителство няма признаци, че то е дело на терористи.

Ройтерс съобщава за пожар в голяма електроцентрала в Ню Йорк, а според местна телевизия огънят може би е предизвикан от експлозия.

Според Майкъл Блумбърг спирането на тока е причинено от претоварване на електрическа мрежа

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Джордж Патаки обявява извънредно положение в целия щат след внезапното прекъсване на електроснабдяването.

Кметът на града Майкъл Блумбърг заявява, че спирането на тока вероятно се дължи на "естествени причини". По думите му то е предизвикано от претоварване на електрическата мрежа на каскадата Ниагара-Мохоук, на американско-канадската граница.

Блумбърг отрича предишните съобщения, че прекъсването на електричеството е следствие от пожар в голяма електростанция в Манхатън. Според него черният дим над подстанцията на компанията "Кънсолидейтид Едисън" се дължи на автоматичното ѝ изключване, а не на пожар. Блумбърг посочи, че електроснабдяването в града може би ще бъде възстановено още преди края на деня.

Според Канада спирането на тока е причинено от светкавица

Прекъсването на електричеството в североизточната част на САЩ и в Канада е предизвикано от светкавица, ударила електроцентрала близо до Ниагарския водопад, съобщава говорител на канадския премиер Жан Кретиен. Бяхме информирани, че светкавица е ударила електроцентрала в района на Ниагара, от американската страна, заявява той.

Преди това американските власти са заявили, че причината за инцидента вероятно е претоварване на електрическата мрежа на каскадата Ниагара-Мохоук, на американско-канадската граница.

В части от Канада електричеството вече е възстановено..

Буш: спирането на тока не бе терористичен акт

Американският президент Джордж Буш уверява сънародниците си, че внезапното прекъсване на електричеството в части от САЩ и Канада не е било резултат от терористичен акт. Буш посочва, че все още не е ясно какво е причинило спирането на тока. Мога обаче да ви уверя, че това не беше терористичен акт, казва той.

Федералното правителство си сътрудничи с щатските и местните власти, за да бъде възстановено максимално бързо електроснабдяването в засегнатите градове. Ситуацията е сериозна, изтъква президентът. Според него националната електрическа мрежа може би трябва да бъде модернизирана.

Заради инцидента девет ядрени реактора в САЩ са били изключени. Болниците и част от летищата продължават да работят на авариен режим.

В Ню Йорк е въведено засилено полицейско присъствие, но като цяло както американците и канадците посрещат спирането на електричеството без особена паника. Нюйоркските власти осигуряват подслон в палатки, спортни зали и обществени сгради за хилядите, които не са успели да се приберат по домовете си в предградията на осеммилионния град. Стотици допълнителни автобуси превозват жителите на крайните квартали.

Бойни самолети Ф-16 излитат над Ню Йорк и Вашингтон веднага след прекъсването на електрозахранването

Бойни самолети Ф-16 излетели, за да патрулират в небето над Ню йорк и Вашингтон вчера, веднага след като бе прекъснато електрозахранването на източното крайбрежие на Северна Америка, съобщава вестник "Вашингтон пост".

Минути след прекъсването на тока Пентагонът наредил да излетят два изтребителя Ф-16 и поставил в готовност други бойни самолети във военновъздушни бази в източните райони на САЩ. Много скоро след това станало ясно, че спирането на електрозахранването не се дължи на терористична атака, добавя вестникът, цитиран от АФП.

Внезапното спиране на тока в обширни части от Съединените щати е първият тест на възможностите за действия при извънредни обстоятелства след атентатите на 11 септември 2001 г. Според анонимни служители бързо е била установена връзка между военните, разузнаването, регионалните кризисни центрове и енергийния сектор, добавя "Вашингтон пост".

Спирането на тока в САЩ и Канада предизвиква хаос във въздушния транспорт

Спирането на тока в Канада и в североизточната част на САЩ предизвиква затруднения във въздушния транспорт по света, съобщават световните агенции.

На Франкфуртското международно летище самолетите от Северна Америка пристигат с до 7 часа закъснение. Напълно отменени са два полета от Ню Йорк до Франкфурт на Майн - на "Еър Канада" и "Луфтханза".

"Бритиш Еъруейс" и "Върджин Атлантик" пък отменят свои полети до засегнатите райони в североизточна Америка. Около 1700 пътници на британските авиолинии остават на нюйоркското летище "Джон Кенеди". Един от самолетите на "Върджин Атлантик" по линията Лондон - Ню Йорк се връща на летище "Хийтроу", а друг е отклонен за кацане във Вашингтон.

