„Северен поток” и „Турски поток” трябва да задоволяват голяма част от енергийния глад на Западна Европа. „Северен поток” през Балтийско море е проект на стойност 7,4 милиарда евро, а първата му тръба заработи още през 2011 година. Вече е прокарана и втората тръба, така че този газопровод годишно може да транспортира 55 милиарда кубически метра руски газ. За руския президент Владимир Путин 1224-километровият газопровод, свързващ руския град Виборг с германския Грайфсвалд, има огромно стратегическо значение, защото по този кратък път сибирският газ директно се доставя до западноевропейските потребители. И няма нужда да се минава през транзитни страни като Украйна и Беларус.

Консорциумът на „Северен поток” вече от няколко години проучва възможността да се пуснат трето и четвърто разклонение. Миналия месец държавният концерн и монополист „Газпром”, който от руска страна държи мнозинството акции в „Северен поток”, оповести, че заедно с най-големия енергиен концерн в Германия „Еон”, с британско-холандската компания „Шел” и с австрийския ОМВ планира да започне изграждането на тези нови тръби. Друга голяма германска газова фирма, „Винтерщал”, която – подобно на „Еон” – има силни бизнес-интереси в Русия, също смята да се включи в изграждането на новите разклонения.

 "Турски поток" и "енергийният покер"

Проектът, известен като „Турски поток”, трябва да заобиколи Украйна откъм юг. Този газопровод възникна като идея на мястото на „Южен поток”, който се провали най-вече заради напреженията между Русия и Украйна. „Южен поток” трябваше да премине под Черно море и да стигне до България, в рамките на новия проект „Турски поток” обаче тръбата тръгва от руския пристанищен град Анапа, минава под морето и през Турция и стига до Гърция. Годишно по този газопровод може да се доставят 63 милиарда кубически метра газ, като за 2017 година е предвидено Турция да заделя за своите нужди около 15,6 милиарда кубически метра.

Европейците имат нужда от повече природен газ, докато не са се наложили възобновяемите енергии, а фракингът – довел до енергийна революция в САЩ, – все още е под въпрос на Стария континент. Киев смята, че в момента картите в „енергийния покер” се месят наново – именно с изграждането на „Турски поток”, който може да се превърне във втората по важност газова артерия за Западна Европа. Когато през 2020 година изтекат договорите за доставка на руски газ за Украйна, Москва може да затвори кранчето, опасяват се украинците. Ето защо в Киев с тревога наблюдават милите усмивки, които напоследък си разменят Русия и западните фирми.