Контролните центрове и кули на летищата в Ню Йорк и други големи градове в САЩ, засегнати от спирането на тока, са преминали на аварийно захранване. ФАУ спира полети, тъй като обработката на документите и багажа на пътниците е била невъзможна.

Прекъсването на тока в САЩ разкрива по-големи проблеми

Уязвимостта на северноамериканската електрическа система се открои с пълна сила, когато милиони хора останаха без електроенергия в един от най-горещите следобеди на това лято, пише Джеймс Джелтър от Ройтерс.

Той отбелязва, че служители от енергийния сектор отдавна са предупреждавали, че системата за пренос на електроенергия в Северна Америка стене под тежестта на товара, който носи всеки ден. Най-голямото разширение на тази система е било правено през годините след Втората световна война.

"Ние сме свръхсила с електрическа мрежа, характерна за Третия свят. Нуждаем се от нова мрежа", заявява за Си Ен Ен губернаторът на щата Ню Мексико Бил Ричардсън, който е бивш министър на енергетиката на САЩ. "Проблемът е, че никой не се грижи да осигури достатъчна пропускателна способност."

Според Института за изследвания на електроенергията в Пало Алто, Калифорния, търсенето на електроенергия в САЩ е нараснало с 30 процента през последното десетилетие, а пропускателната възможност на системата - само с 15 процента.

При горещините в североизточната част на страната климатичните инсталации консумират 30 процента от цялото количество енергия, минаващо по електропроводите, като силно претоварват обременената и без това електрическа система.

Както посочват оператори от електромрежата на САЩ, спирането на тока е най-голямото в историята на Северна Америка. По мащаби то затъмнява спирането в САЩ и Канада през 1965 г., което засяга около 30 милиона души.

Прекъсването стана за броени секунди, след като по пътя от Големите езера до Нова Англия започват да влизат в действие прекъсвачите, охраняващи скъпоструващото оборудване от внезапен токов удар.

Печално известното спиране през 1965 г. е предизвикано от падане на светкавица върху високоволтов електропровод, тръгващ от Канада и стигащ до Ню Йорк. След шока от преживяното е създаден Северноамериканският съвет за надеждност на електроснабдяването.

Базираната в Ню Джърси браншова група се опитва да осигури успешната работа на мрежата от високоволтови електропроводи, които са с дължина 800 000 км и обслужват 270 милиона потребители в САЩ и 31 милиона в Канада. Въпреки усилията на организацията и на експертите по поддържане на системата тя прави засечки в дните, когато твърде много мегавати се съсредоточават в твърде малко линии. Освен това мрежата постоянно зависи от капризите на времето.

Националната електрическа мрежа се нуждае от спешно подобряване, заявява Тери Уинтър, ръководител на компанията "Индипендънт систъм опърейтър", която управлява системата за електроснабдяване на щата Калифорния.

Както обаче отбеляза Уинтър, усилията в тази насока обикновено са спъвани от съпротивата на местни общини, които не желаят в близост до тях да има трансмисионни съоръжения и далекопроводи. Друга причина е липсата на желание да се инвестира в строго регулирания бизнес с преноса на електроенергия.

Един загинал и един тежко ранен след спирането на тока в Ню Йорк. Електроподаването в Канада се възстановява постепенно

Един човек почина, а пожарникар беше тежко ранен в Ню Йорк по време на спирането на тока, което засегна североизточната част на САЩ и някои райони на Канада, съобщава кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Починалият мъж станал жертва на сърдечна криза, а огнеборецът пострадал при пожар.

По време на аварията пожарникарите в Ню Йорк се отзоват на общо на 5000 повиквания, съобщава кметът на пресконференция.

Стотици жители на град Мелвиндейл, щата Мичиган не могат все още да се приберат по домовете си, разположени в близост до петролната рафинерия Маратон, където спирането на тока предизвикало експлозия. Испанската агенция ЕФЕ цитира местните власти, според които има опасност от втора експлозия в рафинерията.

Електрозахранването в Отава и Торонто, двете големи канадски метрополии започва постепенно да се възстановява след прекараната на тъмно нощ. Въпреки опасенията на полицията, от тъмнината се възползвали малцина. Полицията арестува общо 40 души в двата града, главно за джебчийство и обири на магазини.

Повредата в електрическата мрежа в САЩ се дължи на искане на допълнително електричество от страна на Канада

Повредата, която оставя без електричество североизточните райони на Съединените щати и част от Канада, има източник в Канада, заявява на пресконференция кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, цитиран от АФП.

Изглежда, че нещо се е случило в Канада и канадците не са направили всичко необходимо, за да предотвратят допълнителното натоварване на електрическата система на Ню Йорк, казва Блумбърг. Той обяснява, че Канада е поискала допълнително електричество по силата на споразумение със САЩ, предвиждащо реципрочни задължения за двете страни.

В четири от петте района на Ню Йорк електричеството вече е възстановено, съобщава по-късно ДПА. Според Блумбърг се очаква на другия ден електроснабдяването да се нормализира.

Джордж Буш призова за усъвършенстване на електропреносната мрежа на САЩ

Президентът Джордж Буш окачествява като "сигнал за събуждане" спирането на електричеството в обширни територии на Северна Америка и казрва, че електропреносната мрежа на САЩ трябва да бъде усъвършенствана.

По време на посещение в планините Санта Моника президентът на САЩ казва пред репортери, че трябва да се разбере къде е грешката, да се анализира проблемът и да се вземе решение. Буш не уточнява как трябва да бъде модернизирана електрическата енергийна мрежа в страната, нито посочва колко ще струва това, добавя Ройтерс.

В този момент експертите се опитват да открият причината за лавинообразното спиране на електричеството в североизточните щати на САЩ и в канадската провинция Онтарио.

Конгресът разследва срива в електроенергийната система

Ден след аварията Комисията по енергетика и търговия към Камарата на американския Когрес съобщава, че след ваканцията ще започне разследване на най-големия в историята на САЩ срив в електроенергийната система, който остави без електричество над 50 милиона жители на САЩ и на Канада.

Втори ден около 4 милиона американци от средните западни щати до Манхатън са без електричество. Властите предупреждават, че електроподаването ще бъде възстановено напълно най-рано в края на уикенда.

Трима души почиват вследствие на аварията. Големи райони в щата Охайо останаха без питейна вода, в Мичиган е въведено извънредно положение, а в Ню Йорк метрото е изцяло парализирано. Това са най-сериозните поражения от срива.

В канадската столица Отава има два смъртни случая, свързани с енергийния срив. Полицията съобщава за 23 случая на кражби и за 38 ареста. Няколко кражби са били извършени и в Ню Йорк и Детройт.

 Положението в САЩ и Канада постепенно се нормализира след колосалния срив в електроенергийната мрежа

На 17 август (събота) 2003 г. започва постепенното нормализиране на живота в районите на САЩ и Канада, които бяха обхванати от най-мащабния срив в електроенергийната мрежа в историята на Северна Америка, но все още милиони хора са без ток, съобщават осведомителните агенции.

Според ДПА по време на спирането на електричеството в САЩ трима души са загинали при пожари, причинени от свещи, а една жена е получила инфаркт. Двама души в Канада са намерили смъртта си при възникналия хаос.

Въпреки пускането на тока в много области като щатите Мичиган и Охайо на други места хората започват да изпитват проблеми, причинени от енергийния срив.

Населението около Кливлънд е предупредено да преварява водата преди пиене, защото пречиствателните станции са спирали да работят. В района на Детройт, известен с автомобилната си индустрия, има недостиг на течни горива, тъй като помпите на бензиностанциите се захранват с електричество.

След два дни на хаос въздушният транспорт в САЩ и Канада започна да възстановява своята дейност. Броят на отменените полети е силно намален, а центровете за контрол на полетите преминаха на захранване от външен източник.

Губернаторът на щата Ню Йорк Джордж Патаки обещава на милионите обитатели на мегаполиса Ню Йорк, че в понеделник ще могат да ползват отново метрото. Но по думите му няма 100-процентова гаранция, че случилото се няма да се повтори, докато не стане известно каква е била причината за колосалния срив в системата за електроподаване в САЩ и Канада, предаде Ройтерс.

Три далекопровода в щата Охайо вероятно са причинили енергийния срив в североизточната част на Северна Америка

Три линии за пренос на електроенергия в американския щат Охайо вероятно са причината за най-големия срив в енергийната мрежа на Северна Америка, съобщава шефът на енергийния съвет на континента, цитиран от Ройтерс.

Вече до голяма степен сме убедени, че сривът е започнал в Охайо, казва Майкъл Гент, президент на Северноамериканския съвет за надеждност на енергийната система. Тази обществена институция е създадена след масовото спиране на електричеството в САЩ през 1965 г. приблизително в същите райони, както при тази.

Гент добавя, че в момента разследващият екип се опитва да установи защо ситуацията не е била овладяна, след като трите далекопровода в Охайо са излезли от строя.